Johan Ringlander är ST-läkare inom klinisk mikrobiologi och doktorand i virologi vid Göteborgs universitet.
Johan Ringlander är ST-läkare inom klinisk mikrobiologi och doktorand i virologi vid Göteborgs universitet. Bild: Meli Petersson Ellafi

Kaliforniska virusvarianten tycks kringgå vaccinet

Epsilonvarianten av coronaviruset tycks kunna undkomma vaccinet, enligt rön som publicerats i Science.

ANNONS
|

Enligt studien, som publicerades i den internationellt välrenommerade tidskriften Science den 1 juli, verkar Epsilonvarianten av coronaviruset, tidigare kallades den kaliforniska virusvarianten, undkomma antikroppar som skapas efter vaccinering. Detta innebär i så fall att vaccinet inte skyddar mot infektionen.

I studien har forskarna undersökt patienter som fått Modernas eller Pfizers vaccin och mätt antikropparnas förmåga att skydda mot infektion. Det som poängteras i studien är att den delar vissa mutationer med Deltavarianten, men har även att par andra mutationer som lyfts fram som viktiga för att undkomma immunförsvaret.

– Man behöver hålla koll på om den här varianten orsakar infektion trots tidigare vaccinering. Gör den det bör man dra öronen åt sig, säger Johan Ringlander, ST-läkare inom klinisk mikrobiologi och doktorand i virologi vid Göteborgs universitet, som läst studien tillsammans med professor Magnus Lind.

ANNONS

Epsilonvarianten är klart vanligast i USA

Virusvarianten är vanligast förekommande i USA och i Sverige finns enstaka fall rapporterade.

– Men vi har inte sett den i Västra Götalandsregionen än, säger Johan Ringlander.

Han menar dock att det är svårt att dra långtgående slutsatser av studien då den endast undersökt 19 patienter.

– Dessutom har de använt ett modifierat virus så det ska likna sars-cov-2. Det är aldrig bra med nya varianter som potentiellt sänker immunitet men sannolikt har man skydd efter två doser även mot den här Epsilonvarianten.

ANNONS