Under vintersäsongen är det glest med folk på Unda camping. Men Elisabeth Oskarsson som bott i husvagn i nio år trivs, sommar som vinter. ”Att det är färre människor här på vintern kan kännas gött ibland, men det är trevligt på våren också när folk man inte sett på länge flyttar ut igen”, säger hon.
Under vintersäsongen är det glest med folk på Unda camping. Men Elisabeth Oskarsson som bott i husvagn i nio år trivs, sommar som vinter. ”Att det är färre människor här på vintern kan kännas gött ibland, men det är trevligt på våren också när folk man inte sett på länge flyttar ut igen”, säger hon. Bild: Anna Edlund

I husvagn på heltid – här ska Elisabeth fira jul i full frihet

Hon hade länge drömt om att prova husvagnslivet på heltid – utan att få tummen ur. Men till slut gjorde Elisabeth Oskarsson slag i saken och sa upp lägenheten i Uddevalla. Nu har hon bott heltid på Unda camping i nio år och aldrig ångrat flytten.

ANNONS

Hon satt och bläddrade i Bohusläningen när hon plötsligt fick syn på två annonser gällande husvagnar till salu. Det var dagen innan hon skulle börja sin semester, sommaren 2011.

– Jag tänkte ”nu så, nu ska jag göra det!”, säger Elisabeth Oskarsson med ett leende. Jag hade länge känt ”det vore roligt att prova på att bo i husvagn”, men det var ingenting jag hade pratat så mycket om.

Alltid gillat husvagnssemester

Elisabeth förklarar att hon alltid gillat att semestra med husvagn.

– Jag och mitt ex låg säsong i många år. Jag vet inte varför jag inte flyttade hit tidigare. Jag fick väl inte tummen ur. Men det var en lättnad när jag sa upp lägenheten. Nu äntligen hade jag bestämt mig – jag skulle uppfylla en av mina drömmar.

ANNONS
Man ska ha husvagn – så att man vet hur allt ska bli. Man ska ha husvagn – för då är man trygg och låst och fri. Elisabeth Oskarsson instämmer i dessa poetiska rader (som ju Per Fritzell framfört med bravur tusentals gånger).
Man ska ha husvagn – så att man vet hur allt ska bli. Man ska ha husvagn – för då är man trygg och låst och fri. Elisabeth Oskarsson instämmer i dessa poetiska rader (som ju Per Fritzell framfört med bravur tusentals gånger). Bild: Anna Edlund

Vi sitter i Elisabeths standbytält – ”det är lite som ett kombinerat vardagsrum och kök”. Hon skär upp kaka, serverar kaffe och berättar samtidigt att den första husvagnen hon tittade på inte föll henne i smaken, men den andra slog hon till på direkt.

– Jag minns att jag tyckte att inredningen var så fin, ”den vill jag ha, den köper jag!”. Det var en underbar känsla. Men sedan dess har jag bytt husvagn några gånger. Det här är min fjärde. Den har dusch.

Naturen in på knuten

Efter en kort paus fortsätter Elisabeth:

– Det är så gott att bo här. Jag gillar närheten till naturen. Man träffar också fler människor när man bor så här. I lägenhet gör man inte det på samma sätt. Här stannar folk till och pratar.

Enligt Elisabeth bor det för tillfället cirka tio-tolv året runt-boende på Unda camping.

– Jag har inte jättestor pejling på alla. Men hon här bredvid mig, hon bor också här på heltid. Jag är glad att jag valde den här campingen. Grannarna är bra och är det något man behöver hjälp med så är det bara att fråga de som jobbar här.

Elisabeths rödvita husvagn står placerad i ett hörn av campingen, med utsikt mot havet.

ANNONS

– Jag stod en bit längre upp förut, berättar hon. Men så fick jag veta att denna plats var ledig.

– Det är lugnt och gott här nere. Efter att vagnen blivit flyttad tog jag ut fotpallen och satte mig och kände ”nu är jag hemma”. Det här känns helt rätt. Så kände jag inte riktigt där uppe. Här är perfekt!

Nära till bad och fiske

Hon ler återigen när hon pekar mot vattnet som skymtar bakom husvagnen.

– Jag har badplats där nere och jag brukar ofta fiska makrill från båtbryggan. Eller jag försöker fiska makrill, men det blir mest näbbgäddor. Jag går ner tidigt, tidigt och sitter där för mig själv och filosoferar. Barnbarnen trivs också här – både på vintern och sommaren. Någon jul har jag klämt in alla i tältet. Jag har nio barnbarn och två barnbarnsbarn. Vanligtvis firar vi jul allihop men det går ju inte i år, vi blir för många, så i år firar jag nog ensam. Men bara jag får min rödkål och skinka så är jag nöjd.

Elisabeth konstaterar att det bästa med att bo heltid i husvagn är friheten – och att det är så nära till vatten och skog.

– Ingen bor över och ingen bor under, förutom mössen, säger hon med ett skratt. Det kändes också så gott att göra sig av med saker när jag flyttade hit. Tidigare hade jag till exempel närmare 400 prydnadstomtar. Nu är bara en bråkdel kvar. Det här är det bästa jag har gjort! Ungarna fick ta vad de ville ha i lägenheten.

ANNONS

Varmare än lägenheten

Hon berättar vidare att de flesta, när de får veta att Elisabeth bor i husvagn, tycker att det låter spännande och roligt.

– Många har sagt ”gud, vad häftigt!”. Fast den ständiga frågan är ”blir det inte kallt?”. Nej, jag har varmare i husvagnen än i lägenheten. Men här ute i tältet kan det så klart bli kallt om jag inte har någon värmekälla på.

Är man nyfiken på att prova husvagnslivet på heltid är det bara att köra, menar Elisabeth.

– Det är klart att utrymmet är litet att vara på, men jag är ju själv, jag klarar mig. Och det finns de som bor två i en vagn mindre än min. Visst hade det varit gott med en riktig dusch och ett riktigt kök, men jag avstår gärna om jag får bo så här.

Ett år i taget

Hon funderar lite innan hon lägger till:

– Men ett råd är att fundera ordentligt på vad man vill ha i husvagnen innan man köper en. Vill man ha dusch eller trinettkök? Skåp är också viktigt. Vagnen jag och mitt ex hade var lätt att dra men hade inte bra förvaring. För mig kändes det jätteskönt att göra mig av med grejer, men vill man testa detta bara så finns det ju förråd att hyra där man kan ställa sina saker. Varje år säger jag ”jag provar ett år till”. Men än har jag inte velat flytta härifrån.

ANNONS

Elisabeth Oskarsson

Ålder: 60 år.

Bor: Unda camping, Uddevalla.

Familj: Barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Gör: Jobbar inom äldreomsorgen.

Intressen: Blommor, fiske, plocka svamp.

ANNONS