Birgitta Rasmusson har varit med och sammanställt de klassiska kokböckerna "Sju sorters kakor" och "Rutiga kokboken".
Birgitta Rasmusson har varit med och sammanställt de klassiska kokböckerna "Sju sorters kakor" och "Rutiga kokboken". Bild: Pressbild/arkiv

Här är de klassiska kakorna vi minns

Från att ha ätit sju sorters småkakor har vi gått till att äta enorma cupcakes, till att plötsligt föredra de små klassiska 1950-talskakorna igen. "Hela Sverige bakar"-profilen Birgitta Rasmusson går igenom svenska fikatrenderna – årtionde för årtionde.

ANNONS
|

Om det är någon som har koll på vilka kakor som vi har mumsat på genom åren så borde det vara Birgitta Rasmusson. Hon har varit med och sammanställt de klassiska kokböckerna "Sju sorters kakor" och "Rutiga kokboken". Numera är hon kanske framförallt ett välbekant ansikte genom tv-programmet "Hela Sverige bakar".

Birgitta fick länge höra att hon borde minska på småkaksrecepten, för att ingen ung människa skulle ha tid att baka sådant. Därför blev hon överraskad när hon efter en middag på restaurangen Aquavit i New York serverades hembakta bondkakor till kaffet. Hon uttryckte sin förvåning till den svenska stjärnkrögaren Marcus Samuelsson, som driver Aquavit.

ANNONS

– Då tittade han på mig och sa: "Men Birgitta, vet inte du att småkakorna är den nya trenden?"

LÄS MER:Birgitta värnar både trend och tradition

Sedan dess har hon sett hur småkakorna har kommit tillbaka och återigen blivit ett självklart inslag i fikastunden.

I listan nedan tar Birgitta Rasmusson oss med på en tidsresa och går igenom vilka kakor och bakverk som har varit särskilt framträdande från 1950-talet fram till i dag.

1950-talet
Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Småkakor

grade crossed
– Kafferepens storhetstid. Det skulle alltid vara minst sju sorters kakor. Man ville gärna visa upp hur skicklig man var i bakning genom att göra många små fina kakor. Till exempel strass, som är små spritsade rosor. Och flarn av olika slag, gärna mandelflarn. Plättbakelser bakade man i en plättpanna i ugnen. Sen lade man kakan över en kavel så att de blev lätt böjda. De var ytterst fina och eleganta. Det var även på 1950-talet som glaserade kakor kom. Till exempel wienerstänger, som vann första pris i en tävling som Ica-kuriren ordnade där det skickades in 8 000 recept.
1960-talet

Kärleksmums

grade crossed
– När Hylands hörna gick på tv var radiokaka och kärleksmums populära. Kärleksmums kallades för för snoddas då, efter sångaren och bandyspelaren Gösta "Snoddas" Nordgren. Den typen av kakor passade när man tittade på tv eller lyssnade på radio. De är enkla att grädda och äta. I samband med 1968-rörelsen blev det löjligt med småkakor och bullar. När vi hade kalas då åt vi rostbiff och potatissallad och avslutade det hela med chokladtårta. Det var fransk chokladtårta, som man inte hade haft tidigare. Äppelbullar kunde också förekomma mot slutet av 1960-talet.
1970-talet
Bild: Leif R Jansson / TT

Kladdkaka

grade crossed
– Det var morotskakor, kladdkakor och mycket kanelbullar. Småkakor var inget vi ägnade oss åt överhuvudtaget. I och med att kladdkakan hade börjat göra succé kom det hundratals varianter av den.
1980-talet.
Bild: Elisabeth Alvenby

Stora muffins

grade crossed
– Vi blev väldigt fascinerade av Amerika i Sverige på 1980-talet. På 1950-talet var det små kaffemuffins man bakade. De stora amerikanska varianterna var något helt annat. Jag kom ihåg att jag hade praoelever som skulle baka muffins och jag så åt dem att följa receptet i "Sju sorters kakor". De fattade ingenting. För dem skulle muffins vara stora.
1990-talet
Bild: Hassan Ammar

Cupcakes

grade crossed
– På 1990-talet trodde man att cupcakes skulle slå ut allt annat i kakväg. Det startades bagerier med bara cupcakes. Ingen trodde att de skulle försvinna från marknaden, men i slutet av 1990-talet var de nästan helt borta.
2000-talet
Bild: Heiko

Småkakor (igen)

grade crossed
– Det blev supertrendigt med småkakor igen. En nyupplaga av "Sju sorters kakor" gavs ut i samband med bokens 60-årsjubileum. Jag hade länge tänkt att unga människor inte skulle ha tid att göra flera sorters småkakor. Men det håller i sig fortfarande. Vi har liksom kommit runt ett helt varv och är tillbaka till 1950-talet.
2010-talet
Bild: Robin Aron Olsson

Hallongrottor

grade crossed
– En kaka som är på topp i dag och hos alla generationer är hallongrottor. Jag är nästan trött på det vid det här laget. Det är ett mellanting mellan småkaka och muffins och något som barn tycker är väldigt roligt att baka.

LÄS MER:Så överlever klassiska konditorierna i Göteborg nya trenderna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS