Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"De är bättre vänner än människor, de gör en aldrig besviken", säger Bernice Undén, som är stolt ägare till åtta yorkshireterrier.

Hundarna betyder allt för Bernice

Det började med en bilförälskelse men utvecklades till ett liv fyllt av sanslöst söta små hundar. För Bernice Undén i Västra Bodarne råder det inga tvivel om vem som är människans bästa vän. Hundarna betyder allt.

– Så ja, nu blir du fin, säger Bernice Undén och kammar varsamt igenom den långa silkiga pälsen på Elzie.
På köksbordet har hon kammat, borstat och fönat mer än 150 champions under årens lopp. Bordet bär märken efter stålkammen. Vid ytterdörren märks en grop i linoleummattan efter hundratals små tassar och nederdelen av köksluckorna har avgnagda hörn. Här huserar kennel Debonaire och huset är både Bernice och hundarnas hem. 

Matte är inte bara uppfödare och utställare av yorkshireterriers. Vid 72 års ålder är hon fortfarande verksam som kennelkonsulent för Svenska Kennelklubben, hon säljer hundförsäkringar och engagerar sig i den Svenska Yorkshireterrierklubben. Under många år drev hon affär i Alingsås med allt för hunden och hon och exmaken gav ut tidningen Hunden. Vem hade kunnat ana att det skulle bli så här? Inte Bernice i varje fall då hon 25 år ung fick syn på sin drömbil. 

Året är 1969 och där står drömbilen på andra sidan Avenyn i Göteborg, en cremefärgad sportig P1800. Hon springer fram för att kolla om den har röd skinnklädsel och får syn på en grå liten hårboll med blå rosett i baksätet. En leksak, en katt? Plötsligt lyfter den lilla varelsen på huvudet och tittar Bernice djupt i ögonen. Bernice faller handlöst. 
– En sådan liten hund vill jag ha!

Fram till dess hade hennes starkaste intryck av en hund varit då grannens boxer begravde sina tänder i tolvåriga Bernices axel. Inte konstigt att tanken på att skaffa hund aldrig föresvävat henne. Mötet med den oemotståndligt söta passageraren i baksätet resulterade dock i att yorkshireterriern Molly kom in i Bernice liv.
Molly älskade att skutta runt bland klipporna på Ödby ö där Bernice och hennes dåvarande man byggde sommarhus. En sommargäst kommenterade vilken vacker hund Bernice hade.
– Har ni ställt ut henne?
– Ja visst, svarade Bernice. Hon är ute och springer hela dagarna.

När hon förstod att damen menade hundutställningar så blev hon nyfiken. Snart hade Molly blivit både svensk och norsk champion och matte hade fått ett intresse som skulle komma att forma hela hennes liv. 
– Hundarna blev min livsstil. Nu kan jag inte föreställa mig ett liv utan dem.
Bernice började resa till England, som yorkshireterriern ursprungligen kommer ifrån. Hon läste allt om rasen, att de jobbade natt på väverierna med att jaga bort råttor från textilierna, innan de genom avel krymptes till sin nuvarande storlek. Hon lärde känna uppfödare och utställare, köpte fler hundar och började tävla runt om i världen.
– Jag hade en känsla för rasens temperament, konstruktion och päls. Yorkar har egentligen inte päls utan hår, som ska vara silkigt och blankt och kännas som kallt vatten.

Bernice har kanske världens mest prisbelönta yorkshireterrier. Charmknutten Mike eller Debonaires Hold me now har vunnit allt som går att vinna. Alla Bernices hundar bär namn efter musik och just Logans ballad passar som hand i handske på Mike. När maken Bengt blev sjuk i ALS, vek inte Mike och de andra hundarna från hans sida. De var också ett viktigt stöd och en stor tröst för Bernice när först Bengt och några månader senare hennes mor gick bort.
– Du är aldrig ensam när du har en liten hund. De är bättre vänner än människor, de gör en aldrig besviken.
Bernice och hundarna följer till grinden. Hon fick en hund, men hur gick det med drömbilen?
– Jodå, jag fick bilen också. Men det är hundarna som är mitt liv. De betyder allt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.