Från mitten av november bakar Pontus Nordström 600 vörtbröd per natt, veckorna före jul 1000. Pappa Conny står för lussebullarna och pepparkakorna.
Från mitten av november bakar Pontus Nordström 600 vörtbröd per natt, veckorna före jul 1000. Pappa Conny står för lussebullarna och pepparkakorna. Bild: Roshbin Emanuelsson

I bageriet för Pontus arvet vidare efter pappa Conny

Bagaren Pontus Nordström ser fördelarna med att ”födas in" i ett yrke. Att pappa Conny därtill var positiv när Pontus ville testa sitt hantverkskunnande och få ny inspiration gjorde susen. Nu bidrar även sambon med fantasifulla bakverk i Jörlanda Bageri.

ANNONS
|

– När jag kom upp till Gunnarsons Specialkonditori på Götgatan i Stockholm blev de väldigt glada över att jag kunde baka för hand, alltså på det gamla sättet. Jag insåg att det var en stor fördel att ha arbetat hos pappa samtidigt som jag fick ny inspiration. Men efter två år kände jag att det hade varit gôtt att ha sitt eget, säger Pontus Nordström.

Det är full rulle under den hektiska julmånaden i det lilla bageriet två mil norr om Kungälv. Doften från det berömda vörtbrödet, som bakats ut under de tidiga morgontimmarna, hänger kvar i luften trots att fönstren står på vid gavel.

ANNONS

Heltid direkt efter skolan

Att det var Pontus som skulle ta över rörelsen var klart från början, även om hans två syskon också hjälpte till att baka och stå i butiken som barn. Bageriverksamheten präglade alla i familjen, men det var Pontus som fortsatte att utveckla sitt kunnande hos pappa Conny på heltid direkt efter skolan.

Pontus Nordström (till höger) fortsätter i pappa Connys fotspår. Jörlanda Bageri har legat på samma plats sedan 1877.
Pontus Nordström (till höger) fortsätter i pappa Connys fotspår. Jörlanda Bageri har legat på samma plats sedan 1877. Bild: Roshbin Emanuelsson

Conny och Christina Nordström köpte bageriet för en spottstyver 1974, året innan Pontus föddes. De två damer som grundade företaget 1877 hade utbytt recept med en kringvandrande bagargesäll. Några år in på det nya århundradet togs bageriet över av en annan bagarfamilj. Fadern liksom sonen därefter fortsatte att använda de gamla beprövade recepten som ingått i köpet. När Conny flyttade till Jörlanda var han utbildad konditor, men såg ändå värdet av att lära sig från gammelbagarn, som han kallar sin föregångare.

– Bageriet var stängt ett halvår. Jag tog över när det var som sämst i bageribranschen, men det har flutit på bra. Jag trodde aldrig att det skulle bli så här bra, säger Conny.

Mellanspel i Stockholm

Trots framgången med de anrika recepten och den gamla tekniken, började Pontus fundera på vad han ville göra med sitt liv ungefär samtidigt som Conny tänkte gå i pension. Conny medger att han först inte förstod varför sonen inte bara ville fortsätta som tidigare. I dag fem år senare är han emellertid lika positiv som Pontus över mellanspelet i Stockholm.

ANNONS

– Det flöt på bra. Inga större problem någonstans. Min andra son Adam ville ta ett avbrott från jobbet i skolan och vara här i stället. Dessutom gick det ju bra för Pontus uppe i Stockholm, säger Conny och ler stolt.

Sambon Jessica fixar bakverken

Sedan två år tillbaka sätter även Pontus sambo, Jessica Göransson, sin prägel på bakverken. Innan hon träffade Pontus arbetade hon som makeupartist, men hon insåg snabbt att bageribranschen kunde vara en annan spännande och kreativ miljö. Hon älskar att experimentera, särskilt att blanda gamla svenska smaker med nya former och uttryck. Hon är dessutom enormt tacksam över att kunna fråga Conny om råd.

– Jag höll ju på med tårtor och bakelser när jag kom till Jörlanda, men då var det ingen stor grej. Jag fick lägga ner konditorivarorna. De senaste åren har intresset och efterfrågan kommit tillbaka, säger Conny.

Pontus ihop med sambon Jessica Göransson.
Pontus ihop med sambon Jessica Göransson. Bild: Roshbin Emanuelsson

Medan Pontus och Jessica har fullt upp med vörtbröden fram till 22 december, är det Conny som bakar saffransbullarna och pepparkakorna. Han uppskattar att fortfarande kunna vara en viktig del av verksamheten, men nattarbetet med den tunga vörtdegen lämnar han gladeligen över till den yngre generationen.

Pontus nickar igenkännande åt faderns beskrivning av bageribranschens förändring. Den gamla tekniken har börjat värdesättas igen först på senare år, vilket han fick bekräftat på Södermalm i Stockholm.

ANNONS

– Det är något behagligt med att arbeta med händerna, ibland lite terapeutiskt faktiskt. Det är också belönande på ett speciellt sätt att varje morgon få se och smaka på det som man själv har skapat, säger Pontus.

Kort väg till arbetsplatsen

En annan fördel är att han aldrig behöver pendla till jobbet. Eller som Conny uttrycker det:

– När man bor och jobbar på samma plats slipper man skrapa bilrutorna.

Bröden vägs fortfarande för hand på den gamla vågen som finns kvar sedan bageriet öppnades på 1800-talet.
Bröden vägs fortfarande för hand på den gamla vågen som finns kvar sedan bageriet öppnades på 1800-talet. Bild: Roshbin Emanuelsson

Huruvida Pontus snart sexårige son en gång i framtiden ska gå i farfars och pappas fotspår är förstås alldeles för tidigt att sia om.

– Han har redan börjat. Han kommer ner hit på mornarna, tittar runt och smakar av som ett första steg, säger Pontus med glimten i ögat.

Alla finns på gångavstånd

Conny gläds åt att ha alla sina barn och barnbarn på gångavstånd i Jörlanda. Pontus, Jessica och Elis bor ovanpå bageriet och de andra nere vid havet. Pontus skrattar och säger att familjen är lite av en Jörlanda-maffia, något som är en stor fördel nu under högsäsongen då många hjälpande händer kan hoppa in med kort varsel.

Pontus Nordström

Ålder: 45 år.

Bor: Jörlanda.

Familj: Sambon Jessica Göransson och sonen Elis, snart sex år.

Yrke: Bagare.

Conny Nordström

Ålder: 73 år.

Bor: Jörlanda.

Familj: Hustrun Christina, tre vuxna barn och barnbarn.

Yrke: Pensionär och konditor.

ANNONS