Mättat fett finns bland annat i bacon och smör.
Mättat fett finns bland annat i bacon och smör.

Nya rön om farligt fett

Vegetabiliskt fett skyddar inte hjärtat, visar en ny amerikansk jättestudie. Men därmed är det inte fritt fram för LCHF – svenska forskare kritiserar studien och barnläkare varnar för att kolhydratfattig kost kan vara livsfarlig.

ANNONS
|

LCHF (Low Carb High Fat) är en diet med högt intag av fett och lågt intag av kolhydrater.

En av förespråkarna för LCHF-kost är allmänläkaren Andreas Eenfeldt, känd för hälsobloggen Kostdoktorn.

Han menar att vi kan äta oss ifrån övervikt, diabetes typ 2 och metabolt syndrom (övervikt, blodfettsrubbning, diabetes och högt blodtryck) genom att äta rätt mat – det vill säga äta mer fett och mättat fett och undvika socker och stärkelserik mat.

Hittills har det dock saknats långtidsstudier av effekterna med kolhydratfattig kost.

Men i en stor amerikansk studie som nyligen publicerades i British Medical Journal visar det sig att risken för hjärtsjukdomar inte minskar genom att man ersätter mättat fett med vegetabiliskt – tvärtom.

ANNONS

När forskarna gick igenom information från en av de största studier som gjorts inom området, omfattande 9 400 personer som levde på sex olika mentalsjukhus under 1968-73, visade det sig att risken för hjärtsjukdomar ökade om kosten var rik på fleromättat fett.

Vegetabiliskaoljor som är rika på linolsyra sänker blodets kolesterolhalt och anses därmed ha en skyddande effekt mot hjärtsjukdomar. Och hos de deltagare som fick vegetabiliskt fett sänktes mycket riktigt kolesterolhalten.

Trots detta hade alltså de deltagare som fick vegetabilisk olja en ökad risk för kranskärlsjukdom jämfört med de som fick en kost som liknade amerikansk genomsnittskost på den tiden.

Innebär den amerikanska studien att det mättade fettet börjar bli rumsrent?

Ingrid Larsson, näringsfysiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, känner väl till studien. Huvudpublikationen publicerades 1989, och det finns flera svagheter i både den äldre och den nu aktuella studien som inte kommit fram, berättar hon.

– Den allmänna nedläggningen av mentalsjukhus som skedde redan under studiens första år fick till följd att 75 procent av deltagarna försvann redan inledningsvis. Den sista delstudien baseras på obduktioner av bara 150 personer.

Dessutom är studien inte relevant för hur vi äter i dag, påpekar Ingrid Larsson:

ANNONS

– På den tiden hade man ännu inte så mycket kunskap om olika fettsyrors effekt på hälsan. Man tog helt enkelt bort mättat fett ur kosten och la i stället till omättat fett i form av majsolja som har hög halt av omega 6-fettsyror. Därigenom förlorade man andra viktiga fettsyror.

– I dag vet vi att vi bör få i oss mer omega 3 än omega 6. Den här kosten var därigenom inte representativ för befolkningen i övrigt. Inte minst förändringen av fettsyror gör att det är svårt att dra slutsatser av den som är aktuella för dagens hälsosamma mat. Så studien säger egentligen inte så mycket, utan är mer att betrakta som ett dokument över en historisk studie.

I studien utpekades ju linolsyra som boven i dramat?

– Linolsyra är egentligen positivt, men om man bara äter linolsyra kan det ha en negativ effekt. Det bästa är att kombinera olika fettsyror. Det var detta som saknades i studien. Man tog helt enkelt bort det ena fettet.

I de Nordiska näringsrekommendationerna framgår att en viss del omega 3 och en viss del omega 6 skyddar mot hjärt-kärlsjukdom genom att blodfettnivån minskar.

ANNONS

Omättade fettsyror hjälper också till att stabilisera hjärtrytmen, berättar Ingrid Larsson.

Men många som äter LCHF upplever sig ju må bättre?

– Det kan bero på att de undviker gluten, och mår bättre på grund av detta. En kraftig viktnedgång ger dessutom positiva hälsoeffekter i sig, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor vid Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap, Lunds Universitet.

– Vissa mättade fetter har blivit rumsrena, som kokosfett och kokosolja. Men detta är mycket individuellt. En del kan äta 100 gram mättat fett utan att det syns i blodet medan andra inte kan äta mer än fem gram. Så det är fortfarande ett debattämne.

Inte minst under våren har debattens vågor gått höga, då barnläkare varnat i media för att ge barn LCHF-diet - i synnerhet barn med typ 1 diabetes.

På nätet har det förespråkats att sådana barn skulle kunna minska sin insulinbehandling kraftigt genom att äta mer fett och undvika kolhydrater, eftersom denna kost kan stabilisera blodsockernivåerna.

Barnläkare varnar dock för att dessa råd inte bara är vetenskapligt felaktiga utan också kan vara rent livsfarliga.

Det är fler faktorer än blodsocker som spelar in vid diabetes.

Insulin är ett livsnödvändigt hormon och de medicinska konsekvenserna kan bli svåra vid alltför låg dos.

ANNONS

Så till den ständigt återkommande frågan: vad ska vi då egentligen äta?

Vi kommer hela tiden tillbaka till att lagom är bäst, säger Ingrid Larsson.

– Men även om du väljer nyttigt fett gäller det att hålla koll på mängderna. Det handlar om mycket energitäta livsmedel. Det är en vanlig snubbeltråd, man tänker att det ju är så nyttigt och stoppar kanske i sig en påse nötter. Men 8-10 nötter per dag är tillräckligt för att få de positiva hälsoeffekterna av nötter.

Hennes råd är att välja magert kött och magra mejerier för att minska mängden mättat fett.

– Äter du en kost baserad mer på fisk får du i dig bra fettsyror, men tänk på att äta varierat.

Charlotte Erlanson-Albertsson berättar att vi ofta äter för mycket omega 6-fettsyror och för lite omega 3.

Det beror på att det finns mycket omega 6 den västerländska kosten, inte minst i helfabrikat.

I stället borde förhållandet vara det omvända: bara en tiondel av det fleromättade fettet bör komma från omega 6. Välj aktivt sådant som du vet innehåller omega 3 såsom rapsolja, valnötter, linfrön och fet fisk som lax, sill och makrill.

ANNONS

Charlotte Erlanson-Albertssons råd till den som vill vara försiktig är att undvika animalisk föda helt, eller åtminstone hålla sig till vitt kött, som kyckling.

– Framför allt: undvik ister och bacon.

Fotnot: Fettsyror indelas i mättade fetter och omättade fetter. Omättade fetter indelas i enkelomättade fetter samt fleromättade fetter (omega 3 och omega 6).

Fakta: För och mot LCHF

  1. Många går ner i vikt, får minskat sötsug samt lägre blodsocker och kolesterolvärden.
  2. I kött, ost och mejeriprodukter finns proteiner, järn (i kött), kalk, D-vitamin och vissa B-vitaminer.
  3. Fettsyror behövs från olika källor, inte bara från mättat fett i första hand.
  4. Utan kolhydrater missar vi vitaminer, mineraler och fibrer som finns i spannmål, baljväxter, grönsaker och frukt.
  5. Immunförsvaret kan påverkas negativt.
  6. Risk för förstoppning, illamående, yrsel, huvudvärk.
  7. Personer med diabetes bör vara försiktiga.
  8. Rekommenderas ej till barn och ungdomar.
ANNONS