Hjälp med sexlivet finns att få även för äldre

Sex är bra för hälsan, och allt fler svenskar är sexuellt aktiva långt upp i åren. Men ibland kan det behövas lite hjälp på traven. Eller bara en leksak för lust och inspiration.

ANNONS
|

På Alla hjärtans dag för två år sedan var det nypremiär för Mshop på Andra Långgatan i Göteborg. Röd matta, champagne och designade skyltfönster – men det stora ansiktslyftet gällde själva lokalen.

Från ett lite murrigt, småporrigt stuk till öppna, tillgänglighetsanpassade ytor som mest påminner om ett apotek. Olika sektioner för olika behov och personal i vita rockar.

Den mer vågade erotiken har blivit rumsren och lockar nya kundkategorier till butiken. Nu vågar sig även de lite äldre hit. Butikschefen Marie Tunström berättar om några besök på senare tid.

– En kvinna i 65-årsåldern kikade försiktigt in och sa att hon hade hört talas om något som hette ”womanizer”. Ett äldre par kom in och höll varandra i handen och frågade efter något att pigga upp sexlivet med. En 87-årig kvinna berättade att hon hade varit änka i tolv år, och nu ville hon ha en massagestav.

ANNONS

Mshop samarbetar sedan i höstas med några av Göteborgs stads träffpunkter för äldre. Det började med Lundby som ville ha hjälp med en utställning om sexualitet och kärlek. I utställningsskåpen placerades artiklar, broschyrer och kataloger liksom glidmedel och olika produkter att klämma och känna på.

Personalen på Mshop kallar alla sina produkter för sexleksaker och inte sexhjälpmedel – även om det kan vara precis det som det handlar om.

– För en del människor fungerar sexhjälpmedel som en krycka när de fått problem med sexualiteten i samband med till exempel diabetes eller prostatabesvär. Då kommer de hit för att köpa ett hjälpmedel, som sedan kanske förvandlas till en leksak, säger Evelina Odle som arbetar i butiken.

Evelina jobbade själv inom vården innan hon sökte sig till Mshop. Med sitt sätt att prata om sexsaker som om de vore lika odramatiska som plåster och tandtråd har hon blivit något av butikens ansikte utåt.

– Vi vill att alla ska ha det bästa möjliga sexlivet eftersom det får människor att må bättre. Då är det viktigt att vi är kunniga, moderna och inkluderande. Alla människor ska vara välkomna hit – oavsett ålder, civilstånd, sexuell läggning och könstillhörighet, säger hon.

ANNONS

Den vanligaste kundkategorin är en eller båda i ett heterosexuellt par mellan ungefär 30 och 45 år som vill ha något kul att överraska sin partner med, eller att utforska tillsammans.

– De kan komma in och säga att de har det jättebra och bara vill ha något spexigt. De äldre frågar oftare efter något som kan hjälpa dem med till exempel torra slemhinnor eller minskad potens, säger Evelina Odle.


  Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

Sexleksaker kan också vara ett sätt att ta bort den press och prestationshets som ofta smyger sig in i erotiken, menar hon.

– Det är mycket mentalt, och många anser fortfarande att våra produkter bara är till för sådana som inte är normala. Men jag tycker att man kan strunta i vad som är normalt och bara göra det som är skönt, säger Evelina Odle.

Hon tror att den mer avspända attityden till sex kan hänga ihop med trenden att ta hand om sig själv, i likhet med yoga och mindfulness.

– Då vill man också ta ansvar för sin egen njutning, säger Evelina.

Som av en händelse kommer ett par kvinnor från stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg in i butiken. De ska köpa lite utställningsgrejer till Bakfickans träffpunkt på Halvsekelsgatan.

ANNONS

– Om vi placerar dem bland griptänger och burköppnare i inspirationsmiljön kanske ämnet kan avdramatiseras. Med produkter som massagevärmeljus och oljor vill vi också lyfta fram det sensuella, säger äldrekonsulent Carina Byhlin Andreasson.

Det kan vara tryggt att veta att nästan alla erotiska produkter nuförtiden är tillverkade i säkra material och har uppladdningsbara batterier.

– Det har hänt jättemycket bara de senaste fem åren. Industrin har verkligen tagit till sig det här med design och materialfrågor, säger Mshops butikschef Marie Tunström.

Mshop har plockat ut produkter ur sitt sortiment som passar särskilt bra för en äldre kundkrets. Evelina Odle, som är ”butikens ansikte utåt”, guidar runt bland sexleksakerna.


  Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

1. Onaniägg. Träs ovanpå ollonet. Strukturerad på insidan. "Bara en extra skön grej som man kan använda ensam eller tillsammans".


  Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

2. Penisvibrator. Sätts runt om penis, öppen på ena sidan. "Har ganska starka vibrationer och passar dem som kanske har nedsatt känslighet i penis eller svårt att få fullt stånd. Den öppnar upp en värld där båda kan ha det skönt utan penetrerande sex".


  Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

3. Parvibrator We-Vibe. Stimulerar både clitoris och vagina. Kan användas samtidigt som man har penetrerande sex. "Många gillar att den inte ser ut som en stor, naturtrogen dildo. Eftersom det även finns fjärrkontroll passar den extra bra för personer med funktionsvariationer – teknologin håller på att leta sig in väldigt mycket i sexvärlden".

ANNONS

  Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

4. Bodywand. Utvecklades för rygg- och nackmassage. "Ser ut som en stavmixer. Passar äldre kvinnor som kan behöva starkare vibrationer".


  Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

5. Alpha. Penisring med vibrator. "Ingår i vårt bassortiment och stimulerar båda parter med fem vibrationslägen".


  Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

6. Elektra. Massagestav. "En enkel modell i hårdplast som är väldigt poppis bland äldre. Jag brukar säga att man får ganska mycket vibrationer för pengarna".


  Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

7. Scorpio. Prostatastav. "Många upplever att den gör det lättare att hålla sin erektion längre. Jag brukar också pusha för hälsoaspekten. Studier visar att risken för prostatacancer minskar om prostatan regelbundet töms ordentligt".


  Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

8. Omega. Justerbar penisring. "Sätts nere vid roten och ger en stadigare erektion".


  Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

9. Knipkulor. Tränar kvinnors bäckenbottenmuskulatur. "De minskar risken för inkontinens och framfall. Många upplever också att det blir lättare att kontrollera orgasmen".


  Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

10. Womanizer. Klitorisstimulerare. "Togs från början fram för kvinnor som hade svårt att få orgasm. Den stimulerar bara med luftvågor och ger en väldigt intensiv känsla".

Fakta: Äldres sexualitet

 1. Närhälsan, kunskapscentrum för sexuell hälsa, har som riktlinjer att bästa tänkbara sexuella och reproduktiva hälsa ska ses som en rättighet för alla invånare i Västra Götalandsregionen. I höstas startade ett utbildningsprojekt om äldres sexualitet för vårdpersonal i Västra Götalandsregionen. Sjuksköterskan och sexologen Per Andreas Persson är en drivande kraft bakom projektet. Han anser att vården är alldeles för tyst i frågor som gäller äldres sexuella hälsa och skulle gärna se att det fanns en ungdomsmottagning för äldre.
 2. 2016 fick Folkhälsomyndigheten i uppdrag att för första gången sedan 1996 genomföra en nationell befolkningsstudie om sexuell och reproduktiv hälsa. I ett pressmeddelande säger folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström: "Sex är ett område som starkt påverkar människors hälsa, och då kan vi inte bara prata om sådant som könssjukdomar utan också om det som är positivt och lustfyllt med sex".
ANNONS