Så vet du om du har brist på mineraler

Är det vanligt med vitamin- och mineralbrist i Sverige? Vilka är riskgrupperna? Och stämmer det att brist gör oss sugna på godis, chips och andra onyttigheter?

ANNONS
|

En engelsk nutritionist – som citerats i svenska hälsotidningar - kopplar samman längtan efter olika onyttigheter med mineralbrist.

Sugen på sött godis? Då behöver kroppen egentligen krom.

Chokladsugen? Då kan du lida brist på magnesium.

Längtar du efter chips? Din kropp behöver mer natrium.

Stark längtan efter särskilda saker är enligt detta synsätt kroppens sätt att tala om för oss att något saknas. Genom att sända dessa signaler till hjärnan kan kroppen upprätthålla sin balans av mineraler och vitaminer.

Forskare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset håller inte med

Men Ingrid Larsson, näringsfysiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, instämmer inte i resonemanget.

ANNONS

- Man ska inte blanda ihop olika begär, så kallade cravings, med mineralbrist. Det finns ännu inget vetenskapligt underlag för att brist på ett visst mineral skapar olika slags sug. Det är snarare ett sätt att rättfärdiga att man är sugen på exempelvis choklad. I annat fall borde ju personer med järnbrist ha ett starkt sug efter kött, säger hon.

Cravings under graviditet är däremot något annat.

- Här har vi ett gradvis ökande energibehov i kombination med hormonförändringar, som kan skapa stark önskan efter olika saker.

Men det vanligaste formen av cravings har med ätstörningar och psykologiska faktorer att göra. De kan förekomma vid exempelvis bulimi, berättar Ingrid Larsson.

Torrt, livlöst hår och sköra, spruckna naglar brukar anses vara tecken på mineral- och vitaminbrist.

- Brist på vitaminer kan ge många symptom, men man ska inte börja experimentera och ta tillskott innan man har fått det bekräftat. Om du börjar självmedicinera och sen går till doktorn kan du ha maskerat eventuella andra problem, säger Ingrid Larsson och tar järn som exempel:

- Anta att du är trött och tror att du har järnbrist. Du börjar ta järntillskott, men blir inte bättre. Din läkare går vidare med din idé om järnbrist och tar blodprov, som visar på normala järnvärden eftersom du tar tillskott. I själva verket kanske du lider av någon annan sjukdom med liknande symptom som vid järnbrist. Men diagnosen fördröjs på detta sätt.

ANNONS

Gör så här om du misstänker brist

Misstänker du mineral- eller vitaminbrist, gör ingenting utan gå först till läkaren, är hennes råd.

Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet, forskar om mineraler med fokus på järn och dess samspel med andra vitaminer och mineraler, som jod och selen.

- 30-40 procent av alla svenska kvinnor i fertil ålder har järnbrist, vilket framför allt beror på menstruation. I tonåren har man dessutom en tillväxtperiod, vilket kan innebära att järndepåerna blir helt tömda, berättar hon.

En annan riskgrupp är de som helt väljer bort kött.

- Vegankost behöver inte vara fel. Framför allt äter många män i medelåldern för mycket kött. Men tar man bort kött måste denna järnkälla ersättas. Det är lätt hänt att man bara väljer bort något.

De vitaminer och mineraler som en del av befolkningen framför allt lider brist på är just järn, men även D-vitamin och vitamin B12.

- Vad gäller B12 har vi normalt ett bra lager i kroppen som räcker två-tre år. Men om man äter ensidigt och utesluter kött under lång tid kan man få brist på både järn, D-vitamin och B12. Det luriga är att en del vitaminer och mineraler bara finns i vissa grupper av livsmedel. Om man äter utifrån en diet där man utesluter en sådan grupp, löper man större risk att få brist, säger Ingrid Larsson.

ANNONS

Vegankost kan ge brist

Ett sådant exempel är vegankost. Eftersom D-vitamin och B12 saknas i mat från växtriket, behöver veganer tillskott eller välja berikade livsmedel. Men även för lakto-ovo-vegetarianer kan intaget bli för lågt, trots att vitamin B12 finns i både mjölkprodukter och ägg.

Järn finns i en del vegetabilier som baljväxter, sojaprodukter, fröer, gröna bladgrönsaker, fullkorn och nötter. Däremot har kroppen svårare att ta upp järn i vegetarisk mat än i animalisk. Därför är det särskilt viktigt att välja järnrik vegetarisk mat i kombination med något C-vitaminrikt.

D-vitamin, som egentligen inte är ett vitamin utan ett hormon, bildas när vi vistas i solen. Men det är bara mitt på dagen under april till september, som D-vitamin kan bildas i kroppen. Å andra sida räcker det att vistas i solen 15-20 minuter, säger Ingrid Larsson.

- Resten av året får vi satsa på att få i oss D-vitamin via maten.

C-vitaminbrist är mycket ovanligt och upptäcks bara hos ett par personer per år. Dessa har ätit ensidigt och ingen frukt och grönt under lång tid.

Men om man inte ser upp kan man få jodbrist genom att exempelvis följa kostrekommendationen om minskat saltintag.

- Vi bör dra ner på saltet. Samtidigt är joderat salt vår huvudkälla till jod. Att välja bort jodberikat salt är därför bland det knasigaste man kan göra, säger Ingrid Larsson.

ANNONS

Jod är viktigt, eftersom det ingår i sköldkörtelhormoner som deltar i ämnesomsättningen. Viktiga källor är utöver joderat koksalt är fisk, skaldjur och ägg.

Ingrid Larssons råd till både barn och vuxna för att undvika vitamin- och mineralbrist är enkelt: Se till att äta varierat så får du i dig de vitaminer och mineraler som du behöver.

Fakta: Viktiga mineraler och vitaminer

  1. Viktiga mineraler är fosfor, jod, fluor, järn, kalcium, kalium, koppar, krom, magnesium, mangan, molybden, natrium, selen och zink.
  2. Viktiga vitaminer är biotin, folat/folsyra, niacin, pantotensyra, riboflavin, tiamin, vitamin A, vitamin B12, vitamin B6, vitamin C, vitamin D, vitamin E, vitamin K.

Kosttillskott

  1. Ibland kan kosttillskott av ett vitamin eller mineral behövas för att komplettera kosten. Detta gäller personer som inte äter all slags mat, de som har sjukdomar som leder till ökat behov eller de som väljer bort flera livsmedelsgrupper.

Några exempel:

  1. Barn upp till två års ålder (ibland efter två år) behöver tillskott av vitamin D.
  2. Inför graviditet behöver kvinnor tillskott av folsyra.
  3. Äldre som inte är utomhus regelbundet behöver vitamin D.
  4. Veganer behöver vitamin B12 och D-vitamin, som kosttillskott eller via berikade produkter.

(Källa: Livsmedelsverket)

ANNONS