Att planera något för framtiden känns ofta hoppfullt, tipsar relationsexperten Tone Ahlborg.
Att planera något för framtiden känns ofta hoppfullt, tipsar relationsexperten Tone Ahlborg. Bild: Mia Höglund

Hur håller man intresset uppe när vi ses hela tiden?

Hur ska man göra för att behålla intresset för sin partner nu när vi jobbar hemifrån och ses precis hela tiden? Relations- och sexexperten Tone Ahlborg svarar på läsarnas frågor.

ANNONS
|

Hej Tone!

Hur ska man göra för att behålla intresset för sin partner nu när vi jobbar hemifrån och ses precis hela tiden? Det finns inte direkt så mycket nytt att prata om när vi varit varandras kollegor och partners dygnet runt i långt över ett halvår. Julen blir inte heller något avbrott i år när vi håller oss hemma. Med endast varandra som sällskap.

Duon

Hej Duon!

Ja, ni är säkert inte ensamma över att känna så här nu i dessa tider. Det kan ju verkligen bli lite enahanda att vara tillsammans jämt. Jag tror att det finns två vägar att uppehålla intresset för varandra – det ena är att göra saker var och en för sig och det andra är att försöka fördjupa gemenskapen, tillsammans med varandra.

ANNONS

Vi kan börja med att se vad för aktiviteter ni skulle kunna göra var för sig för att sedan berätta för varandra om det efteråt – för trots de inskränkningar som pandemin innebär finns det ändå en hel del som fortfarande går att genomföra. Om ni i vanliga fall har olika arbetskamrater, har ni prövat att träffa dessa via digital afterwork? Eller att var och en träffar era egna vänner för att gå promenader, umgås och vädra tankarna i det fria, med lagom avstånd till varandra?

Ta upp ett eget intresse

Om ni har olika smak när det kommer till böcker och filmer kan det ju vara något ni kan ägna er åt på varsitt håll och efteråt berätta om för varandra. Nu kan även tiden finnas till att odla något eget intresse, som du tänkt på länge, men som inte blivit av tidigare. Kan det också finnas någon idé ni funderat och som ni nu kan förverkliga tillsammans, eller ett gemensamt projekt som ni kan planera och genomföra längre fram när det blir möjligt.

När det gäller gemensamma aktiviteter så kan det vara bra att ta sig tid till att göra saker ihop som ni inte brukar göra annars.

När det gäller gemensamma aktiviteter så kan det vara bra att ta sig tid till att göra saker ihop som ni inte brukar göra annars. Kanske bara ett kul sällskapsspel som ni inte prövat förut, antingen på telefonen eller analogt. Se bara till att inte ta det för allvarligt, så att det blir tävlingsinriktat eller prestationsinriktat, utan istället stimulerande och gemenskapsskapande. När det gäller filmer, så finns ju få saker som är bättre än att se en härlig kärleksfilm eller ett gripande drama tillsammans i soffan hand i hand!

ANNONS

Ni kan ju också ordna ert eget spa i badrummet med tända ljus, kanske lite champagne och tvåla in varandra i duschen och då ge fritt spelrum för en ömsesidig sensualitet. Låtsas att ni är nyförälskade! En annan dag kan ni klä er fina och köpa något extra gott till middag. Här finns ju utrymme för att överraska varandra. Det är alltid roligt att inte veta vad som väntas till middag – kanske ni kan turas om att bjuda varandra på tidigare oprövade maträtter och samtidigt utveckla era färdigheter i köket med nya recept?

Skapa mysiga ritualer

Det är ju jättebra om det går att sätta guldkant på vardagen. När ni nu jobbar hemma, kan det vara en bra idé att skapa en ritual av mysiga kaffestunder som avbrott efter att ni kanske tagit en daglig promenad, när det är som ljusast på dagen. Under promenaden kan ni passa på att uppdatera varandra om era respektive arbetsuppgifter eller diskutera aktuella nyhetshändelser, förutom att prata om vad ni skulle vilja göra tillsammans framöver. Att planera något för framtiden känns ofta hoppfullt.

Välj en plats för promenaderna där ni tillsammans kan uppleva det ni ser och omges av, och där ni framöver kan njuta av hur våren så småningom kommer mer och mer. Men det är ju även viktigt att stanna upp och njuta av det som är fint just nu, och det som faktiskt fungerar, i väntan på ljusare tider och ett bättre nytt år.

ANNONS

Fakta: Tone Ahlborg

grade crossed
Relations- och sexualrådgivare som skrivit boken ”Lust och samliv genom hela livet”. Barnmorska och fil. doktor i folkhälsovetenskap som föreläser om sexologi och som har forskat kring nyblivna föräldrars parrelation. Tidigare lektor vid Göteborgs Universitet.

ANNONS