Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På västkusten finns många olika typer av natur. Äventyrsfotografen Fredrik Schenholm rekommenderar ett besök  på Stora Dyrön i södra Bohuslän. Bild: Fredrik Schenholm
På västkusten finns många olika typer av natur. Äventyrsfotografen Fredrik Schenholm rekommenderar ett besök på Stora Dyrön i södra Bohuslän. Bild: Fredrik Schenholm

Här är de bästa vandringarna kring Göteborg

Inom en timme från Göteborg finns både storslagna bokskogar och karga skärgårdsöar. Här tipsar tre experter om sina smultronställen som passar för en dagsvandring.

Idag är det vandringens dag. Det är ett initiativ från Svenska turistföreningen för att få fler att upptäcka sitt närområde till fots.

– Det härligaste med vandring är att det inte behöver vara krångligt. Det är billigt, miljövänligt och lätt att göra tillsammans med andra, säger Charlotte Grönlund som är vandringsexpert på Svenska turistföreningen.

De senaste åren har intresset för att vandra blivit allt större. Turistföreningen märker det bland annat genom att besöken på deras sidor om vandring har mer än fördubblats. Trenden har pågått i flera år men under pandemin har intresset fullkomligt exploderat. Charlotte Grönlund tror att det är lugnet och enkelheten i naturen som lockar.

– Tjusningen är att man kan slappna av. Det är ingen tävling och finns inga måsten, säger hon.

En dagstur i skogen kräver ingen dyr utrustning. Bild: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT
En dagstur i skogen kräver ingen dyr utrustning. Bild: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Gympaskor funkar fint

Som ovan vandrare kan man oroa sig över att tappa bort sig eller inte hinner hem i tid. Charlotte Grönlund tipsar nybörjare om att välja en markerad led och hålla sig i sitt närområde. Om man är osäker kan man ta med sig en kompis eller se om någon förening håller guidade turer.

Man behöver verkligen inte springa och köpa nya vandringskängor.

Charlotte Grönlund tror att en del blandar ihop en enkel dagstur med en lång fjällvandring. Den sistnämnda kräver mycket förberedelser och rejäl utrustning. Till en kortare skogsvandring behöver man inte särskilt mycket material.

– Det är bra att ha en ryggsäck med vatten, fika och en extra tröja. Ett par sköna springskor räcker långt. Man behöver verkligen inte springa och köpa nya vandringskängor för att kunna ge sig ut i skogen.

LÄS MER: Vandring i Paradiset

Kring Jonsered går Bohusleden förbi flera fina sjöar. Bild: Evelina Utterdahl
Kring Jonsered går Bohusleden förbi flera fina sjöar. Bild: Evelina Utterdahl

Tips nr 1: Bohusledens femte etapp

Resebloggaren Evelina Utterdahl från Mölndal har rest runt hela jorden, men sedan hon slutade flyga har hon utforskat allt mer på hemmaplan. Hon rekommenderar Bohusledens femte etapp som går mellan Angereds kyrka och Jonsered.

Evelina Utterdahl. Bild: Privat
Evelina Utterdahl. Bild: Privat

– Jag gillar den för att naturen är väldigt fin men också för att det är enkelt att ta sig dit. Man kan åka till Jonsered och Angered med kollektivtrafiken, säger hon.

Vandringsleden är ungefär 12 kilometer och går genom två olika naturreservat. Nära Jonsered passerar stigen genom en vacker bokskog och det finns flera sjöar att bada i. Evelina Utterdahl gillar särskilt området kring Stora och Lilla Ramsjön. Där finns flera vackra tältplatser för den som vill vara ute längre.

LÄS MER: Evelina försörjer sig på att resa jorden runt

Tips nr 2: Stora Dyrön

Från Stora Dyrön ser man både Marstrand och Åstol. Bild: Fredrik Schenholm
Från Stora Dyrön ser man både Marstrand och Åstol. Bild: Fredrik Schenholm

Äventyrsfotografen Fredrik Schenholm är en av grundarna till den digitala äventyrsguiden Det vilda Göteborg. Han har också gett ut flera böcker om vandringar och andra äventyr på västkusten.

En av hans personliga favoriter är vandringsleden runt Stora Dyrön i södra Bohuslän. Den är bara fem kilometer lång men den utmanande terrängen gör den till ett äventyr.

– Själva leden är väl markerad men inte så tillrättalagd. Den är verkligen vild och går ofta på klippor. Underlaget och höjdskillnaden gör vandringen ganska krävande, säger han.

LÄS MER: Premiär för ny vandringsled mellan Göteborg och Alingsås

Från klipporna har man utsikt över fästningen på Marstrand, fyren Pater Noster och den pittoreska skärgårdsön Åstol. Farleden till Stenungsund går strax söder om ön så det finns chans att se stora fartyg passera på nära håll. Dessutom kan man stöta på de vilda mufflonfåren som går fritt på ön.

– Man passerar också en fin sandstrand och flera klippor som man kan hoppa från, säger Fredrik Schenholm.

Tips nr 3: Hisingsparken

Hisingsparken passar för både vandring och löpning. Bild: Privat
Hisingsparken passar för både vandring och löpning. Bild: Privat

Som grundare av Forest Femmes, en trailgrupp för tjejer, har Michaela Lindgren rört sig mycket i skogarna omkring Göteborg. En av hennes favoritplatser är Hisingsparken, som trots namnet rymmer tysta svampskogar och slingrande stigar.

– Naturen är ganska blandad. Det finns mest granskog men också flera dammar och två utsiktsplatser där man kan se ändå in till stan, säger hon.

Löparen Michaela Lindgren. Bild: Privat
Löparen Michaela Lindgren. Bild: Privat

I det stora naturområdet finns många olika stigar och gångvägar att välja på. De markerade lederna är mellan 3 och 11 kilometer långa. Michaela Lindgren springer gärna i de kuperade skogsområdena men hon tycker också att parken passar barnfamiljer.

– Man kan mata änderna och så finns det ett litet kafé. Området är barnvagnsvänligt och jag rekommenderar ett besök på Kättilsröds 4H-gård som har både kor och getter.

LÄS MER: Det har blivit inne att vara ute och vandra i naturen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.