Göteborgs starke man i Bryssel stämplar ut

Sebastian Marx, Göteborgs starke man i Bryssel, har precis sagt upp sig efter tio år som stolt lobbyist för Göteborg stad. "Det här blir svårt att toppa. Men det är dags nu", säger han.

ANNONS
|

Sebastian Marxs kontor ligger på Rue du Luxembourg i Bryssel, bara ett stenkast från Europaparlamentet. Marx arbetar för Göteborgs stads Brysselkontor (GEO) och skulle ha firat tioårsjubileum i februari nästa år. Men det kommer han inte hinna. Han är nämligen på väg in i en medelålderskris och det här är ett sätt att ta hand om den på ett proaktivt sätt, säger han med glimten i ögat. Genom att säga upp sig, från sitt drömjobb, och utan att ha något annat att gå till. Nu ska han ägna sig åt sina barn som är 5 och 7,5 år och hans fru ska få koncentrera sig på sitt arbete.

ANNONS

Vi sitter högt upp, på åttonde våningen, med svenska och nordiska företag och aktörer i grannkontoren. Mycket av Sebastians själ finns inom dessa väggar, säger han, och uppdraget har också blivit ett sätt att återknyta kontakten med sin hemstad Göteborg. Det är klart han kommer sakna det och kollegorna en hel del, säger han. Men det är inget han tänker på nu.

Just nu lägger han krutet på att hjälpa till att organisera aktiviteter för att synliggöra EU för Göteborgarna i samband med att Göteborg står värd för ett EU-toppmöte på temat rättvisa jobb och tillväxt om nästan exakt en månad, den 17 november i Eriksbergshallen.

Han vill ta alla chanser, berättar han, att öka svenskarnas förståelse av hur stort inflytande EU:s lagstiftning har nationellt och att man brukar säga att upp till 80 procent av kommunernas arbete påverkas av EU:s direktiv. Därför, poängterar han, är det så viktigt att en stad som Göteborg kan vara med tidigt i olika beslutsprocesser.

Hur hamnade då Sebastian Marx i en sådan nyckelposition mellan EU och Göteborgs intressen?


    Bild: Thord Lyrstrand
Bild: Thord Lyrstrand

Med några år på avstånd ser Sebastians karriärväg spikrak ut. Med tysk far boendes i Heidelberg och mor i Göteborg hade han från barnsben redan erfarenhet från en europeisk vardag. Efter högstadium och gymnasium i Göteborg, på Nordhemsskolan respektive Frölundagymnasiet, ett år på Pripps lager och en runda i lumpen, flyttade han som 20-åring till tyska Freiburg där han studerade statsvetenskap och sociologi i sju år.

ANNONS

Efter ett halvår som arbetslös hemma i Göteborg fick han en praktikplats som tolk på Europeiska kommissionen i Bryssel under åtta veckor. Praktiken gav mersmak och Sebastian fick tjänst som junior handläggare på Berlins handelskammare i Bryssel under några år. Efter ytterligare några år som fri konsult fick han tjänsten som chefslobbyist för kosmetikaindustrin och arbetade intensivt med EU:s omdiskuterade kemikaliedirektiv Reach under fem år.

– Det var inte alltid jag kunde stå helt bakom de intressen jag var satt att företräda men i ett sånt läge tog professionen över, säger Sebastian.

Lättare att stå helt bakom sina uppdragsgivares intressen blev det för Sebastian när han därefter tillträdde sin nuvarande tjänst, som lobbyist för Göteborg stad, berättar han.

I tio år har han nu byggt upp Göteborgs Brysselkontor, som expanderade med två tjänster för några år sedan. I rollen har han två uppdrag. För det första att söka påverka EU:s lagstiftningsapparat utifrån ett Göteborgsperspektiv. För det andra att öka graden av EU-medel till utvecklingsprojekt i Göteborg. Och han har gjort det med framgång.

– Jag är alltid väldigt stolt när jag till exempel kör på väg 155 ut mot Torslanda och kör under bron vid ytterhamnsmotet. Den viadukten, som har gett bättre förbindelser till Göteborgs Hamn, är finansierad av EU och ett resultat av vårt arbete, säger Sebastian.

ANNONS

– Jag är också stolt, fortsätter Sebastian, när jag ser Stena Lines färja Danica koppla upp sig mot fjärrvärmenätet. Det är första gången som ett fartyg i linjetrafik ansluts till fjärrvärmenätet. Anslutningen, finansierad genom EU-projektet Celsius, innebär att koldioxidutsläppen i Göteborg minskar med cirka 500 ton per år.

Men nu börjar det närma sig sitt slut. Sebastian har sagt upp sig och ska ägna 2018 åt sina barn och åt sig själv. Istället för att jobba 9-19 varje dag och precis komma hem till kvällsnattningen så är det han som kommer ta huvudansvaret för barnen.

– Mina barn är fortfarande små och jag vill ha mer tid med dem. Jag vill lämna av dem på skolan, jag vill läsa mer med dem och överhuvudtaget ha mer tid tillsammans, säger Sebastian.

Det betyder också att Sebastians österrikiska hustru kommer få tid att ägna sig åt sitt yrke som arkitekt, något hon har lagt åt sidan under småbarnsåren.

Att en pappa tar längre pappaledighet är ju inte ovanligt i Sverige numera, men vad får du för reaktioner här?

– Alla utgår ifrån att jag har sagt upp mig för att jag ska gå till något riktigt häftigt, men så är det helt enkelt inte. Jag vet inte alls vad jag ska göra längre fram. Jag har aldrig burit på en dröm om karriär eller arbetat för det målet. Jag har alltid velat syssla med det som intresserar mig mest. Nu är det såklart mina barn och min familj, säger han.

ANNONS

Till sist påminner jag Sebastian om terroristattackerna som skett i Bryssel under de senaste åren och undrar hur det har påverkat hans vardag. Sebastian blir tung i ögonen och talar tyst.

– Det har påverkat både mig och stan starkt. Jag känner ingen som gick bort i attacken på Zaventem (flygplatsen) och i tunnelbanan förra året, men däremot flera som blev träffade och skadade. Man märker att det är en ansträngd stämning i stan. Vi bor i Forest, en mångkulturell del av staden och mina barn har blivit lite ängsliga. Men det finns en viktig sak vi måste göra, vi måste fortsätta motverka fördomar. Jag lär dem att det finns ondska och godhet överallt.

Sebastian Marx

Ålder: 47 år

Familj: Hustru och två barn, 7 och 5 år.

Intressen: politik, samhällsutveckling, Blåvitt, Frölunda hockey, musik (hårdrock, jazz, klassiskt)

Bor: Bryssel

Aktuell: slutar som Göteborgs starke man i Bryssel Gothenburg European Office (Göteborgs stads Brysselkontor)

Säte: Bryssel (filial till Göteborg stadshus AB)

Verkar för: påverkar EU-lagstiftning och stöttar staden i sökandet av EU-finansiering för utvecklingsprojekt.

Aktuellt: positionering av Göteborg i Bryssel inför toppmötet i Göteborg den 17 november.

ANNONS