Helt slut. Träna intervaller, och bli bättre.
Helt slut. Träna intervaller, och bli bättre.

Intervallträning – bästa vägen till bättre kondition

ANNONS
|

Men faktum är att oavsett vilken nivå du befinner dig på så har du nytta av intervallträning. Genom att låta hjärtat jobba på en högre nivå under korta stunder tränar du upp kapaciteten – och det känns lättare att jobba hårdare.

Att ha bra kondition handlar om att öka hjärtats förmåga att pumpa runt blod som förser kroppen med syre och näring. När musklerna på ett mer effektivt sätt får tillgång till näring och syre kommer det att kännas mindre ansträngande att använda dem. Du blir mindre trött och andfådd i vardagen, till exempel när du går i trappor eller cyklar uppför en backe, och du orkar mer och kan ha roligare på träningen.

ANNONS

Den vanligaste intervallträningen sker inom löpträning. Simning, cykling, rephoppning eller roddmaskin är andra sätt att träna hjärtat.

Varför ska du träna upp konditionen? Här är några skäl:

·Vardagen känns lättare och mindre ansträngande

·Du kan gå upp för en trappa eller backe utan att bli andfådd

·Hjärtat är din viktigaste muskel; ett vältränat hjärta håller längre

Variera träningen för bästa resultat

Du som löptränar bör planera veckans träning så att du kör ett långdistanspass då du springer relativt långsamt, ett snabbdistanspass då du springer en kortare sträcka i ett högre tempo, och ett intervallpass. Utgå ifrån din egen nivå och öka fart, intensitet och antal intervaller efter hand som du blir starkare och får upp flåset.

Variera dina intervaller – här är några förslag:

·spring fort under 20-30 sekunder, med 30 sekunders vila emellan.

·Spring upp för en backe, gå eller jogga nerför.

·Spring fort mellan två lyktstolpar, gå eller jogga mellan nästa två.

Upprepa intervallerna 3-4 gånger första gången och öka till ca 8-10 gånger efter hand som din kropp vänjer sig och det börjar kännas lättare. Utöka längden på intervallerna och minska vilan emellan. Glöm inte uppvärmning och nedvarvning, minst 5-10 minuters jogg både före och efter, plus stretch.

ANNONS

Intervallträning i backe – en tuff utmaning, som ger resultat!

Backintervaller tränar både kondition, styrka och teknik för dig som är löpare. Spring så fort du kan uppför, jogga lätt eller promenera på vägen ner. I backen får musklerna i vader, rumpa och lår en rejäl utmaning. Spänn magen. Lyft blicken och upp med bröstet! Med spänst i steget får du bäst effekt.

Flacka långa backar ger mer konditionsträning, brantare backar ger mer muskelträning.

Göteborg är en perfekt plats för backnintervaller, prova till exempel i Säldammsbacken, i Skatås, på Älvsborgsbron eller Göta älvbron, från Vasaplatsen via Chalmers och upp till Wavrinskys plats.

Var finns din favoritutmaning?

ANNONS