Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blir något galet i fötter och tår kan hela kroppen påverkas. Därför är det så viktigt att ta hand om dem och hjälpa dem att hitta rätt balans. Maire Lumsden har kommit till fotterapeut Mirjana Vidicek för allmän översyn och behandling av en liktorn.

Så vårdar du dina fötter

Fötterna ska bära oss genom hela livet. Men för att orka behöver de lite extra omsorger – och så här års får de gärna vara fina också. Fotterapeut Mirjana Vidicek vet vad fötterna behöver.

"Man ska vara glad åt fötter, utan dom man står sig slätt", sjöng Birgitta Andersson för sisådär femtio år sedan. Men alla som någon gång haft ett eller annat fotbesvär vet att man inte alltid är så glad åt dem. 
Maire Lumsden har dragits med diverse fotproblem i flera månader. Hon berättar att hon under krigsåren i Finland tvingades använda sin systers skor, och hon tror att det är delvis därför som fötterna är så små med mycket höga fotvalv.
– Som tonåring gick jag ut med min pappa för att köpa nya skor en gång. Då sade han, att de där fötterna kommer du aldrig att hitta några skor till. Det är ju kinesfötter, minns Maire.
 
I dag har hon beställt tid hos Mirjana Vidicek, medicinsk fotvårdsspecialist i Johanneberg, bland annat för behandling av en ömmande liktorn.
– Liktornar är förhårdnader av död hornhud som bildas av tryck eller friktion på huden. Orsaken är felaktiga skor. Tar man inte bort orsaken kommer den oftast tillbaka, säger Mirjana Vidicek.
I varje fot finns det 26 ben, över 30 leder, omkring 20 muskler och fler än 100 ledband. Varje gång vi sätter ner ena foten och håller upp den andra är kraften två gånger vår kroppsvikt. 
Fotvalvet fungerar som en stötdämpare som hjälper oss att hålla balansen och tål väldigt hög belastning. Men med åldern tappar bindväven, som håller upp fotvalvet, spänst och fotvalven sjunker ner. Den fantastiska fettkudden under foten, som också har en stötdämpande funktion, skyddar mot överbelastning på fotens undersida blir med åren tunnare vilket ökar risken för förhårdnader och liktornar.

Under en genomsnittlig livstid lär en människa gå cirka fyra varv runt jorden, numera ofta på asfalt och betong i skor som är valda efter mode och inte efter fötternas behov. Inte undra på att fötterna kan börja krångla.
De vanligaste besvär som människor söker sig till fotterapeuter för är liktornar, förhårdnader, hälsprickor, nageltrång, besvärliga naglar, fotvårtor och värk i fötterna. 
Maire Lumsden har ont i vristerna och under trampdynorna som en följd av att hennes hälsenor är för korta, och hennes stortå pekar lite uppåt. Fotterapeuten Mirjana rekommenderar henne att testa att stretcha genom att böja ner tårna ungefär som när man knyter en hand. Helst flera gånger om dagen. 
– Tåhävningar är också bra. Det stärker muskulaturen i foten och underbenen och förbättrar balansen. Håll dig helst i en stol under tiden, säger Mirjana.
Men det allra viktigaste är att skaffa fotinlägg som fördelar belastningen, tycker hon. 
– Jag hade inlägg förut men de är gamla och mina fötter har också förändrats. Jag har nog varit lite slarvig med det där, säger Maire.
Mirjana Vidicek rekommenderar Maire att gå till en ortopedingenjör för att prova ut ett par individuella inlägg. De kostar en rejäl slant men det kan det vara värt att slippa smärta och kunna gå ordentligt. 
– På grund av dina höga fotvalv blir det överbelastning på trampdynor och hälar. Fotinläggens funktion är att fördela belastningen och minska muskelspänningen, säger Mirjana. 

Efter det uppmjukande fotbadet fortsätter hon att arbeta med Maires fötter. Hon skär bort liktorn och minskar förhårdnader, slipar huden, klipper och jämnar till tånaglarna.  
– Många äldre har ont i höfter och knän och kan inte nå ner till fötterna. Och om man har för hårda och kupade naglar hjälper det inte om man kan böja sig ner.  Det är viktigt att inte klippa fel för om man till exempel lämnar kvar en spretig kant kan den orsaka nageltrång, säger Mirjana. 
Hon avslutar behandlingen av Maires fötter med insmörjning av en mjukgörande fotcreme med karbamid som motverkar torr hud och sprickor.
Mirjana tar också emot remisspatienter som har fotproblem kopplade till sjukdomar som psoriasis, diabetes och reumatism. 
– Det här jobbet är så tacksamt. Kunderna går alltid härifrån nöjda och glada, säger hon. 

Trötta fötter kan de flesta drabbas av. Men ibland är problemen större än så. Här är några av de vanligaste.

Hallux valgus är ett relativt vanligt fotproblem som oftast drabbar kvinnor. 
Stortån böjer ut från kroppen och in mot övriga tår och vid stortåns bas utvecklas ibland en större eller mindre knöl som kan ömma och bli inflammerad. 
Hallux valgus kan opereras men resultatet blir inte alltid hundraprocentigt. 
Symptomen lindras av stadiga skor med gott om utrymme för fötterna och inlägg.

Hammartå kan vara en konsekvens av att hallux valgus gör så att tårna närmast stortån får ont om plats, blir krökta och trängda. 
Det kallas hammartå eftersom de små lederna i tån är böjda så att den liknar en hammare. 
Om hallux valgus opereras brukar man även åtgärda hammartån.

Hälsporre – Plantar fasciit – är en överbelastning av en tjock sena på undersidan av fotsulan som kan vara ytterst smärtsam. 
Hälkudden, fettväven mellan hälbenet och huden, har blivit nedtrampad och fungerar inte längre som stötdämpare. 
Ibland bildas en påbyggnad av benet på undersidan av hälen som på röntgen ser ut som en sporre – därav namnet. 
Besvären brukar försvinna av sig själva men det kan ta så lång tid som upp till ett och ett halvt år. 
Avlastning kan göras med hjälp av hälkoppsinlägg, ortopediska skoinlägg eller tejpning av häl och hålfot.
Läkningen kan stimuleras med stötvågs- och laserbehandling. Läkare brukar avråda från kortisonbehandling eftersom det medför risk för överbelastning. 

Mortons sjukdom orsakas av att en nerv i framfoten kommer i kläm. Det ger en kraftig, brännande/skärande smärta och domningar i framfoten, oftast på undersidan. 
Sjukdomen kan bero på skor som passar dåligt eller är för hårt åtsnörda eller nedsjunket främre fotvalv men ofta finns ingen klar orsak. 
Många blir av med besvären genom att byta skor eller speciella skoinlägg men ibland är operation nödvändig för att minska trycket på nerven. 
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.