När kocken Mattin Mattini för sju år sedan fick en ny granne blev det starten på en spännande författarkarriär. Samarbetet med pensionerade läkarsekreteraren Gunnel ledde till en rad barnböcker om hunden Sally. ”Fast jag tycker att de mycket väl kan läsas av vuxna också”, säger författaren själv.
När kocken Mattin Mattini för sju år sedan fick en ny granne blev det starten på en spännande författarkarriär. Samarbetet med pensionerade läkarsekreteraren Gunnel ledde till en rad barnböcker om hunden Sally. ”Fast jag tycker att de mycket väl kan läsas av vuxna också”, säger författaren själv. Bild: Lars Hjertberg

Grannens hund inspirerade Mattin till barnböckerna

Kocken Mattin Mattini medger gärna att han är lite barnslig. Säkert en utmärkt egenskap om man som Mattin är i barnboksbranschen. Med grannens collie som förebild växer varma och vilda historier fram. Nu ligger sjunde boken om Sally klar.

ANNONS

När Mattin Mattini lämnar lägenheten vid Fattighusån för sin dagliga promenad är det som att han också öppnar alla kanaler in till fantasi och kreativitet.

– För mig har det aldrig varit svårt att hitta på nya uppslag, säger han med ett leende och kliar sig i det grånade skägget.

Den här våren släppte han sin sjunde barnbok om hunden Sallys äventyr.

Mattin Mattini

Ålder: 64 år.

Yrke: Kock, servitör och egen företagare.

Bor: Bostadsrätt i centrala Göteborg.

Familj: Sambo och två vuxna söner.

Fritidsintressen: Blommor och bordtennis.

Favoritmusik: Queen och Bruce Springsteen, men även en del klassisk musik.

Senast lästa bok: Blindheten av José Saramago.

Om någon för tio år sedan sagt till matmänniskan Mattini att det lurade en författarkarriär runt hörnet skulle han antagligen bara skakat misstroget på sin bakåtstrukna kalufs – men nu när böckerna översatts till andra språk, och dessutom lovordats av Bibliotekstjänsts anmälare, är det hög tid för kocken från restaurang Cyrano på Kobbarnas väg att lägga författare till raden av yrkestitlar. Eller egenföretagare, som han själv ännu föredrar – det är trots allt på eget förlag hans böcker produceras.

ANNONS

Har sina rötter i Iran

Mattin, med rötter i Iran, kom till Sverige 1978 för att studera.

– Maskinteknik var det tänkt, men det blev visst inte särskilt mycket med den saken.

I stället fick han allt oftare påhugg i restaurangbranschen och jobbade sig långsamt söderöver. Efter Luleå, Umeå och Örebro packade han 1997 upp bohaget i Göteborg.

Vid den tiden var Mattin fast i ett spelmissbruk som stökade till både liv och ekonomi, men i den nya omgivningen började han sakta – och lite osäkert – ta steg mot en tillvaro utan kasinospel.

Åren gick och en dag upptäckte Mattin att han fått en ny granne.

Den pensionerade damen i lägenheten ovanpå hette Gunnel. Så småningom blev Mattin inte bara god vän med Gunnel, utan även med hennes hund; en collie som lystrade till namnet Sally.

– Det tog ett tag innan Sally och jag började bli trygga med varandra, men sedan ... jag blev kär i den där hunden.

Grannen Gunnel hjälpte till med språket

Mattin berättade för Gunnel att han gärna ville skriva en bok om spelberoende, men att han kände sig lite osäker på språket.

– Jag hjälper dig, sa hon, och sedan sågs vi flera timmar nästan varje dag medan boken växte fram.

Mattin Mattini debuterade med en bok om spelberoende, innan han gav sig på att skriva den första berättelsen om Sally.
Mattin Mattini debuterade med en bok om spelberoende, innan han gav sig på att skriva den första berättelsen om Sally. Bild: Lars Hjertberg

2014 lämnade Mattin Mattinis debutbok pressarna och med stärkt självförtroende ville han nu försöka sig på en barnbok.

ANNONS

– Jag hjälper dig, sa Gunnel och det intensiva utbytet mellan lägenheterna fortsatte.

På omslaget till den första barnboken, Sally och jag, möter man Mattin på promenad med Sally. Tecknaren Magnus Olsson har med glada pennor lekt fram de tittvänliga illustrationerna som ger liv åt Sallys äventyr. Mattin hänger liksom bara med när Sally tar tåget till Köpenhamn, och i senare böcker får läsarna följa Sally på äventyr i såväl Casablanca som Japan och Dubai.

Har du varit på alla de där ställena, Mattin?

– Nej, men jag har läst väldigt mycket, och jag tittar gärna på Kunskapskanalen för att lära mig mer om olika djur, men ärligt talat är jag fortfarande inget vidare på hundraser.

– Jag tycker själv att jag har lätt att hitta barnet i mig, men ser egentligen ingen tydlig målgrupp för böckerna – jag tänker att de ska fungera för båda vuxna och barn. Fast i recensionerna rekommenderas dom visst för barn som är tre-fem år.

Mattin är inte riktigt typen som låter sig begränsas av traditionella idéer. Han älskar att prata med människor från olika hörn och med skilda erfarenheter. I hans huvud föds hela tiden nya uppslag, och därför kommer det med tiden säkert också fler böcker om Sally.

ANNONS

– Fast Gunnel har flyttat till Lysekil, och Sally dog för ett par år sedan, säger Mattin och är nog själv lite förvånad över hur den där nya bekantskapen kom att påverka hans liv.

När han lämnar lägenheten vid Fattighusån är Ullevis böljande läktare något av det första han ser. Det är där den senaste boken utspelar sig.

Sally går på fotboll handlar om en damlandskamp mellan Sverige och USA. Jag tror faktiskt att den kan slå internationellt. Du vet, det finns inte så många böcker om tjejer som spelar fotboll.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS