Just i år råkar Hasse Lagervall i Trollhättan vara den enda västsvenska representanten i Missing Peoples huvudstyrelse. ”Fast det är mest en tillfällighet”, säger han själv.
Just i år råkar Hasse Lagervall i Trollhättan vara den enda västsvenska representanten i Missing Peoples huvudstyrelse. ”Fast det är mest en tillfällighet”, säger han själv. Bild: Lars Hjertberg

Hasse fann vad han sökte hos Missing People

Efter 47 år som banktjänsteman trodde Hasse Lagervall att pensionärslivet skulle erbjuda en stilla och behaglig tillvaro, ackompanjerad av klassisk musik. I stället är Hasse från Trollhättan i dag en av förgrundsgestalterna i Missing People. Och sysselsättning saknas inte.

ANNONS

Om författaren Colin Dexters operaälskande kommissarie Morse av en händelse skulle titta förbi Trollhättan är chansen stor att han trivts extra bra i ett kedjehus på Sandhem, ett par kilometer öster om centrum.

Hemma hos Hasse och Sigbritt Lagervall klingar det klassisk musik ur högtalarna redan från tidig morgon.

– Som pensionär kan man ju ligga och dra sig och lyssna långt in på förmiddagen, ler Hasse som tillsammans med sin Sigbritt också har ett löpande abonnemang på Göteborgsoperan.

Försvunna personer

Medan Morse tog en närmare titt på CD-boxarna med verk av Bach, Beethoven och Mozart skulle samtalet sannolikt snart kretsa kring ett annat gemensamt intresse; det som handlar om sökandet efter försvunna personer.

ANNONS

– För Sigbritt och mig började det med att en nära anhörig lades in på Sahlgrenska och sedan försvann därifrån utan att någon visste vart. Hon var dement, hade gått iväg och hittades så småningom i Slottsskogen.

– Då insåg vi att samhället inte har några resurser att leta efter folk som försvinner på det sättet.

Nästan ett halvt sekel på banken

När Hasse 2012 – efter 47 år i Handelsbankens tjänst – tackade för sig, hade han inga tydliga planer för vad pensionärslivet skulle fyllas med.

– Året efter att jag slutade att jobba var det en kvinna som försvann här i Trollhättan. Då tänkte både jag och Sigbritt att vi ville hjälpa till att söka, och vi var ute flera gånger utan resultat. Långt senare hittades hon död i älven.

Bild: Lars Hjertberg

Missing People var vid den tiden ännu en ung organisation med både barnsjukdomar och växtvärk, och polisen var inte odelat positiv när medlemmarna erbjöd sina tjänster.

– Dom betraktade oss som ett gäng glada amatörer, vilket vi naturligt också var, och jag kan absolut förstå att polisen var lite tveksamma i början.

Viktigt med lokalkännedom

Hasse minns till exempel en tidig insats sedan en ung studentska försvunnit i Uddevalla.

– Den gången vädjade polisen om allmänhetens hjälp och Missing People skickade folk från Göteborg för att bidra i sökandet.

ANNONS

– Men utan någon lokalkännedom hade göteborgarna fullt upp med att ens hitta uppsamlingsplatsen – då tog jag och en annan kille initiativet till att bilda en lokal organisation med utgångspunkt i Trollhättan. Att känna till sökområdet är förstås en styrka om man ska nå framgång, resonerade vi.

Många frivilliga sökare

Bara någon månad senare ställdes den nystartade avdelningen inför ett uppmärksammat fall sedan en ung kvinna försvunnit från sitt hem på Bäckelyckan här i Trollhättan.

– Polisen bad om hjälp och det drogs genast igång en sökinsats. Vi fick låna en tennishall i bostadsområdet och tog redan första kvällen emot 400 frivilliga sökare.

– Den gången var det nog främst lokalmedias rapporter som gjorde att folk slöt upp för att hjälpa till, men i dag har vi ett omfattande volontärregister som vi når via SMS så snart något nytt är på gång.

Sitter med i huvudstyrelsen

Nu är Hasse sedan länge en av förgrundsfigurerna i Missing Peoples Fyrbodaldistrikt och ingår nu även i den ideella organisationens huvudstyrelse.

– I yrkeslivet har jag alltid försökt att bygga upp något. Så ser jag på mitt arbete i Missing People också. Här tror jag att jag kan göra något bra för andra människor, och att det är ideellt är väldigt viktigt för mig – om uppdraget varit arvoderat hade jag aldrig gått med.

ANNONS

Krävande administration

En organisation med 4700 medlemmar och ett förpliktigande 90-konto, har naturligtvis också en krävande administration, men utöver de båda anställda kanslisterna avlönas ingen i Missing People.

– Här i Fyrbodal har vi i snitt ett nytt fall i månaden. En förutsättning för att vi ska börja söka är att ärendet är polisanmält, och i åtta fall av tio får historien faktiskt ett lyckligt slut. Men det är förstås de andra uppdragen som uppmärksammas i tidningarna, säger Hasse, som just den här kvällen ska följa en intern medieutbildning via dataskärmen.

Emellanåt kan lokalpressens intresse vara till stor hjälp.

Fråga bara kommissarie Morse. Han vet.

FOTNOT: Kommissarie Morse vid Oxfordpolisen är huvudpersonen i en lång rad kriminalromaner som skrevs av Colin Dexter 1975-1999. De uppskattade böckerna har legat till grund för 33 tv-filmer som med jämna mellanrum återkommer i svensk tv. Den operaälskande poliskommissarien spelas av John Thaw (1942-2002).

Hasse Lagervall

Ålder: Fyller 72 år den 5 december.

Familj: Hustru Sigbritt, två vuxna döttrar i Göteborg.

Yrke: Före detta banktjänsteman.

Bor: Kedjehus i Trollhättan.

Fritidsintressen: Att vara ute i skog och natur, resor, musik – har bland annat abonnemang på Göteborgsoperan.

Favoritmusik: Klassisk musik och jazz.

Senast lästa bok: ”Dumhetsparadoxen” av Mats Alvesson och André Spicer.

Missing People

Missing People är en ideell och rikstäckande organisation som grundades 2012 efter två uppmärksammade försvinnanden i Göteborgsområdet.

Missing People arrangerar sökinsatser efter försvunna personer med målet att ingen människa ska försvinna utan att hittas.

Organisationen har 4700 medlemmar, men över 60 000 volontärer har anmält sitt intresse för att delta i en kommande sökinsats.

ANNONS