Per Hallén älskar att vandra i naturen och hans brinnande intresse för Göteborgs lokalhistoria har resulterat i två böcker. Och han är lika fascinerad av historia från jordens alla hörn, ett intresse som hittills tagit honom till 70 länder – även om han just nu får hålla till godo med skogarna på hemmaplan till följd av coronapandemin.
Per Hallén älskar att vandra i naturen och hans brinnande intresse för Göteborgs lokalhistoria har resulterat i två böcker. Och han är lika fascinerad av historia från jordens alla hörn, ett intresse som hittills tagit honom till 70 länder – även om han just nu får hålla till godo med skogarna på hemmaplan till följd av coronapandemin. Bild: Kjell Flodin

Friluftsälskaren Per vurmar för historia lokalt och globalt

Varje dag snör Per Hallén på sig kängorna för en vandring. Ibland blir det en mil men ofta mer än så. Att utforska närmiljön till fots är det han gillar mest. Men intresset för historia har redan fört honom till 70 länder runt om i världen.

ANNONS

Per Hallén är universitetslektor i ekonomisk historia på Handelshögskolan i Göteborg och stortrivs på jobbet. Samtidigt har han ett brinnande intresse för Göteborgs grönområden och stadens lokalhistoria. Ett intresse som han odlat i åtskilliga år och som lett till två böcker i ämnet. Delsjöområdet har lockat honom extra mycket och han har ägnat många år till att utforska och studera områdets historia.

– Riktigt intresserad blev jag först när jag råkade hitta en stenbit som visade sig vara en yxa från stenåldern, säger Per och minns det som i går.

Extra krydda till studierna

Då hade han redan börjat studera historia, men nu fick studierna en extra krydda. Han kände verkligen att han hamnat rätt och han läste även en kurs i arkeologi. Och samtidigt som han studerade arbetade han ibland som brevbärare.

ANNONS

– Det bidrog nog till min goda fysik och kanske det lade grunden till mitt behov att vandringar, ler han.

Per Hallén ger sig ut i naturen i stort sett varenda dag.
Per Hallén ger sig ut i naturen i stort sett varenda dag. Bild: Kjell Flodin

För ett stort rörelsebehov har han onekligen. Att kliva ur sängen klockan fem hör till vanligheten och om tillfälle ges tar han gärna en lång promenad före jobbet.

Även hans studenter får följa med på en och annan stadsvandring vilket inte minst uppskattas av de utländska studenterna. De ser med nya fräscha ögon och märker skillnader på ett annat sätt vilket är berikande för alla parter. I nuläget med en pågående pandemi ser det dock helt annorlunda ut. All undervisning bedrivs enbart på nätet och Per har flera studenter utomlands i olika tidszoner.

– Allt är inspelat så det ställer inte till några problem. Men det är förstås tråkigare för alla parter. Det är ju just mötena med studenterna som ger mest, säger Per som är djupt tacksam över att ha ett jobb som är lika roligt att gå till varje dag.

IT-koordinator på universitetet

Han är väl bevandrad i den tekniska världen efter tio år som IT-koordinator på universitetet. Så att gå över helt till den digitala världen var lätt. Nu sitter han hemma i lägenheten och sköter allt som har med jobbet att göra därifrån. Det blir många timmar framför skärmen eftersom han alltid även lägger tid på att odla historieintresset. Självklart blir det mycket research och han spelar dessutom in sin egen podd, "Delsjöpodden". I den berättar han om intressanta personer och företeelser ur det förflutna.

ANNONS

I boken "Upptäck Skatås" berättar Per initierat om Skatåsområdet och ger tips om ett tjugotal intressanta platser att titta lite närmare på. Skatås är så mycket mer än bara ett populärt rekreationsområde om man vill veta mer om dess historia. Enligt författaren lär 90 procent av stadens invånare ha besökt området som är Göteborgs populäraste friluftsområde.

Strategisk plats under kriget

Men Skatås med omnejd har också varit speciellt viktigt för militären under andra världskriget. Många soldater vid luftvärnsbatteriet fanns i området och ovanför Delsjökolonin ställdes ett batteri med luftvärnskanoner upp.

– Det var förstås dramatiskt när tyska stridsflygplan lågsniffade över Skatås och Delsjöarna och skrämde upp göteborgarna. Då hade redan tyska trupper besatt Danmark och invaderat Norge.

Sedan flera år tar Per med grupper ut på guidade vandringar. Men i nuläget är alla sådana arrangemang inställda på grund av pandemin.
Sedan flera år tar Per med grupper ut på guidade vandringar. Men i nuläget är alla sådana arrangemang inställda på grund av pandemin. Bild: Kjell Flodin

Att Skatås baracker, som uppförts av soldaterna vid luftvärnsbatteriet i Delsjöområdet, hyst utländska krigsfångar som skulle utväxlas kanske inte så många visste. Då kallades lägret för Delsjöförläggningen. Och i maj 1945 anlände de första kvinnorna från tyska koncentrationsläger med de vita bussarna. Skatåslägret fungerade först som karantänsanläggning för holländska kvinnor och senare som ett flyktingläger för polska kvinnor.

Efter krigets slut blev Skatås i stället en friluftsby som snabbt blev populär både bland svenska och utländska gäster och sedan har anläggningen utvecklats till vad den är i dag.

ANNONS

Namn efter apa på rymmen

I Göteborgs-Posten väcktes 1982 frågan om namnet Apslättens uppkomst. Platsen heter i dag Kålltorps Apa och namnet härrör från en förrymd apa som återfanns just där på 1860-talet.

– Det var riktigt kul att få träffa barnbarnet till den person som en gång berättade detta. Allt går så mycket lättare att hitta numera med digitaliseringen, säger han belåtet.

Han hittar även mycket material på bokantikvariaten. Och han är alltid på jakt efter ny information. Sedan flera år tar han med grupper ut på vandringar där han guidar och berättar men i nuläget har förstås allt ställts in.

– Ja, det är riktigt tråkigt och inte kan jag resa till Sydamerika för att vandra i inkaindianernas spår som planerat heller. Det får bli nästa år.

Vilket resmål minns du särskilt?

– Jag har haft förmånen att kunna resa väldigt mycket så det är svårt att välja ut just ett. Men en tre mil lång flodfärd ut i djungeln i Belize för att titta på mayalämningar var något alldeles extra, säger Per som just skrivit klart sin tredje bok om Delsjöområdet, Kåsjön och Öjersjö.

Per Hallén

Ålder: 50 år.

Bor: Göteborg.

Yrke: Universitetslektor.

Familj: Singel.

Intressen: Historia, naturen, böcker, resor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS