Hedvig Slomian älskar sitt jobb som körledare. Varje vecka får hon ett par hundra skönsjungande göteborgare att stortrivas.
Hedvig Slomian älskar sitt jobb som körledare. Varje vecka får hon ett par hundra skönsjungande göteborgare att stortrivas.

Hedvig kör hårt med sin kör

Som entusiastisk körledare förgyller Hedvig Slomian varje vecka tillvaron för ett par hundra göteborgare. Själv tycker hon att hon har världens bästa jobb.

ANNONS
|

– Bra understämman! Ni kommer ihåg att växa på "say"! Jättefint!

Det är tisdag kväll i Hvidfeldtska gymnasiets södra aula. På scenen står Hedvig Slomian ivrigt gestikulerande vänd mot publiken, det vill säga Kom och Sjung-kören.

Kören på 170 personer är uppdelad i en över- och en understämma som för tillfället sjunger "Wind of change", en powerballad från tidigt 90-tal.

Står och står, förresten, Hedvig är inte stilla en sekund. Skratten är många och hela salen vibrerar av energi.

I låten "Uprising" hejdar hon överstämman mitt i refrängen.

– Lite mer attityd, tack! Våga ta plats, sjung kaxigt, spydigt, den feelingen!

ANNONS

Halva rummet klämmer i med strofen "We will be victorious…!" och pianisten Ola Jansson kompar mästerligt vid flygeln. Det låter onekligen mäktigt.

– Bra överstämman, ni har det!

Alla applåderar alla.

Kom och Sjung-kören firar femårsjubileum i höst. Idén till en blandad kör för alla fick Hedvig för ett antal år sedan. En man som var på jakt efter ett lämpligt tema som team-building gav henne i uppdrag att få åtta herrar att sjunga trestämmigt. Lovorden haglade och efter en entreprenörsutbildning på Drivhuset drog Hedvig igång Kom och Sjung-kören med Ola Jansson vid flygeln. Ett par år senare kompletterades den med karaokekören Kom och Våga Sjung som Hedvig nu leder tillsammans med gode vännen Torbjörn "Topzy" Åkesson.

– Det är vetenskapligt bevisat att man blir lycklig av att sjunga. Man aktiverar kroppens endorfiner, man tänker mer på sin andning och hållning, man masserar sina inre organ. Syftet med körerna är inte att vi ska utmärka oss för att vi sjunger vackrast. Syftet är att få och ge energi till varandra. Det finns inga som helst krav på att ha vacker eller bra röst.

Som utbildad sångpedagog och musiklärare har Hedvig bred erfarenhet av att undervisa, spela, sjunga och showa i alla möjliga både större och mindre sammanhang.

ANNONS

– Jag sjöng till och från i olika gospelkörer när jag pluggade. Det var den enda kör-formen jag stod ut med, den enda som gav glädje. Där kunde man få sjunga utan noter och mer på gehör.

Känslan i gospelkörerna tog hon med sig till Kom och Sjung. Liksom pianisten och gode vännen Ola Jansson, oumbärlig vid flygeln.

– Varje övning är som ett gympapass för mig, ler Hedvig. Gruppmetodiken tilltalar mig väldigt mycket. Jag leder inte på traditionellt vis och kommer mer till min rätt inför en grupp än när jag undervisar en ensam person i 20-30 minuter. En större grupp är mycket mer dynamisk. Det blir en otrolig boost av energi och glädje, för alla inblandade.

Varje termin har ett tema. 60-tal, filmmusik, girl power.

– För mig är det viktigt att musik är medryckande, säger Hedvig. Att vi i körerna sjunger rock och pop är självklart för mig, det var där mitt eget intresse började. Marie Fredriksson var min stora idol, jag kan alla Roxettes låtar och stämmor utantill fortfarande!

Hedvig arrangerar alla låtar själv och dirigerar två-tre, ibland fyra, stämmor samtidigt.

– Man lär sig med åren så att stämmorna inte blir för svåra eller för lätta eller för tråkiga för kören. Vartefter har jag också lärt mig vad som är viktigt för kören att veta och hur jag bäst stöttar med gester. Som att "Nu är det vers tre!" (visar med tre fingrar) eller att versen börjar med "Your eyes…" (pekar på ögonen).

ANNONS

En termin med tio övningstillfällen à närmare två timmar avslutas med en konsert tillsammans med ett inlånat band inför betalande publik.

– Det är viktigt att ha det målet. Jag gör mitt jobb på och mellan övningarna. På konserten är det kören som ska visa vad den har lärt sig. Kören tar ansvar och jag litar på det. Det blir alltid bra, så är det!

Att alla kan sjunga är Hedvig övertygad om.

– Kan man prata kan man sjunga. Hur det låter är upp till lyssnaren att bedöma. Jag har alltid tyckt att det är lite trist med vackra röster, jag gillar röster som har sina skavanker. Det är skönt att vi fokuserar på annat än att låta perfekta. Med det låtmaterialet som vi har jobbar vi på att våga sjunga ut och att våga sjunga gnälligt eller kaxigt eller fult. Att fokusera på det perfekta och att ställa sådana krav på sig själv är det redan så många andra i samhället som gör. Jag har världens bästa jobb alla kategorier! Det är härligt att vara en del av någons fritid och själsliga välmående.

Fakta: Hedvig Slomian

Ålder: "Oj, det där har jag inte riktigt koll på! Men jag är född 1980..."

Familj: Maken Ola Hedman (musiker och lärare) och hundarna Mini och Lasse.

Yrke: Körledare och sångerska (Sångpedagog- och musiklärarexamen på Musikhögskolan).

Bor: Sätila.

Intressen: Odlar grönsaker, målet är att bli självförsörjande halva året.

Aktuell: Med körerna "Kom och Sjung!" samt "Kom och Våga Sjung!" i Göteborg. Planerar inför "Kom och Sjung!"-premiär i Borås 2017.

ANNONS