Anna ordnar träningspass för kollegorna – över videosamtal

När coronapandemin gjorde det svårare att träna i grupp hittade Anna Nilsson en ny lösning. Utan någon tidigare erfarenhet som träningsinstruktör började hon livesända träningspass för kollegorna via videosamtal.
– Jag visste nog inte vad jag gav mig in på, säger Anna Nilsson.

ANNONS
|

När Anna lägger sig ner på mage för att visa en ny övning framför laptopkameran kommer snart tvåårige sonen Theodor in i bild. Han blir en extra tyngd när han lägger sig på hennes rygg och klättrar runt under övningen.

– Jag har vabbat två gånger samtidigt som jag har hållit i passet. Det är ett ganska bra bevis på att man kan träna när man vabbar. Jag har också sett andra kollegor som har tränat när barnen varit med, säger Anna Nilsson.

Hon är ansvarig för butiksmiljö på optikerkedjan Specsavers och är med i friskvårdsgruppen på arbetsplatsen. Gruppen fick en budget till aktiviteter och genomförde en stegtävling i höstas. De började sedan diskutera vad mer de kunde göra som inte kostade så mycket pengar.

ANNONS

Innan pandemin hade en annan kollega i gruppen kört core-pass inne på kontoret, som sedan övergick till att ske över videosamtal på datorn. Anna föreslog att hon kunde göra ett mer pulsinspirerat pass och körde en testomgång för kollegorna i friskvårdsgruppen.

– Jag hade aldrig hållit i ett pass innan, förutom tillsammans med vänner och familj. Så jag visste nog inte vad jag gav mig in på. Det visade sig att det tar ett tag att bygga upp ett pass, hitta bra musik och övningar som passar alla, även de som kanske inte tränar annars.

Anna Nilsson demonstrerar träningsövningar hemma i sitt kök.
Anna letar på Instagram och Youtube efter övningar som hon testar hemma. Bild: Lisa Thanner

LÄS MER:Vid dessa symptom ska du undvika träning

Svårt att locka männen på arbetsplatsen

Anna letar på Instagram och Youtube efter övningar som hon testar hemma. Det är bara hon själv som syns i bild. Kollegorna brukar slå på kameran först efter passet så att Anna ser att de har varit med och blivit svettiga.

– Annars hade jag kanske oroat mig för att alla bara sitter och tittar på mig, äter chips och skrattar.

Responsen från kollegorna har varit bra och hon tror att några som till en början var tveksamma har börjat vara med. Däremot har det varit svårt att få med sig männen på arbetsplatsen.

– Jag har försökt trycka på att man inte syns i bild och att det inte behövs någon koordination. Men jag tror att de kanske har fått för sig att det verkar mesigt.

ANNONS

Planen för att locka fler att vara med, förhoppningsvis även fler män, är en intern tävling där den som har varit med på minst 20 pass i slutet av februari är med i en utlottning av priser.

Annas tips till de som vill försöka göra något liknande är att vara noga med att lägga upp passet så att alla kan vara med.

– Är det avancerade övningar måste man ha med ett alternativ. Ska man få med sig de som aldrig har tränat innan kanske man inte bara kan göra armhävningar och burpees.

LÄS MER:Därför ska du inte vara rädd för styrketräning som kvinna

GP:s julkalender

Julen år 2020 kommer inte att bli som andra jular. Men även om vi journalister skriver mycket om isolering, smittspridning och nedstängning så är det viktigt att vi inte glömmer att det finns mycket att glädjas åt. Människor som ställer upp för varandra och sprider julglädje, familje- och vänskapsband som knyts starkare och ett samhälle som står starkt under denna prövning. För att sprida värme i jultid kommer GP varje dag, från den första till tjugofjärde december, öppna en lucka med en positiv nyhet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS