Glada miner i farbror Freijs familjeaffär

Någon gång har ni väl hört farbror Freij, Anders Erikssons gubbe med de lustiga upptågen. Men det finns faktiskt både en farbror Freij och en tant Freij, Lasse och Anna-Greta.

ANNONS
|

Båda fyllde 80 år i augusti men arbetar fortfarande i stort sett heltid i sin Ica-butik Freijs livs i Lyrestad (där för övrigt Anders Eriksson kompis Jan Rippe växte upp).

Uttrycket ”det är en livsstil” används ofta i sammanhang när människor beskrivs som brinner för sin sak och som aldrig vill sluta.

Det stämmer bra när det gäller Lasse och Anna-Greta.

– Det är så roligt och vi har svårt att tänka oss ett annat liv, säger båda när vi sitter i butikens fikarum och talar om det som de båda byggt upp under många år.

– Men det är allt tur att vi har sönerna med, annars skulle vi inte klara det här. Datorer och ny teknik är inte min starka sida, säger Lasse.

ANNONS

Men efter 66 år i butiken kan han så mycket annat, som att till exempel varje vecka tillverka ett stort antal egengjorda charkvaror. Tillsammans med äldste sonen Kenneth ansvarar Lasse för den delen och arbetsdagarna är långa. Båda börjar klockan sex på morgonen, för att se till att det finns Lyrstaskinka, Lyrstavurst, grynkorv, isterband och en mängd andra godsaker toppat med smörgåstårtor och exotiska brickor.

– Jag började skära ner kött till pappas charkprodukter redan som 14-åring, och på den vägen är det, konstaterar Lasse.

Det var hans pappa Sven som startade livsmedelsbutiken 1935. 1959 gick Lasse in som kompanjon med sin pappa för att själv ta över 1970. Fram till 1977 hade Freijs också två varubilar som åkte runt på landsbygden.

Anna-Greta har inte varit med lika länge. Paret har varit gifta i 58 år, men de tio första åren arbetade Anna-Greta som bokhandelsbiträde. Nu ser hon sig själv som i första hand lagerarbetare, tar emot tidiga varubilar varje morgon, och sköter den sociala kontakten med kunderna samt hjälper äldre att hitta varor i butiken.

– Det är viktigt att bry sig om och tala med kunderna, säger Anna-Greta.

När Lasse hinner brukar han också röra sig ute i butiken, slänga käft med kompisar och plocka ner varor i kundernas kassar vid kassorna.

ANNONS

Lasse är en minst sagt välkänd profil i Lyrestad och har varit engagerad i föreningslivet, bland annat som ordförande i numera nedlagda ishockeyklubben Lyrestad i 35 år.

– Jag har ett stort samhällsengagemang och har varit med i många sammanhang under åren.

Men det är Ica-butiken, som i dag omsätter 25 miljoner kronor, som har varit och är hans stora passion.

Varje morgon, vardag som helgdag, tar han trappan ner från bostaden på övervåningen till butiken, där han alltså knappast är sysslolös. Arbetsdagen brukar inte sluta förrän efter tolv timmar.

Anna-Gretas arbetsdagar är inte riktigt lika långa.

– Jag har ju ett hem att sköta också. Städa, tvätta och laga mat. Jag är rätt ensam i den rollen, ha, ha…


    Trots att både Anna-Greta och Lasse Freij hunnit fylla 80 år är det fortfarande full fart i butiken. Bild: Håkan Larsson
Trots att både Anna-Greta och Lasse Freij hunnit fylla 80 år är det fortfarande full fart i butiken. Bild: Håkan Larsson

Ica Freijs Livs är en typisk lanthandel, även om specialvarorna inte längre är så många. Men där finns post och bank, utlämning för systembolaget och apoteksvaror. Och så finns det en uttagsautomat.

– Den automaten var ett lyckokast. Nu kan bland annat turister ta ut kontanter med all världens kort, säger Lasse.

Freijs livs har väl alltid varit en naturlig mötesplats för bygdens folk. Där talas om både världsproblem och lokala spörsmål, det sistnämnda är lika viktigt som det senaste utspelet från Donald Trump. För några år sen diskuterade Mariestads kommun att lägga ner skolan i Lyrestad, men då stod folk upp, det fanns insamlingslistor hos Freijs livs och skolan blev kvar.

ANNONS

Semester har inte varit någon prioriterad del för paret Freij.

– För 20 år sen var vi i Karibien och hälsade på en släkting i tre veckor. När vi åkte så långt var det lika bra att stanna litet längre. Och så var det februari och då är det alltid lugnare i butiken, förklarar Anna-Greta.

I år var Lasse tillsammans med några kompisar nästan två veckor i Tanzania, och han har gjort en och annan fiskeresa till Norge under årens lopp. Det är allt.

Numera är sönerna Kenneth, Tomas och Dan också involverade som delägare i bolaget, och delar på den del som mamma Anna-Greta tidigare hade.

Och till slut blir det en naturlig övergång?

– Jag hoppas det. Skulle sönerna tröttna och få för sig att sälja kan det nog bli problem för en ny ägare. Ica är ganska tuffa med villkoren vid såna etableringar, säger Lasse.

Men ni lägger väl inte av än?

– Det är väl dags när vi inte längre tar oss ner för trappan eller inte vet varför vi går ner, säger Anna-Greta.

Piggare handlare än paret Freij är det svårt att hitta.

ANNONS

Lasse Freij

Ålder: 80 år.

Gör: Ica-handlare.

Bor: I affärshuset i Lyrestad.

Familj: Anna-Greta samt sönerna Kenneth, Tomas och Dan.

Anna-Greta Freij

Ålder: 80 år.

Gör: Håller ordning och reda i Ica-butiken.

Bor: I affärshuset i Lyrestad.

Familj: Lasse och sönerna Kenneth, Tomas och Dan.

Bonusinfo om farbror Frej

  1. Lasse Freij var inte förebilden när Galenskaparna & After Shave skapade sin populära figur (som dessutom stavar efternamnet utan i, alltsåFrej).
  2. Anders Eriksson, det vill säga mannen som gjorde farbror Frej till ett begrepp, förklarar själv:
  3. – Gubben kom till redan 1979 och hette då farbror Kurt. Men så kom Kurt Olsson och när Galenskaparna tog upp gubben igen bytte Claes (som skrev) till farbror Freij för att slippa förväxlingar.
ANNONS