Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hennes pepparkakshus är palatset från Aladdin

Sju dagar tog det att få till – palatset från Disneyfilmen Aladdin. Helena Gustafsson har tagit pepparkaksbyggandet till nästa nivå. Nu delar hon med sig av sitt recept på deg – särskilt anpassad för hållbara pepparkakshus.

Varje år tar sig Helena Gustafsson an en ny känd byggnad att återskapa i ingefärsdoftande deg. Hon har gjort fabriken från Kalle och chokladfabriken, Örgryte nya kyrka och Villa villerkulla för att bara nämna några. I år föll valet på palatset i Disneyfilmen Aladdin.

– Det har ju blivit en del tittande på Disneyfilmer nu sedan de lanserade Disney plus. Det här palatset är så ikoniskt och det kändes kul att försöka återskapa det.

Arbetet med ritningarna beskriver hon som ”en ganska primitiv process”. Klipp och klistra och trial and error är vad som gäller. Svårast att få till var kupolerna som krävde en hel del testbak innan de blev rätt. Alla tornen är handmålade med livsmedelsfärger.

– Det tog sin lilla stund att få till skiftningarna i guld, rött, blått och lila. Jag vill gärna ha in lite färg i mina hus. Men det här var ändå ett relativt snabbt bygge, förra året när jag gjorde huset från julkalendern Greveholm tog det elva dagar. Nu tog det ”bara” sju.

GP:s julkalender

Julen år 2020 kommer inte att bli som andra jular. Men även om vi journalister skriver mycket om isolering, smittspridning och nedstängning så är det viktigt att vi inte glömmer att det finns mycket att glädjas åt. Människor som ställer upp för varandra och sprider julglädje, familje- och vänskapsband som knyts starkare och ett samhälle som står starkt under denna prövning. För att sprida värme i jultid kommer GP varje dag, från den första till tjugofjärde december, öppna en lucka med en positiv nyhet.

För den som knappt kan sätta ihop en sådan där färdig byggsats för pepparkakshus utan att det slutar med gråt, och en sorglig hög täckt av bränt socker, kan det kännas nedslående att se Helenas fantastiska skapelser. Men hon har några knep att dela med sig av. Det första är att skippa det smälta sockret.

– Det är mycket lättare och blir mer hållbart om man använder kristyr. Men det kräver att man väntar lite längre och låter det torka ordentligt. Jag använder också en specialdeg gjord på rågmjöl istället för vetemjöl och med mycket citron och honung i som blir väldigt hållbar, om än inte så god.

Pepparkakshus Alladin.
Kupolerna var svårast att få till, och krävde några testomgångar innan de blev bra. Bild: Lisa Thanner

Helena Gustafsson är konditor till yrket och gör en hel del pepparkakshus även på jobbet.

– Vissa år har jag stått och gjort pepparkakshus på jobbet och sedan gått direkt hem och byggt på mitt eget, då har man blivit lite trött. Men i år hann jag klart innan det drog igång på jobbet. Och jag tycker ju i grunden att det här är väldigt kul, det är därför jag håller på.

Kärleken till pepparkakshus springer ur en närmast patologisk kärlek till julen. Ända sedan hon var liten har hon älskat allt som har med högtiden att göra, och hon håller verkligen inte igen på firandet.

– Jag har tre julgranar hemma i min lägenhet om man säger så. Pyntet ska vara extra allt. Jag har sett varenda julfilm tusen gånger. Allt med julen är så härligt!

Helenas recept på hållbar deg för husbyggen

Ingredienser:

• 15 dl fint rågmjöl

• 1 msk ingefära

• 2 msk kanel

• 1 msk nejlika

• 1/2 msk kardemumma

• 1 tsk salt

• 1 1/4 dl citronsaft

• 1 ägg + 1 gula

• 60 gram smör

• 1 1/2 dl honung

• 4 dl socker

Gör så här:

1. Smält smöret och rör i socker och honung (sockret behöver inte smälta).

2. Vispa ihop ägg + äggula med citronsaft och tillsätt.

3. Blanda ihop mjöl, kryddor och salt innan det tillsätts pö om pö. Knåda ihop till en väldigt fast deg. Den är redo att användas direkt.

4. Delarna bakas på 175 grader i ca 20 min.

5. Överbliven deg förvaras i plastpåse i rumstemperatur. Känns degen för hård när den ska kavlas kan man mikra den som hastigast, så blir den mjukare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.