De tog klubban i egna händer

ANNONS
|

Det är onsdag kväll i den stora idrottshallen, Frölunda kulturhus, och gulvästarna anfaller. Kom igen, skriker en av fem tillbakapressade högt och engagerat.

Men målet, ett vinande dragskott i högerkrysset, är ändå ett faktum.

Till skratt och hejarop vänder spelet igen. Det är träning, mest på skoj och ingen bokför målen. Men krigarinstinkten är påtaglig när 10-15 kvinnor med olika grad av innebandyerfarenhet möts i kvällens match på det nytvättade golvet.

– Jag snubblade och slog i knät, men det är ingen fara, tror Marie Hultman, 39, som nu tillfälligt tvingats tillbaka till åskådarbänken, platsen där allt började.

Det har gått fem år sedan hon och Marie Thornström, 40 gick från ord till handling.

ANNONS

De två av mammorna sågs regelbundet vid sargen när sönerna spelade match i Frölundas IBK: s P 93-lag.Efter hand växte lusten att gå från publik till spelare.

Visst vore det roligt att börja själva? sa de till varandra med jämna mellanrum men fortsatte att heja.

– Man kan säga att vi hade en svår uppstart. Vi höll säkert på och planerade i fyra år innan det blev verklighet, minns Marie Thornström, som i dag är en av lagets coacher.

Det var hon, som inte själv spelat innebandy innan, som till slut lade ut en efterlysning på klubbens hemsida. Finns det några andra mammor som har lust att börja spela innebandy?

Marie Hultman, med ett förflutet i seriespel i Alingsås, var en av dem som svarade ja.

När hon flyttade till Göteborg var hon sugen på att fortsätta spela, men att börja i ett vanligt lag kändes för avancerat.

– Att spela innebandy här är jättekul. Det är ett bra sätt att hitta nya vänner och samtidigt är jag så glad att slippa gå på gym och lyfta skrot. Det är fantastiskt mycket roligare att träna så här i stället, säger hon.

Som minst har de varit fyra, men sedan i höstas, när laget fått tillgång till bättre träningstider och större hallar, stiger deltagarskaran stadigt.

ANNONS

Numera samlas ett 20-tal kvinnor i åldrarna 20 – 52 år regelbundet för träning två kvällar i veckan.

Ungefär hälften har anknytning till Frölunda genom barn eller eget spel, men alla kvinnor som tycker det är kul att spela innebandy är välkomna. I laguppställningen finns alla sorters spelare.

En del har aldrig spelat innebandy innan de började. Andra har spelat länge, i etablerade lag, för mer eller mindre länge sedan.

Maria Ekström, 50, är nybörjare och har tränat olika pojklag i Frölunda sedan 12 år tillbaka, men inte spelat innebandy själv, förrän det senaste halvåret.

– Jag började som tränare eftersom jag har två nu vuxna söner som spelat.

Idrott och boll har alltid tagit stor plats i fritiden och livet.

Förr har Maria spelat både fotboll, handboll, basket och volleyboll.

Men när det gällde att prova sporten innebandy som vuxen krävdes viktnedgång för att våga.

– Jag har gått ner 20 kilo, fyra byxstorlekar, tack vare att jag börjat äta bättre men nu också rör på mig mer, ler hon nöjt.

Varje bandyträning ger utslag på 4000 – 5000 steg extra på stegräknaren. Det gör det lättare att fortsätta gå ner i vikt, ytterligare 20 kilo back är framtidsmålet.

ANNONS

– Jag gillar inte att springa annars, men om jag får en boll framför mig, då är det verkligen kul! förklarar Maria Ekström.

Laget kallas nu formellt Frölundas Damveteraner.

Den beteckningen är ett nödvändigt ont för att få träningstider, förklarar Marie Thornström, som hellre sett namn som Mammalaget eller Dam Motion.

– Spelet och det sociala är det absolut bästa med vårt lag. Innebandy är verkligen en sport som du kan börja med i vilken ålder som helst. Det går inte när det gäller mycket annat, säger hon entusiastiskt och får medhåll av Malin Theander, 41, som också varit med från start.

Ingen är för dålig och ingen för bra, enas de.

– Ungarna tycker också det är jätteskoj att vi gör samma som de, förklarar Malin, som själv spelat innebandy i många år och numera tränar P-98 , där sönerna Gustav och Oscar är med.

Bland de givna eveneman gen i kvinnolaget finns nu träningsmatch mot ett liknande mammalag några gånger om året, med efterföljande fika.

En gång per år deltar man i GT-cupen, några springer Vårruset ihop och framöver funderas på seriespel i Damveteran-klassen.

ANNONS

Drömmen är ytterligare ett tiotal spelare.

– Om vi blir fler skulle vi hinna tjöta på avbytarbänken också, skrattar Marie och Malin.

Kvinnorna som plockar ner sargen för kvällen är redan övertygade.

Innebandyn är både skoj och allvar, motion och gemenskap, men också en obeskrivlig, ålderslös känsla, som när ditt dragskott plötsligt sitter, precis exakt där det ska.

Våga pröva! De flesta som provtränat en gång fortsätter.

Det är inte för svårt och alla får och kan faktiskt vara med! Innebandy är en sport du faktiskt kan börja med oavsett ålder, om du tycker det verkar roligt.

Om du inte har någon klubba – låna en första gången! Utrustningen är inget svårt eller dyrt problem i innebandy.

Det enda som krävs för att spela är en klubba, inomhusskor och vanliga sportkläder.

ANNONS