Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Livet förändrades på ett ögonblick när Mathias Eriksson var fem år gammal och drabbades av en hjärnblödning. Många sporter var därefter svåra eller omöjliga att utöva för honom – men i golfen hittade han vad han sökte. Numera håller han i träningsgrupper för andra med funktionsnedsättningar. Bild: Gustaf Östberg
Livet förändrades på ett ögonblick när Mathias Eriksson var fem år gammal och drabbades av en hjärnblödning. Många sporter var därefter svåra eller omöjliga att utöva för honom – men i golfen hittade han vad han sökte. Numera håller han i träningsgrupper för andra med funktionsnedsättningar. Bild: Gustaf Östberg

Hjärnblödning som femåring – nu är Mathias stjärna i golf

När Mathias Eriksson var fem år vändes livet upp och ned. En stroke satte stopp för de flesta idrotter han ville utöva, men efter att ha provat golf blev han fast.
I dag leder han träningsgrupper för andra med funktionsnedsättningar och hoppas att fler vågar ge sig ut på golfbanan.

Från panoramafönstren i klubbhuset på Lyckorna Golfklubb i Ljungskile har man hänförande utsikt över de gröna böljande kullarna på golfbanan.

Runt sista hålets green står några sammanbitna golfare och förbereder sig för att slå bollen i hål. Sestervikens blå vatten glittrar förföriskt och det är här på golfklubben som Mathias Eriksson numera tillbringar mesta delen av sin fritid.

Den perfekta idrotten

Mathias har en funktionsnedsättning som påverkar balans och rörlighet, men i golfen har han hittat den perfekta idrotten att utöva trots hans begränsade rörlighet. Golfen har också lett till både nya vänner och sysselsättning som tränare.

Fokus och koncentration på puttinggreenen. Bild: Gustaf Östberg
Fokus och koncentration på puttinggreenen. Bild: Gustaf Östberg

Allt började när han var fem år gammal och var med sin äldre bror på en fotbollsmatch och klättrade i träd vid sidan av planen. Plötsligt kasade han ner från trädet och fick ont i huvudet. Huvudvärken fortsatte och efter att han blivit riktigt dålig med illamående och värk senare på natten, åkte familjen in akut till sjukhuset i Uddevalla.

Mathias skickades vidare i ilfart till NÄL i Trollhättan, där beslut togs att han med brådskande transport skulle föras till Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Han hade fått en stor hjärnblödning och läkarna visste inte om han skulle klara sig.

– Men det gjorde jag, säger Mathias.

Mödosam rehabilitering

En lång och mödosam tid med rehab följde för den då femårige Mathias, hjärnblödningen påverkade hans vänstra sida där benet och armen blev mycket försvagade. Även hans syn på vänster öga blev försämrat. Han började på särskola i Uddevalla och sakta men säkert infann sig en vardag för familjen. Att inte kunna springa och hoppa som andra barn var svårt och tråkigt, och han jobbade mycket med att få tillbaka balansen i kroppen så gott det gick.

Så en dag blev det dags för elevens val i skolan, barnen skulle få prova olika sporter.

– Jag minns att man fick välja på bland annat ridning eller golf, så jag valde golf. På Uddevalla Golfklubb mötte jag Stellan Ström som höll i handigolfen på klubben, berättar Mathias.

Stroken som Mathias drabbades av när han var fem år ledde till nedsatt rörlighet i vänster sida. Han slår därför med en arm. Bild: Gustaf Östberg
Stroken som Mathias drabbades av när han var fem år ledde till nedsatt rörlighet i vänster sida. Han slår därför med en arm. Bild: Gustaf Östberg

Han fick en golfklubba i höger hand, ställde upp sig så gott det gick och slog till golfbollen. Bollen flög i väg med bra fart och han själv for i backen när han tappade balansen. Men på något sätt hade han känsla och styrka att slå bollen rakt, vilket förvånade alla. Han fortsatte att träna golf hela dagen och var helt slut, men glad, när han kom hem.

– Stellan ringde till mina föräldrar och sa att jag måste få fortsätta spela golf och jag ville prova igen, jag kände ju att jag hade en bra bollkänsla, säger Mathias.

Träning året runt

Ganska snart kom han med i en träningsgrupp fokuserad på personer med funktionsnedsättningar och tränade både inomhus på vintern och utomhus på sommarhalvåret. Att man spelar och tränar golf över åldersgränserna tycker han är bra, då finns det alltid någon att spela med, man blir aldrig ensam.

– För mig är golf en social sport och jag har fått många kompisar genom spelet, både äldre och yngre. Dessutom tränar jag balansen och koncentrationen hela tiden.

Hans bollkänsla och tävlingsinstinkt gav resultat snabbt. 2006 blev han uttagen till Special Olympic Games som anordnades av Uddevalla Golfklubb och på den vägen är det. Turneringar och tävlingar och vinster både i Sverige och utomlands har avlöst varandra.

– Det har gått ganska bra faktiskt, jag är en riktig tävlingsmänniska säger Mathias och ler.

Det ligger många timmars övning bakom Mathias Erikssons framgångar på golfbanan. Bild: Gustaf Östberg
Det ligger många timmars övning bakom Mathias Erikssons framgångar på golfbanan. Bild: Gustaf Östberg

Han tror att hans målsättning med golfen, att alltid bli bättre, hjälper honom att utvecklas och att även inspirera andra med funktionsnedsättningar att börja spela. Numera är hemmaklubben Lyckorna Golfklubb, och det är också här han har sin dagliga verksamhet där han är tränare för två grupper golfare med funktionsnedsättningar varje vecka, tillsammans med klubbens tränare. De som tränar har alla olika funktionsnedsättningar och är mellan 13 år och 35 år. Deltagarna tränar utomhus sommartid och i vintras, när hallen var stängd på grund av pandemin, körde gruppen teoriutbildning digitalt.

Inspirerar andra

Att Mathias är en inspiration för många går inte att ta miste på. Som ett bevis på det blev han 2018 utsedd till årets parasportprofil i Uddevalla.

– Vilken känsla det var att stå där uppe och få ta emot blommor och en check på 10 000 kronor. Nu är jag nästan en kändis på klubben och mina kompisar som inte spelar golf är imponerade av hur duktig jag är, säger han och skrattar.

Han hoppas att andra med funktionsnedsättningar ska våga ta steget att prova på att spela golf, alla är välkomna på fredagar för att prova på.

– Golf är friluftsliv och socialt nätverk och strategi. Det är inte farligt, det är bara att slappna av. Släpp din blyghet och jämför dig inte med andra, du är bra på ditt sätt. Golf har verkligen lyft livet för mig, säger Mathias.

Mathias Eriksson

Ålder: 26 år.

Bor: Uddevalla.

Familj: Mamma, pappa och en storebror.

Gör: Spelar golf och är tränare för paragolfare på Lyckorna Golfklubb.

Bästa golfbanan: Barsebäck Golf & CC.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.