Koll på pH – bluff eller friskvård?

ANNONS
|

De flesta har säkert hört talas om sjöar som blir försurade och behöver kalkas för att rätt ph-balans ska återupprättas. Det här är inte något som bara gäller för vattendrag, utan även för människokroppen. Det menar förespråkarna till syra-basbalansteorin som har fått stort genomslag inom alternativvården på senare år.

– Vi lever i en miljö fylld av kemikalier, sur luft och näringsfattig mat som gör att vi inte längre får i oss naturliga grundämnen utan istället ett överskott av syror som kroppen inte kan göra sig av med, säger Sara Karlsson, vd för det Göteborgsbaserade hälsoföretaget pH Balans.

Ursprungligen kommer teorin om att våra kroppar kan bli försurade från den tyske forskaren Ragnar Berg vars studier på 1930-talet visade att viss mat, till exempel kött, socker och kaffe är syrabildande, medan andra, som frukt och grönsaker, är basbildande.

ANNONS

Försurningen uppstår enligt förespråkarna som en konsekvens av för mycket syrabildande mat och stress. När kroppen blir försurad fungerar inte matsmältningen. Migrän, magproblem, allergier och trötthet är några av symptomen. På sikt urkalkas också skelettet eftersom kroppen ”stjäl” mineraler som kalcium och magnesium när den inte får tillräckligt via kosten.

Syra-basbalansmetoden går ut på att man lägger om sin kost till mer grön mat för att på så vis göra kroppen mer basbildande. Men det räcker inte.

– Det är svårt att äta sig basisk bara genom kostomläggning. Det enklaste är att äta kalk eller björkaska som är basiskt från början och som kroppen har väldigt lätt att ta till sig, säger Sara Karlsson på pH-balans där kalkpulver blivit en storsäljare.

65-åriga Elisabet Nyrén har haft olika problem med kroppen under hela sitt liv, men menar att hon blivit av med både magåkommor och migrän sedan hon för två år sedan började äta kalktillskott.

– Jag hade hört talas om syrabasbalansmetoden och misstänkte att min kropp kunde vara försurad. Framförallt var det magproblemen jag ville bli av med, jag hade aldrig kunnat drömma om att migränen också skulle försvinna.

Idag äter Elisabet Nyrén en matsked kalk varje morgon och säger att hon tack vare det har fått ett nytt liv där hon orkar mer och slipper planera livet utifrån hur kroppen mår.

ANNONS

– Jag är övertygad om att kroppen blir försurad, bland annat av miljön vi lever i, och att det gjorde mig sjuk, säger hon.

Enligt förespråkarna kan man enkelt ta reda på om man är försurad genom att mäta pH-värdet i urinen. Värdet ska ligga runt 7 för att vara neutralt. Kritikerna menar dock att sådana här mätningar bara visar hur njurarna arbetar, vilken kost och hur mycket vätska som har intagits.

Alla gör nämligen inte tummen upp för syra-basbalansteorin. Bland skeptikerna finns Martin Rundkvist, ordförande i föreningen Vetenskap och folkbildning som arbetar med att bekämpa hälsomyter.

– Det finns inget stöd i forskningen för det här. Turligt nog är kalk inte farligt för människan, men risken finns att folk låter sig luras och skippar annan medicin – och då blir det direkt skadligt, säger han.

Börje Haraldsson, professor och överläkare vid Sahlgrenska akademin och universitetssjukhuset, är inte heller övertygad.

– Det här bygger på okunnighet om vad som gäller inom biologin. Människor och alla andra däggdjur har ett pH-värde som är konstant, det ligger mellan 7,38 och 7,42. Våra njurar har en enorm förmåga att se till att kroppen får exakt det den behöver. Äter vi mycket salt eller sur mat ser njurarna ändå till att transportera bort överflödet, säger han.

ANNONS

Enligt Börje Haraldsson får den som äter en balanserad kost sitt behov av kalk och andra grundämnen tillgodosett. Människor som utsätter sig för hårt fysiskt arbete kan få förändrade pH-värden, men det är inte farligt eftersom kroppen reglerar värdena automatiskt.

Enligt den etablerade vetenskapen ändras kroppens pH-värde endast om man är sjuk och till exempel lider av en allvarlig njur- eller lungsjukdom.

– Men då måste man först ha förlorat 70 procent av njurfunktionen. Då samlar vi på oss syror. KOL-patienter kan också drabbas eftersom de har svårt att andas ut koldioxid, som är det snabbaste sättet att reglera pH-balansen i kroppen, säger Lars Ellegård, överläkare vid enheten för klinisk nutrition vid Sahlgrenska.

– Skandinavien tillhör den del av världen där vi får i oss mest kalk, och kroppen är en fantastisk fabrik som ser till att hålla rätt kalknivå i blodet utan att vi ens behöver tänka på det. Därför finns det betydligt viktigare saker att lägga vikt vid i livet.

Olika system reglerar kroppens surhetsgrad. Detta mäts i pH, där 7 är neutralt. Människors pH-värde brukar ligga mellan 7,38 och 7,42.

ANNONS