Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GBG400: Wedel guidar genom 1907 års Göteborg

Hästar och hattar – och inte en enda bil. Göteborgianaredaktören Kristian Wedel tar GP-läsarna med på en unik spårvagnsresa genom Göteborg år 1907.

Filmen med spårvagnsresan är ett slags smygstart på Göteborgs 400-årsfirande. Den kommer att ingå i utställningen ”Inzoomat” som producerats av Göteborgs stadsmuseum i samarbete med Göteborgs-Posten.

– Det är väldigt roligt att äntligen kunna visa den här filmen för GP-läsarna, säger Göteborgianaradaktören Kristian Wedel, som också står för speaktertexten.

– Filmen är full av små fascinerande tidsmarkörer. Det Göteborg som framträder är på väg att bli en storstad. Samtidigt syns fortfarande hästar och hölass på gatorna.

Spårvagnsresan börjar och slutar vid Järntorget och passerar däremellan Vasagatan, Avenyn, Brunnsparken, Norra Hamngatan och Västra Hamngatan. Såg du något som förvånade dig?

– Byggnaderna har jag haft rätt bra koll på, GP och Stadsmuseet har ju ägnat nästan fem år åt att ge igenom massor av historiska bilder. Däremot blev jag lite förvånad över att se hur otroligt mycket folk som rör sig på gatorna. Tyvärr känner vi inte till filmens exakta datum, så det har inte gått att utröna som det är något särskilt evenemang på gång.

Kan du berätta mer om ”Inzoomat”?

– ”Inzoomat” är en del av Göteborgs Stadsmuseums satsning på Göteborgs fyrahundraårsjubileum. Det är roligt att GP har kunnat bidra till en så stor historisk fotoutställning. Det kommer också att bli en magnifik bildbok, som faktiskt trycks nu i dagarna. Så nu när filmen läggs ut känns det som vi äntligen på allvar har inlett Göteborgs fyrahundraårsjubileum.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.