In Trinity kan än så länge bara tränas på ett fåtal anläggningar i Sverige. Maja Josefsson, gruppträningskoordinator på Nordic Wellness, är en av få som instruerar i träningsformen.
In Trinity kan än så länge bara tränas på ett fåtal anläggningar i Sverige. Maja Josefsson, gruppträningskoordinator på Nordic Wellness, är en av få som instruerar i träningsformen.

En ny träningsform som brädar det mesta

Med en kombination av styrketräning, rörlighet och meditation är In Trinity träningsformen som spås bli nästa stora grej. GP är bland de första i Sverige som har testat.

ANNONS
|

Till en början ser det hela otroligt märkligt ut. En sal med stora, lutande, timglasformade brädor med tillhörande remmar och träpinnar. Om man inte vet hur det ska gå till är det svårt att förstå att det som är framför mig är träningsredskap. Men så är det. Brädorna är själva redskapet till den nya träningsformen In Trinity – som spås bli nästa stora grej i träningsvärlden.

– Inom träningsvärlden strävar man alltid efter nästa grej, säger Maja Josefsson, gruppträningskoordinator på Nordic Wellness. Man har sina milstolpar med vissa klasser som aldrig försvinner, men man suktar också hela tiden efter nyheter. Och med tanke på hur stor Johnny G är inom våra kretsar så är jag övertygad om att det här är en träningsform som är här för att stanna.

ANNONS

Vi stannar där. Johnny G. Säger det namnet dig något?

Är du verksam inom fitnessfären är det förmodligen din husgud, om inte beskrivs han bäst som mannen som är anledningen till att miljontals människor regelbundet svettas tillsammans på motionscyklar.

Johnny G, eller Johnny Goldberg som är hans mer formella namn, är nämligen upphovsmannen till den evigt populära gruppträningsformen spinning. Han var tidigare professionell cyklist och i slutet av 80-talet låg han i hårdträning inför det närmare 500 mil långa cykelloppet Race Across America när en bil nästan körde ihjäl honom. Johnny G började då genomföra delar av sin cykelträning inomhus, och upptäckte samtidigt att det var ett koncept som borde passa fler. Snart var spinningen uppfunnen – och succén var ett faktum.

– Jag tror att det finns många anledningar till att spinningen blev så lyckad, säger Maja Josefsson. Men framförallt tror jag det handlar om att han introducerade att inomhusträning kunde vara betydligt mer varierande än Jane Fondas knipträning. Jobbar man i vår bransch så är Johnny G mästaren. Det var nästan så att man knäböjde för honom i början.

Spinningen blev snabbt en dominerande gruppträningsform i hela världen, men efter att ha trampat sig både svettig och rik under många år började Johnny G fundera på att göra något annat. Först uppfann han armcykelmaskinen Krankcycle, men på senare år har han börjat tänka om.

ANNONS

– Johnny G har alltid varit en person som jobbat med att få ur sig saker, berättar Maja Josefsson. Man ska få ur sig energi, det ska gå fort och helst vara lite galet. Men man ändras ju med åren, och han kom till en nivå där han i stället kände att han ville bygga upp kroppen inifrån. Han ville få in energi, i stället för att bara få ut den. Hur gör man då?

Svaret hittade Johnny G i yogan.

– Det är inte svårt att förstå varför, säger Maja Josefsson. I dagens stressade samhälle måste man våga stanna upp och hitta tillbaka till lugnet, hitta styrkan i sig själv. Johnny G upptäckte att det ofta fungerar bra, om inte bättre, att meditera i stället för att vara utåtagerande.


    Linda Adehög tänjer och sträcker på den lutande brädan. Bild: Nicklas Elmrin
Linda Adehög tänjer och sträcker på den lutande brädan. Bild: Nicklas Elmrin

Resultatet av det blev In Trinity, ett koncept som kombinerar meditation från yogans värld med styrketräning från pilates. Träningskonceptet introducerades på en stor branschmässa i USA för ett år sedan. Gymkedjan Nordic Wellness är först med att ta In Trinity till Sverige och lanserar konceptet under december månad, men högst troligt kommer konceptet att anammas av fler kedjor framöver. Puls har som första tidning i Sverige fått testa den nya träningsformen, under en generalrepetition av passet på Nordic Wellness Backaplan.

ANNONS

Passet inleds mycket lugnt. Vi sätter oss med slutna ögon i skräddarställning högst upp på brädan, från vilken två långa remmar hänger. Remmarna korsas över axlarna, vilket gör att man kan luta sig framåt för en lätt känsla av tyngdlöshet.

Det står snabbt klart att In Trinity är ett klart varierande pass. Den yogainspirerade musiken skänker ett behagligt lugn i lokalen, och instruktörerna Maja och Linda förmedlar vikten av kontrollerad andning. Men även om det mesta sker i långsam takt går det att bli riktigt trött i musklerna av att träna In Trinity.


    Bild: Nicklas Elmrin
Bild: Nicklas Elmrin

Vi gör långsamma tricepsarmhävningar som biter bra på armarna och kompletterar med olika varianter av plankor och benlyft, där coremusklerna får jobba ordentligt. Under flera av övningarna blir det tydligt varför allting genomförs på en lutande bräda. Nästan all annan träning som annars gör sker på plan mark. Men när underlaget lutar öppnas möjligheten till helt nya övningar.

– Den tillför mycket, bland annat att man kan hålla i den för att få stöd när man gör olika övningar. Men i och med att brädan lutar kan du ta hjälp av gravitationen på ett sätt som du inte kan göra annars, säger Maja Josefsson, och fortsätter:

ANNONS

– Sedan är det här bara början. På ett pass som är 45 minuter får vi in runt 30 övningar, och det går att styra efter vad man vill få ut av det. Det går att göra renodlade seniorklasser, mer meditationsbaserade klasser eller rena styrkeklasser. Brädan är ett redskap precis som spinningcykeln är det, och den kan man sedan göra vad man vill med.

Styrkeövningarna och meditationsinslagen varvas också med partier av rörlighetsträning och stretch.

Här används återigen remmarna för att få ut benen i positioner som annars är svåra att nå ut i, vilket är en plågsam men nyttig påminnelse om hur stel man blir av att slarva med sin rörlighet.


    Bild: Nicklas Elmrin
Bild: Nicklas Elmrin

När de 45 minuterna är över har jag en mycket behaglig känsla i kroppen. Musklerna är trötta, utan att göra ont, och hela jag är uppfylld av ett slags inre lugn. Och det är precis den känslan man ska få, menar Maja Josefsson:

– Du ska samla energi och hitta dig själv när du här. Det är så otroligt viktigt, och jag är glad över att allt fler upptäcker det, säger Maja Josefsson, och fortsätter:

– Med tanke på hur stort det är med yoga och pilates just nu, och hur medvetna folk börjar bli över sin stressnivå, så tror jag att det här kan slå riktigt, riktigt stort. Jag tror att det kommer bli en aha-upplevelse för många.

ANNONS

Fakta: In Trinity

  1. In Trinity är ett nytt gruppträningspass som utförs i grupp och övningarna sker på en lutande träbräda, vars syfte är att utövaren ska kunna använda gravitationen för att skapa nya typer av övningar. In Trinity hämtar sin inspiration i yoga och pilates, och det som tränas är bland annat styrka, rörlighet, smidighet, balans och koordination.
  2. In Trinity lanseras på Nordic Wellness i december. Till en början kommer passet bara kunna tränas på Nordic Wellness, men förmodligen kommer fler kedjor ta in konceptet framöver. Det finns fyra olika svårighetsgrader av In Trinity, och det är den enklaste som först kommer lanseras, för att sedan följas upp av mer utmanande klasser längre fram i vinter.
  3. Grundare till In Trinity är fitnesslegenden Johnny G, som är den person som uppfann spinningen och gjorde den till en succé världen över.
ANNONS