Träningen som håller dig ung – enligt vetenskapen

Att man mår bättre av träning är ingen nyhet. Är du ute efter att hålla kroppens celler unga så spelar träningsformen stor roll. ”Finns inget bättre för att fördröja åldrandet”, säger en forskare.

ANNONS
|

Högintensiv intervallträning, på engelska förkortat HIIT, har på senare år lyfts fram som en av de mest effektiva träningsformerna. Den ärbra för hjärtat, boostar ämnesomsättningen, ökar förbränningen, gör dig starkare och mer uthållig. Dessutom så behöver du inte träna särskilt länge.

Nu har forskarna hittat ännu en fördel: Den håller dig ung längre!

I studien vid Mayokliniken i Minnesota, som publicerades 7 mars, analyserade forskarna tre grupper med olika träningsformer: 1. Högintensiv intervallträning.2. Styrketräning. 3. Kombinerad styrketräning och kondition.

I samtliga grupper såg man en ökning i muskelmassa, men det var bara hos de som tränat HIIIT som man kunde uppmäta en positiv effekt för muskelcellernas mitokondrier.

ANNONS

Mitokondrier kan beskrivas som en slags cellernas ”kraftverk” och är kopplade till såväl syreupptagningsförmågan som förbränningen. Allt eftersom du blir äldre blir mitokondrierna mindre effektiva vilket är länkat till försämrad konditionsnivå och diabetes.

Testgrupperna bestod av två ålderspann, 13-30 och 65-80. Hos den yngre gruppen såg man att mitokondrierna effektivitet ökade med cirka 49 procent, medan ökning i den äldre gruppen var hela 69 procent.

”Baserat på vad vi vet så finns det ingenting som kan ersätta de här träningsformerna när det gäller att fördröja åldrandet. Det som sker i kroppen kan inte åstadkommas med hjälp av mediciner, sägerSreekumaran Nair vid Mayokliniken, Minnesota, som är en av forskarna bakom rapporten.

Högintensiv intervallträning kan vara allt ifrån löpning eller cykling på gymmet till övningar som höga knän eller burpees hemma. Huvudsaken är att du gör det intensivt och snabbt.

SE OCKSÅ: Get-yoga har blivit en viral träningstrend

ANNONS