Perfekt motionsform för alla åldrar

Det är fullt till sista sadeln i Friskis & Svettis spinningsal. Motionspasset ”Soft” är lite lugnare än de övriga och cyklisternas medelålder är ganska hög. Men det betyder inte att någon ligger på latsidan.

ANNONS
|

De roterande hjulen på cyklarna ger ifrån sig susande ljud när de snurrar i takt till musiken.

Några av deltagarna gnolar med i refrängen när Anna Book klämmer i med Samba Sambero från Melodifestivalen 2007. Från podiet längst fram i rummet manar spinningledaren Gert Uusman på.

– Bravo! Snyggt jobbat.

Fast egentligen ser han inte så mycket av vad motionärerna gör på sina cyklar. Spinning kan variera från cykling utan motstånd alls till att musklerna bränner av de tröga tramporna. Var och en bestämmer själv hur tungt träningspasset ska bli genom att skruva på ett reglage på sin cykel.

ANNONS

– Just därför är spinning perfekt motion för alla åldrar. Man tar i så mycket som dagsformen tillåter, säger Gert Uusman.


   Gert Uusman leder tre träningspass i veckan. Bild: Nicklas Elmrin
Gert Uusman leder tre träningspass i veckan. Bild: Nicklas Elmrin

Själv kör han tre pass i veckan som ledare för spinning, jympa och stationsträning. Samtliga träningsformer har underrubriken Soft, vilket ska garantera att träningen är något mjukare och lugnare än under de övriga passen i Friskis och Svettis utbud. Jympan har mindre spring och hopp och musiken en lägre volym.

– När jag började som träningsledare i början av 2002 fanns det anpassad träning för seniorer. Den har ersatts av de här förmiddagspassen där alla är välkomna, säger Gert Uusman.

Softpassen är bra för den som aldrig har tränat tidigare och särskilt spinning är skonsamt för dåliga knän. Att cykla är dessutom en perfekt träning för hjärta och lungor, hävdar träningsledaren.

– Om man har ont i ryggen är det bara att anpassa höjden på styret, så det funkar också utan problem.

Elisabeth Larsson och Maj-Lis Grenabo är gamla kollegor och har tränat ihop under flera år. När motivationen tryter peppar de varandra så att komma de kommer iväg.

– Vi kör jympa soft för smidighetens skull och spinning för konditionen. Sen fikar vi alltid efteråt, säger Elisabeth Larsson.

ANNONS

Seniorerna är en betydelsefull kundgrupp för motionsanläggningarna. Därför erbjuder majoriteten av gymmen både reducerat pris och särskilt anpassade träningspass.

Ju äldre vi blir, desto fler nyårsaftnar har vi varit med om. Och säg den som inte har tänkt tanken någon gång – att ett nytt år ska innebära nya goda vanor? Ett typiskt löfte till sig själv är att äntligen komma igång med träningen.

För träningsanläggningarna är januari en viktig månad. Då knyter de till sig nya medlemmar och många lockar med gratis prova på-träning och generösa erbjudanden. Ett viktigt marknadssegment är 65-plussarna som ofta har möjlighet att fylla upp motionshallarna under förmiddagarna då det annars kan vara glest med andra besökare.

– Vi uppskattar verkligen seniorerna som är en väldigt trevlig målgrupp, menar Magnus Gårdmark som är platschef på Sats i Valhalla.

Att den sociala biten är en viktig ingrediens för kundgruppen har kedjorna Sats och Nordic Wellness tagit fasta på. Därför erbjuder de ofta frukost eller kaffe i samband med seniorpassen. Många går och tränar tillsammans med en vän och ett trevligt umgänge vid fikabordet efter ansträngningen kan vara precis vad som behövs för att komma iväg.

Men det är inte kaffet som bidragit till att seniorerna är en växande grupp i motionshallarna.

ANNONS

De flesta vet vilken positiv inverkan träning har på kroppen och hjärnan, och de går helhjärtat in för motionen. Något som uppskattas särskilt mycket av arrangörerna.

– Jag skulle beskriva våra seniorer som de allra flitigaste medlemmarna i vår sportclub. Många av dem är här och kör fyra-fem dagar i veckan, säger Joel Wästgårds, sportchef på Sankt Jörgen park på Hisingen.

SATS

 1. 20 procent på ordinarie pris (från 67 år). Flera av anläggningarna har särskilda seniorpass, oftast på förmiddagar. Bland annat spinning och cirkelträning. I samband med passen erbjuds ibland kaffe eller frukost efteråt.

Nordic Wellness

 1. Seniorkort för 199 kronor/ månad, från 65 år (ordinarie pris 499 kr/ mån). Gäller alla tider och på samtliga gym i Sverige. Särskilda seniorpass som stationsträning, pass med styrka och kondition och dans eller yoga. Träningspassen avslutas med fika.

Hagabadet

 1. Har en kurs på fem tillfällen som är riktad till den som är över 60 år och som inte kräver något medlemskap. Kursen kostar 699 kronor och deltagarna får prova olika träningsformer som zumba, vattengympa, bodycircle, spinning eller yoga.

Fitness 24seven

 1. Rabatterat pris på dygnet runt-kort, 169 kr/månad för ålderspensionärer.

Friskis & Svettis i Göteborg

 1. Årskort för den som fyllt 65 år, eller har pensionärsintyg, 3 150 kronor, från 75 år 2 500 kronor/ år. Särskild seniorklubb i centrala i Göteborg, åtta veckor för 500 kronor, plus medlemskap 100 kronor/år. Fika efter träningspassen.

Skatås, Slottsskogsvallen, Ruddalens motionscentrum och Angereds Arena

 1. Seniorkort för den som fyllt 60 år, eller har pensionärsintyg, för 167 kronor/ månaden. Gäller på gym och gruppträning före klockan 14.00. Årskort för 2 000 kronor, tre månader 800 kronor. Finns en rad olika gruppass för seniorer att välja mellan.

St Jörgen Park Sportclub

 1. Seniorkort för 335 kr/mån som gäller före klockan 14.00 (ordinarie pris 425 kr/mån). 15 procent rabatt på övriga träningskort. Som senior räknas den som har fyllt 65 år eller har pensionärsintyg. Särskilda seniorklasser två gånger i veckan med spinning, cirkelträning och stretch. Även seniorklasser i vattenträning.

Arken Hotel & Art garden Spa

 1. Inga särskilda seniorrabatter, men erbjuder spa under dagtid för 395 kronor (495 kronor på eftermiddagar och kvällar). Har lugna träningspass med bland annat yoga och core.

Angered Arena, Askims simhall, Kärra simhall, Lundbybadet och Frölundabadet

 1. Fri entré för alla pensionärer före klockan 14.00 i simhallarna. 20 procent på badkort som gäller under övriga tider.

Valhallabadet

 1. Fria entré för alla göteborgare 65 plus, vardagar klockan 9-15. För yngre pensionärer och för de som är bosatta utanför Göteborgs stad, 50 kronor per tillfälle (istället för 70 kr). Vattenjympa för seniorer 40 kronor/gång, plus entré till badet för de som bor utanför Göteborg.
ANNONS