Ida Karolin Johansson har tillsammans med Ingegärd Samuelsson skapat de frispråkiga karaktärerna Lea och Rakel. De små filmerna med duon sprids via Youtube.  Bild: Privat
Ida Karolin Johansson har tillsammans med Ingegärd Samuelsson skapat de frispråkiga karaktärerna Lea och Rakel. De små filmerna med duon sprids via Youtube. Bild: Privat

Från myllan i Yllestad till Solsidan och filmen

Ida Karolin Johansson är mjölkbonden som sålde av korna för att satsa på skådespeleriet.

ANNONS
|

Trots det bor hon kvar på släktgården på Falbygden, långt från de många arbetstillfällena och strålkastarljuset.

Ida Karolin Johansson älskar teater och film arbetar som skådespelare. Trots det har hon envist bitit sig fast i den skaraborgska myllan. Hon bor kvar på familjegården i Yllestad utanför Falköping, tillsammans med sin man Pelle och barnen Winston och Luna.

– Jag älskar att bara vara hemma, förklarar Ida. Hon bestämde sig tidigt för att kombinera de två världarna, trots att jobbchanserna troligtvis hade fler om hon flyttat till Stockholm eller Göteborg.

Teaterbovar och barn

Det hela började när väl barndomens blyghet övervunnits. En revy i Sandhem väntade innan Ida värvades till revysällskapet Teaterbovarna i Falköping.

ANNONS

– Revyn var en fantastisk skola, säger hon och berättar att revygänget i Falköping, Teaterbovarna, hade och har höga ambitioner och arbetade professionellt.

– Tack vare dem har jag ett SM i sång.

När barn nummer två, dottern Luna, fötts lade Ida revyandet på hyllan. Åtminstone tillfälligt.

– Det funkade helt enkelt inte att träna så mycket som Teaterbovarna gör och samtidigt ha två barn.

Dessutom skulle korna mjölkas, oavsett om det fanns sånger och texter att lära in.

Men kärleken till teatern hade slagit rot och när det var dags att bygga om ladugården från uppstallat till lösdrift såldes korna av.

– Det handlar om så stora pengar att bygga om en ladugård.

I dag är markerna utarrenderade och i ladugården finns inga djur. Gödselplattan har gjorts om till en minigolfbana.

Ida beslöt sig för att i stället satsa på film även om teatern alltid finns med i bilden.

Just nu arbetar hon som regissör för Teaterveckan, en årligen återkommande teaterfestival i Falköping. Ett evenemang som lockar teaterälskande aktörer från hela landet.

– Det är jätteroligt, i år regisserar jag en nyskriven fars.

Vrålarg och konstig

Genom åren har det blivit en hel del film, tv och reklamfilm samtidigt som hon regisserat musikvideos.

ANNONS

– Det är skitsvårt att hitta filmjobb i Sverige. När jag får tips om en filminspelning är ofta alla roller redan tillsatta.

Trots det har Ida haft roller i en lång rad filmer, bland annat i filmen Solsidan och Emma Hambergs tv-serie Sommaren 85.

– Min första filmroll hade jag i Daniel Ströms film De utsatta.

Under tre säsonger gestaltade hon Malin Nilsson i Uti bôgda, humorgänget Kass humors tv-serie som på nytt nu finns att titta på svt-play.

– Det är den roligaste rollen jag hittills gjort, Malin är en underbar karaktär. Det är härligt att få vara lite vrålarg, bete sig lite konstigt, säger Ida och visar runt i huset där hon bott i stort sett hela sitt liv.

I en alkov mellan sovrummen på övervåningen har hon en liten studio, för digitala provspelningar.

– Jag lägger ner mycket tid på sånt som inte syns, förklarar hon.

Pilsnerfilm och fars

Bara för att det är så roligt agerar Ida också på fritiden, i olika konstellationer och genom olika medier. Tillsammans med Ingegärd Samuelsson har hon skapat Lea och Rakel, två damer som på bredaste västgötska roar med en egen serie på Youtube. Hon är också en i gänget bakom K-torps akademi och Kleva pilsnerfilm, ett gäng som spelar in svartvita pilsnerfilmer som publiceras på sociala medier.

ANNONS

Sveriges television har fått upp ögonen för kompisgänget som ger nytt liv åt pilsnerfilmerna. Ett projekt tillsammans med svt är på gång. Exakt vad, var och hur är en väl förborgad hemlighet än så länge.

Agent och avloppsbyte

Efter många år där humorn varit den stora ledstjärnan vill Ida gå vidare, göra fler seriösa roller.

– Jag har länge kört på kvantitet, nu vill jag satsa på kvalitet.

För att nå dit har hon skaffat sig en agent i Göteborg, Dark duck agency.

– Vi skrev kontrakt i mars i fjol, precis innan pandemin.

Med ett fagert Sommarsverige utanför fönstret håller Ida sig hemma i sommar.

– Vi renoverar ett av husen som hör till gården och så ska vi byta infiltration till avloppet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS