Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

För tolv år sedan avslutade Mats Sundin sin hockeykarriär. I dag engagerar han sig i olika projekt, bland annat för finansiering av forskning. Nu fyller han 50 år. Bild: Anders Wiklund
För tolv år sedan avslutade Mats Sundin sin hockeykarriär. I dag engagerar han sig i olika projekt, bland annat för finansiering av forskning. Nu fyller han 50 år. Bild: Anders Wiklund

​Forskarvärlden blev en ögonöppnare för Mats Sundin

Få svenska ishockeyspelare har varit så framgångsrika som Mats Sundin. Efter 18 säsonger i NHL var det dags för en ny fas i livet. Numera är han familjefar och stöttar forskning om hur uppväxtåren påverkar hälsan i vuxen ålder.

Dagen före vår intervju hälsade Mats Sundin på sina föräldrar i barndomshemmet i Sollentuna. Där ligger den lilla sjön Ravalen och man kan nog säga att hans makalösa hockeykarriär började just där.

– Pappa brukade skotta upp en plan på isen så att det gick att åka skridskor. Vi höll på jämt utom när man var tvungen att gå in och äta. Jag kommer från en idrottsintresserad familj så det var hockey, bandy och allt möjligt, säger Mats Sundin.

Drömde om Tre Kronor

Drömmen var att en dag få dra på sig Tre Kronors tröja och spela för Sverige i OS och VM. Det skulle han också få göra, och inte bara det. Mats Sundin blev en av Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna, och den ende svensk hittills som gjort mer än 500 mål i den nordamerikanska ligan NHL.

Efter att ha vunnit SM-guld med Djurgården 1990 värvades han till Kanada, bara 19 år gammal.

– Det var ett otroligt äventyr förstås. Att komma direkt från pojkrummet hemma i Sollentuna till en annan världsdel. Men jag var redo att börja ta mina egna steg. Och förstås väldigt lycklig att få spela hockey med de allra bästa i världen.

Lagkapten i Toronto

Efter några år i Quebec kom han till Toronto Maple Leafs där han så småningom utsågs till lagkapten. När han gjorde sitt 390:e mål för klubben 2007 blev han lagets bäste målskytt och poänggörare genom tiderna. Det gick kort sagt bra för Mats Sundin.

Men 2009 bestämde han sig för att sluta. Han var då 38 år.

– Efter 30 kan man kämpa emot några år men sedan blir det allt svårare. Till slut kommer de yngre som har samma drömmar som man själv hade och som har bättre fysiska möjligheter. Man börjar också tröttna på alla resor och sådant som inte gör så mycket när man är yngre.

För första gången i Mats Sundins vuxna liv var kalendern inte fulltecknad. Ja, han behövde knappt någon kalender längre. Det var en stor omställning, men det kunde ha varit värre.

– Visst, hockeyn hade varit hela mitt liv men jag hade alltid haft distans till det jag gjorde på isen. Under åren i NHL kunde jag skilja på mig själv som hockeyspelare och person och det tror jag är viktigt.

Olika affärsprojekt

Efter hockeykarriären har Mats Sundin engagerat sig i olika affärsprojekt och ägnar sig numera bland annat åt IMR, Institutet för människor i rörelse, som är inriktat mot folk- och personalhälsa.

Bild: Anders Wiklund
Bild: Anders Wiklund

Han sitter i styrelsen för teknikföretaget Smartify som säljer teknisk support till hem och företag. Han har också varit med och grundat Sundin Fellowship som finansierar delar av forskningen inom ett utbytesprogram mellan Karolinska institutet och University of Toronto. Det handlar om hur barns arv och tidiga miljö påverkar deras hälsa som vuxna.

– Hockeyn har gett mig så mycket, även ekonomiskt, och jag ville kunna ge tillbaka till både Stockholm där jag växte upp och till Toronto där jag tillbringat nästan hela mitt vuxna liv och tjänat mina pengar.

Träffade sjuka barn

I kanadensiska klubbar fanns det krav på spelarna att ta ett socialt ansvar även utanför isen. Bland annat besökte spelarna regelbundet stadens universitetssjukhus och fick inblick i vården av svårt sjuka barn.

– Vi träffade familjer som gick igenom det värsta man kan tänka sig.

Kontakten med forskarvärlden har varit en ögonöppnare för Mats Sundin även på så sätt att han upptäckte att idrotten inte är den enda bransch som är tävlingsinriktad och befolkad av människor med starkt driv.

Hur har du det med tävlingsinstinkten i dag?

– Den försvinner med åren, säger Mats Sundin och skrattar

– Nu gör det inte så mycket om jag förlorar en golftävling. Men förlorade man en match som barn grät man ju floder i bilen på vägen hem.

Tre egna barn

I dag har Mats Sundin tre egna barn i åldrarna fyra till åtta år. Ibland får han frågan om det inte är dags för dem att börja med ishockey, men själv tänker han inte så alls.

– Min filosofi är att barnen ska hålla på med det de tycker är kul. Det enda jag begär är att de är fysiskt aktiva med något. Men vill de sjunga eller spela något instrument får de göra det. Det måste växa fram inifrån.

Mats Sundin

Ålder: Fyller: 50 år den 13 februari 2021.

Gör: Engagerad i hälsoinstitutet IMR, teknikföretaget Smartify och sin forskningsstiftelse Sundin Fellowship.

Bor: Djursholm.

Familj: Frun Josephine, barnen Bonnie, 8, Nathanael, 6 och Julian, 4 år. Samt hunden Coco.

Så firar han födelsedagen: "Med familjen och de närmaste. Och förhoppningsvis med semlor."

Om att fylla 50: ”Jag mår bra men man inser att tiden går. Jag försöker lägga tiden på sådant som man växer som människa av.”

Ur hockeykarriären: Efter SM-guld med Djurgården 1990 blev han proffs i NHL, i Quebec Nordiques, Toronto Maple Leafs och Vancouver Canucks. Spelade sju VM med Sverige och ett OS. Invald i Hockey Hall of Fame 2012. Gjort flest poäng (1 349) och mål (564) av alla svenskar i NHL.

På fritiden: Friluftsmänniska och älgjägare. Läser gärna historiska biografier.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.