Brainfood – Mat för hjärnan

ANNONS
|

Den smarta konferensmaten ska inte bara vara rätt sammansatt, den ska även serveras vid rätt tillfällen. Och i lagom stora portioner. För vilka vettiga beslut fattas när halva gänget sitter mitt i en palt-koma? Eller strax före lunch när man inte kan tänka på något annat än mat?

Färgstarka bär, nötter, avokado och fet fisk. Smoothies med yoghurt. En skål nötter istället för semlor och kakfat. Mat på bestämda tider, med korta intervall.

Ofta ingår långsamma kolhydrater, men bullar och vitt bröd får inte vara med på menyn. Att ta bort kolhydraterna helt har däremot en motsatt effekt, särskilt för den som inte är van. Hjärnan behöver lite socker ibland för att prestera på topp.

ANNONS

– Hjärnan behöver kolhydrater, inte minst inför krävande prestationer. Man har till exempel sett att de som dricker ett glas söt juice före ett minnestest får bättre resultat, sa professorn Charlotte Erlansson-Albertsson nyligen i en intervju i Svenska Dagbladet.

Brainfood-maten innehåller fett av bra kvalitet (från nötter, avokado och fisk), och mer fullkorn och långsamma kolhydrater. Den har ett högre näringsinnehåll totalt sett, och ett energiinnehåll som är bättre anpassat för en stillasittande mötesdag än den mer traditionella konferensmaten.

Att äta enligt brainfood-konceptet är bra för både kropp och hjärna – och som alltid får man bäst resultat om man tar till sig konceptet i ett längre perspektiv; alltså även anammar det i sitt vardagliga liv på hemmaplan.

Boktips

Hjärnhälsa, kost och motion för hjärnan, av Karl Hultén och Karin Wahlberg

Hjärnkoll på maten, av Martin Ingvar och Gunilla Eldh

Kokbok för hjärnan, av Charlotte Erlanson-Albertsson

Mat för hjärnan, av Charlotte Erlanson-Albertsson

ANNONS