Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bara landsvägscyklarna hos trendiga män i Masthugget skulle räcka till att finansiera Västlänken.

Magnus Carlsson: Cyklande män i medelåldern, det går inte att köpa snabbhet

Fråga valfri lycraklädd, trivselviktig man i medelåldern vad valfri komponent på hans självlysande cykel väger och du kommer få ett svar inom loppet av en nanosekund.

Fråga samma man vad samma pryl kostat och du kommer få ett lika snabbt svar.

Sen kommer du ångra att du frågade.

Det är nämligen dyrt med cyklar. Utvecklingen har gått så långt att man nu utan problem kan köpa en cykel som väger som ett spädbarn och kostar som en mindre bil. Och då pratar vi bara grundutförandet. När cykeln väl kommit hem ska det som råkar vara tillverkat i annat material än kolfiber eller titan genast bytas ut, innan det är dags att fila ner skruvskallarna för att spara ytterligare några milligram.

Summorna som män från medelklassen lägger på sina cyklar utgör numera en inte försumbar del av svensk BNP. Bara landsvägscyklarna hos trendiga män i Masthugget skulle räcka till att finansiera Västlänken. Om man i den ekvationen också räknar in att hälften dessutom har minst en mountainbike, så pratar vi snart summor som skulle räcka för att betala av Sveriges samlade statsskuld.

Det som är fnissvärt med detta är att en stor del av dem som jagar gram på cykeln också släpar på 1, 2, 3 eller 10 kilo för mycket innanför sina 3 000-kronorscykelbyxor – som så klart är av samma modell som de franska proffslagen använder.

Och det som är roligt är själva konsekvensen. När den svindyra cykeln slutligen ska sättas på prov i en riktigt brant uppförsbacke, går det ändå inte så snabbt som det önskas, eftersom den gungande isterbuken gör att för mycket energi förflyttas åt fel håll.

Bottom line: Du kommer aldrig kunna köpa dig till snabbhet. Börja i stället i rätt ände och träna bort ett par kilo från midjan innan du börjar importera överprisade lättviktsekrar från Italien. Det är helt gratis. Och förmodligen välbehövligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.