Ett mellanmål direkt efter träningen är avgörande för muskeltillväxt.
Ett mellanmål direkt efter träningen är avgörande för muskeltillväxt.

Kolhydrater - om du vill bygga muskler

ANNONS
|

Insulin är ett livsviktigt hormon som vi oftast bara pratar om i sjukdomssammanhang, främst diabetes. På senare tid har insulinet dessutom fått ett oförtjänt dåligt rykte i samband med viktminskning och bantning.

När vi har ätit och maten bryts ner och kommer ut i blodbanan stiger blodsockret och insulin utsöndras. Dess främsta funktion är att fungera som en nyckel som släpper in blodsockret i cellerna. Insulinet har dessutom en uppbyggande effekt, och kan sätta igång både fettinlagring och muskeltillväxt.

För den som vill bygga muskler är det viktigt att äta ordentligt både före och efter träningspasset, gärna pasta, bulgur, quinoa, bröd med hela korn eller andra långsammare kolhydratkällor. Ät gärna 1-3 timmar innan ditt träningspass (ju större måltid desto längre tid), så att du har tillräckligt med energi inför passet. Om det inte finns bränsle tillgängligt är det i första hand muskelmassan som ryker när du ökar intensiteten – och det är ju onödigt!

ANNONS

Återhämtningsmålet efter träning är viktigt för att tillföra vätska och ersätta de tömda energilagren. Dessutom har det stor betydelse för resultatet på muskeltillväxten. I återhämtningsmålet bör du välja mat med kolhydrater som snabbt bryts ner och kommer ut i blodbanan, såsom bananer, drickyoghurt, russin och juice.

De snabba kolhydraterna gör att insulinnivåerna stiger snabbt och uppbyggnadsprocessen i musklerna startar. För allra bästa effekt bör det dessutom kombineras med någon form av protein, t ex mjölk, keso eller ägg.

Alltså:

Om du tränar för att bygga muskler är mellanmålet innan – och återhämtningsmålet direkt efter – fyspasset helt avgörande för resultaten.

Mer fakta och mina konkreta förlag på bra återhämtningsmål hittar du här.

Lycka till med din träning!

ANNONS