Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Minnie Zhou | Kollage: Marie Asklid
Bild: Minnie Zhou | Kollage: Marie Asklid

Här är de populäraste bebisnamnen i Göteborg

Under 2020 letade sig flera nya namn in på topplistorna. De vanligaste namnen på nyfödda göteborgare är Alma, Ines och Noah.

Topplistorna över populära bebisnamn brukar vara ganska stabila men i år har flera nya förnamn seglat upp i toppen.

Bland nyfödda flickor i Göteborg är det tvåstaviga namn med många vokaler som gäller. På delad förstaplats ligger de två nykomlingarna Alma och Ines som 43 barn döptes till 2020. Leah och Alice var två andra populära tilltalsnamn förra året.

För killarna är det namnet Noah som ligger i topp med totalt 53 nyfödda barn i Göteborg. Även Matteo och Hugo är populära tilltalsnamn. Samtliga var vanliga även 2019 men har klättrat flera steg.

De populäraste flicknamnen i Göteborg 2020

1. Alma/Ines (43 barn)

2. Leah (36)

3. Alice (35)

4. Alicia (33)

5. Maja (32)

6. Selma (32)

7. Stella (30)

8. Ester (30)

9. Lilly (30)

10. Olivia (30)

Källa: SCB

LÄS MER: Här är namnen du inte trodde fanns – och de som Skatteverket stoppade

Det mest populära flicknamnet i hela Sverige är Alice. Förnamnet har legat på topplistorna under många år och namnforskaren Katharina Leibring tror att det beror på att namnet låter likadant överallt och att de flesta är överens om att det är vackert. Hon har gjort en nätbaserad undersökning bland tonåringar där Alice var det enda namnet som ingen tyckte var fult.

– Namn som Alice, William och Maja har legat länge på topplistorna. Det gör att man hör namnen ofta i samhället och börjar tycka att de är fina, säger Katharina Leibring som arbetar vid Institutet för språk och folkminnen på Uppsala universitet.

Det namn som ökar snabbast i popularitet är Björn. Namnet ökade med 93 procent och gavs till 139 pojkar under 2020. För flickorna blir Bonnie allt mer vanligt.

Färre heter Emma och Viktor

Flera namn som var vanliga på 90-talet tappar i popularitet. Förnamn som Viktor, Emma och Felix är på väg bort eftersom många undviker namn som var populära när de själv växte upp. Även Kevin och Viktoria minskar i popularitet. Nyblivna föräldrar brukar snarare snegla tre generationer tillbaka och välja namn som var vanliga på farfars och mormors tid. Några exempel som syns på 100-topplistorna är Astrid, Elsa och Svante.

Tv-profilerna Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström döpte sin son till Björn, det namn som ökar mest i popularitet just nu. Bild: Anders Wiklund/TT
Tv-profilerna Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström döpte sin son till Björn, det namn som ökar mest i popularitet just nu. Bild: Anders Wiklund/TT

Namnen ska fungera på flera språk

En långsiktig trenden är att allt fler barn får unika namn. Sedan SCB:s namnstatistik startade 1998 så har antalet barn som får något av de populäraste namnen minskat. Det finns en mycket större spridning på namnen än tidigare.

– Fler verkar vilja ge sitt barn ett unikt namn, och om inte namnet i sig är speciellt så vill man stava det på ett unikt sätt, säger Ann-Marie Persson på Enheten för statistik om befolkning och ekonomisk välfärd på SCB.

En annan trend är att föräldrar väljer namn som fungerar på flera olika språk. Vanliga engelska namn som William, Noah och Liam har blivit populära även i Sverige. Dessutom har de hårda killnamnen som slutar på konsonanter fått ge plats åt mjukare namn med många vokaler, som Leo och Matteo.

De populäraste pojknamnen i Göteborg 2020

1. Noah (53)

2. Matteo (50)

3. Hugo (49)

4. Elias (43)

5. Oliver (41)

6. Oscar (40)

7. William (39)

8. Vincent (39)

9. Nils (38)

10. August, Josef, Liam (36)

Källa: SCB

Under de senaste åren har det spekulerats kring om dubbelnamnen ska komma tillbaka. Eftersom dubbelnamn var populära kring 1940-talet borde dessa snart dyka upp på topplistorna igen. Namnforskaren Katharina Leibring ser att vissa dubbelnamn klättrar på topplistorna, men det handlar inte om klassiska varianter som Per-Erik och Maj-Britt utan snarare flicknamn som slutar på Lo och Li.

Stort intresse för bebisnamn

Statistiska centralbyrån släpper nya topplistor över populära tilltalsnamn en gång om året och det brukar väcka stort intresse. Bebisnamn diskuteras även flitigt på internetforum och sociala medier och Katharina Leibring är inte förvånad.

– Namnen säger en del om vårt samhälle, vad vi influeras av och vad vi tänker på. De är också en viktig del av att vara människa. Om du saknar namn blir du inte en individ. Vi blir ledsna och sårade om någon inte minns vad vi heter eller uttalar namnet fel.

De populäraste pojknamnen i Sverige 2020

1. Noah

2. William

3. Hugo

4. Lucas

5. Liam

6. Oscar

7. Oliver

8. Matteo

9. Elias

10. Adam

De populäraste flicknamnen i Sverige 2020

1. Alice

2. Maja

3. Elsa

4. Astrid

5. Wilma

6. Freja

7. Olivia

8. Selma

9. Alma

10. Ella

Källa: SCB

LÄS MER: Därför blir de unika namnen vanligare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.