Mariana De Lourdes Lundaby säljer Panamahattar och handgjorda smycken av naturmaterial till förmån för utsatta kvinnor i Ecuador. I dagarna är Mariana aktuell på julmarknaden i Haga där hon deltar 14, 15, 21 och 22 december.
Mariana De Lourdes Lundaby säljer Panamahattar och handgjorda smycken av naturmaterial till förmån för utsatta kvinnor i Ecuador. I dagarna är Mariana aktuell på julmarknaden i Haga där hon deltar 14, 15, 21 och 22 december. Bild: Jan Larsson

Hatten av för Mariana som hjälper kvinnorna i Ecuador

Med sociala projekt som tillverkning av Panamahattar och handgjorda smycken av naturmaterial hoppas Mariana De Lourdes Lundaby hjälpa kvinnor i Ecuador till ett bättre liv. Drivkraften är att skapa möjligheter och hopp till förändring.

ANNONS
|

Panamahatten är sedan 2012 skyddad som kulturarv av UNESCO. Namnet sägs härstamma från bygget av Panamakanalen, där president Roosevelt bar en av dessa hattar. En annan version är att det tillkom när hatten skeppades via panamanäset där sjömän och andra resande skaffade sig denna huvudbonad.

Hatten är handflätad av bladen från Toquillapalmen och är på många sätt en hantverkstradition som sköts av kvinnorna.

– Jag brukar säga att när man hjälper och stödjer en kvinna, då hjälper vi hela familjen, eftersom hon lär sina barn hantverket. När jag var liten och besökte mina äldre släktingar, så stod alla där på fritiden och arbetade med de där handvävda hattarna. Det är den färdigheten som de har lärt sig som barn och sedan för vidare genom generationer, berättar Mariana.

ANNONS
Bild: Jan Larsson

Hon föddes i Guayaquil, Ecuador och växte upp med sju syskon. Vid 12 års ålder skildes föräldrarna och Mariana togs om hand om släktingar. När hon fyllt 16 började hon arbeta för att ha råd att betala sina skolavgifter till gymnasiekompetens. Mariana tror på att utbildning är nyckel till framgång.

– Det är så det fungerar där jag kommer ifrån. Där finns inget stöd från staten, inga bidrag eller social verksamhet som tar hand om dig. De som kan hjälpa dig är Gud, de inom familjen, din farmor, mormor eller andra släktingar

Träffade maken på 80-talet

Under 80-talet träffade hon sin man, som jobbade för ett svenskt företag i Ecuador. De flyttade runt en del och Mariana läste bland annat design under tre år i Colombia. Sen gick flytten till Göteborg, där hon fick arbete på svenska mässan.

– Jag arbetade som informatör och pratade om mitt land på Turistmässan, sen startade jag en resebyrå. Anledningen till det var att jag mötte många svenskar som kände till Galapagosöarna, men inte visste så mycket mer om Ecuador, så där fanns en funktion att fylla.

Flera sociala projekt

Sedan 2013 är hon inblandad i flera sociala projekt i Ecuador, där Mariana hjälper framförallt kvinnor att via handarbete få möjlighet till ett bättre liv. Hon reser dit en gång per år och är på plats flera månader då hon åker runt och besöker de som arbetar. Där tar hon upp beställningar som sedan säljs där hon håller föredrag hos olika föreningar, församlingar, mässor och marknader mm.

ANNONS

– Det här projektet började först som ett test för att se om det fanns intresse. Sedan visade det sig att många ville stödja och vara med. Då såg jag en fantastisk möjlighet att få hjälpa de här människorna, genom att vara där på plats och försöka hjälpa dem med design och utveckling, berättar Mariana.

Bild: Jan Larsson

En annan av produkterna som tas fram är smycken designade av Mariana och tillverkas av Taguanöten, där hantverket sköts av kvinnor som slipar och målar nötterna i olika former. Hon berättar om hur hennes besök uppskattas av kvinnorna.

– De känner en sådan glädje och stolthet över det här hantverket. Det är också det som är målet för mig. Att få ge en möjlighet till kvinnorna att visa upp sitt arbete. En mamma som inte har möjlighet skicka sina barn till skolan kan på det här viset ändå få barnen att lära sig ett hantverk och tillverka saker.

Bara sex år i skolan

Mariana berättar om fattigdomen och kvinnorna som ofta bor inne i landet där det saknas kommunikationer, de flesta ungdomar läser bara sex år i skolan, eftersom familjen inte har råd att betala skolbuss till skolgång.

– Ecuador är fortfarande är ett korrupt land med stor fattigdom, trots ekonomiska naturresurser. Problemet är korrupta politiker och maffia som ser främst till sin egen vinning, menar Mariana.

ANNONS

Det som ger henne själv styrka och drivkraft är gudstron. Hon har också en livsfilosofi med sig från uppväxten – att man inte ska ta något för givet.

– Man kan vara högt där uppe och falla ner och måste vara beredd att hantera sådana situationer. Det är en insikt som sitter i ryggmärgen för oss som kommer från en sådan värld som i Ecuador där fattigdom och social utsatthet råder. Man måste kämpa och ta sig vidare. Har du sen en möjlighet, som jag, att stödja eller hjälpa andra, då är det självklart att göra det.

Mariana åker runt om i landet och håller föreläsningar om sina projekt och hur det är att leva i Ecuador.

Mariana De Lourdes Lundaby

Ålder: 58 år.

Bor: Hovås.

Yrke: Visionär (en som ser möjligheter).

Familj: Man, två barn.

Intressen: Promenader.

Hemsida: www.tawanut.se

ANNONS