Förlamad kvinna pratar med hjälp av AI och en avatar

En förlamad kvinna som har förlorat talförmågan har lyckats prata med hjälp av AI-baserad teknologi och en avatar. Det rapporterar The Guardian.
Och fort går det: 78 ord i minuten, att jämföra med 14 ord i minuten för talsyntes som styrs av ögonrörelser.

ANNONS
|

Forskare vid universiteten San Fransisco University och Berkley har tagit fram ett nytt, banbrytande kommunikationssystem. Det bygger på att ett elektroder opereras in i hjärnans talcenter, skriver The Guardian.

Implantatet fångar upp elektriska signaler från hjärnans celler, signaler som skulle ha lett till att mun, läppar och tunga formulerat ord.

Kan visa känslor

En självlärande algoritm, en AI, omvandlar informationen till tal i en dator, som sedan spelas upp av en avatar på en skärm. Avataren kan också visa känslor med olika ansiktsuttryck, som att le, rynka pannan eller se överraskad ut.

Förhoppningen är att den nya teknologin ska hjälpa människor som av olika anledningar förlorat förmågan att prata. I dag används hjälpmedel som till exempel talsyntes som styrs av ögonrörelser, en långsam metod som presterar cirka 14 ord i minuten.

ANNONS

Den nya AI-avataren sprutar ur sig 78 ord i minuten, vilket är ett stort framsteg, samtidigt som den har en bit kvar till vanligt tal, som ligger på uppåt 150 ord i minuten.

Hoppas kunna jobba med rådgivning

En person som fått testa den nya teknologin är 47-åriga Ann, skriver The Guardian. Hon förlorade förmågan att tala efter en stroke. Efter drygt en veckas träning hade AI-avataren lärt sig känna igen Anns signalmönster för över 1 000 ord. Enligt tidningen hoppas Ann nu i framtiden kunna jobba som rådgivare, med hjälp av avataren.

AI-avataren är dock inte perfekt, den feltolkade 28 procent av orden i ett test med över 500 olika fraser. Men enligt forskarna går utvecklingen så snabbt att man spår ett större genombrott snart, som kan göra den nya tekniken praktiskt tillgänglig för patienter över hela världen.

LÄS MER:Het rapport från AI-hajpens epicentrum

LÄS MER:Ingen upphovsrätt för AI-genererad konst

LÄS MER:Stjärnartisten hotar med strejk mot AI

ANNONS