Yogan hjälpte Johanna Alvin att komma tillbaka till livet igen efter att hon drabbats av utmattning och depression.
Yogan hjälpte Johanna Alvin att komma tillbaka till livet igen efter att hon drabbats av utmattning och depression.

Johannas väg tillbaka gick via yoga

Yogan blev vägen tillbaka från utmattning och depression. I dag driver Johanna Alvin en egen träningsstudio och känner en väg till balans i livet som hon vill lära ut till andra.

ANNONS
|

Hon hade provat på Qi Gong och Yoga redan i gymnasiet. Men det var först när Johanna blev sjuk som yogan kom in i hennes liv på riktigt.

–I början var det nog intresset för rörelserna, att jag kunde hitta in till yogan den vägen. Sen upptäcker man hur mycket mer det finns, att det är mycket djupare än så. Som att man får möta en del obehagliga upplevelser, som man kanske inte vill eller hinner möta annars i den hektiska vardagen. Allt det där får utrymme att ta lite plats när man blir stilla.

Hon minns tiden innan sjukdomen – en hektisk period med arbete som idrottslärare i Växjö och samtidigt gruppträningsansvarig på en stor anläggning i samma stad. Två arbeten med många människor som krävde hennes uppmärksamhet och en arbetsbelastning som till slut gjorde att hon kraschade.

ANNONS

–Jag vaknade en morgon och insåg att jag inte kunde gå till jobbet. Det funkade inte längre. Jag hade gått en lång tid med många tecken som att jag frös, blev arg, stressad och irriterad och levde mycket med taggarna utåt.

Johanna blevsjukskriven, sade upp sig från båda jobben och bestämde sig för att flytta till Göteborg, där hon efter en tid fick ett vikariat på stiftelsen Friends. Under tiden gick hon i samtal i flera omgångar.

–Det där var ju också avgörande för mitt liv. Hade jag inte fått det ur mig och pratat, så vet jag inte om jag tagit mig ur det själv. Att gå till en psykolog är något som alla människor borde göra, menar Johanna.

Under sjukdomstidenpraktiserade hon en lugn form av yoga, eftersom hon hade problem med att överhuvudtaget röra sig.

–Jag hade svårt att gå in i en mataffär, benen började skaka och det blev så mycket intryck att hjärnan inte klarade av det. Så den här stilla meditationen var väldigt skön och gjorde att man fick lite insikt och perspektiv på tillvaron.

Vi pratar om löpning som ett komplement till yoga. Johanna har sprungit Göteborgsvarvet tre gånger och även gjort tjejklassikern.

ANNONS

–Båda träningsformerna är ju en form av meditation. Det händer mycket när man springer och blir ett med sig själv. Att springa i naturen och skogen kan ge ett väldigt lugn. Sen påverkar ju yogan både rörlighet och stabilitet i höften som i sig ger ett bättre löpsteg.

Men det är yogan Johanna använder när hon känner sig stressad och hjärnan spinner igång över allt som måste göras.

–Då behöver jag sätta mig ner en stund och kanske bara andas. Det kan räcka med tio minuter eller en kvart och sen blir allt mycket klarare. Meditationen hjälper en att bli medveten och att se perspektiv. Hjärnan behöver lugn och ro för att åstadkomma det.

Yogan handlar mycket om att känna in, att våga stanna och acceptera den man är, menar hon.

–Ju mer man lär sig acceptera och möta sig själv på mattan, desto mer lär man sig acceptera saker utanför mattan, Man blir lite mer ödmjuk, det går inte att forcera hela tiden utan allt får ta sin tid.

I dag driver Johanna den egna studion i Gamlestadens fabriker. Yogaformerna hon praktiserar och lär ut heter Vinyasa Flow och Yinyoga. Den senare är en lugnare, mer meditativ form.

ANNONS

För henne handlar yogan om vad som händer inombords, mentalt i själen och i hjärtat.

–Man blir stark av yoga och får en rörlig kropp. Men för mig handlar mycket om att få vara i nuet, att mentalt få vara avslappnad, att inte behöva tänka så mycket på vad jag gör, eller vad som finns runt om. Det ger mig ett lugn.

I framtiden är planen att få igång verksamheten i den nya studion, men också att få jobba med ungdomar igen. Ett arbete som ligger henne varmt om hjärtat.

–Det skulle kunna var ett projekt ihop med landsting, om yogan och hur man kan jobba med den förebyggande för en god hälsa och minska psykisk ohälsa framförallt. Men även i återhämtande syfte ifall man har blivit sjuk eller utbränd. Det är inte så lätt att vara tonåring. Att få introducera de här verktygen tidigt – bara att få lära sig andas riktigt gör så väldigt mycket för det mentala lugnet, och stressen med alla intryck de har omkring sig.

Fakta: Johanna Alvin

Ålder: 31.

Familj: Sambo.

Bor: Majorna.

Yrke: Yogalärare.

Intressen: All form av träning, läsa böcker.

Hemsida:johannaalvin.com

ANNONS