Här hemma vid köksbordet sitter Fia Schelander och skapar sina smycken, som på kort tid blivit mycket populära. Sångerskan Sarah Klang är en av många som bär smycken tillverkade av Fia.
Här hemma vid köksbordet sitter Fia Schelander och skapar sina smycken, som på kort tid blivit mycket populära. Sångerskan Sarah Klang är en av många som bär smycken tillverkade av Fia. Bild: Nicklas Elmrin

Fias omtyckta smycken skapas vid köksbordet i Majorna

Fia Schelander har med sitt finurliga formspråk och motiv från vardagen fått en rivstart som smyckeskonstnär. Flytten till Majorna är en del av framgången, eftersom hon hämtar mycket inspiration därifrån.

ANNONS
|

Fias smycken bärs av Sarah Klang och de såldes på sångerskans höstturné. Och kokboksförfattarinnan Jessica Frej har haft hennes avacodoörhängen på sig när hon lagade mat i TV4.

– Ja, det är helt otroligt vilken snurr det har blivit på så kort tid, säger en förtjust och lite häpen Fia Schelander.

Tog fart i höstas

Fia har alltid varit kreativt lagd och fått utlopp för detta på olika sätt på sin fritid. Det har handlat om födelsedagskort, presenter, etiketter på egengjord snaps, festfixeri. Men hon har alltid känt att hon borde göra MER.

Och i oktober förra året hände det: Hon tog fram den plast som hon köpt när hon skulle göra presenter till sin mormor för något år sedan.

ANNONS

– Jag började testa mig fram och tog fram ett flertal motiv. Det allra första jag gjorde var örhängen i form av ett cigarettpaket. Jag lade upp dem på instagram och efter ett tag tog det fart ordentligt.

Materialet hon skapar i är så kallad krympplast som hon klipper ut och sedan målar på med permanenta pennor och lägger en akrylspray över. Hon håller sig till en viss färgskala, med lite ”knalliga” färger som gult, rött och grönt.

Sedan åker de skjuts in i ugnen en stund för att bli stabila.

Instagram är en del av Fias succé.

– Hade det inte varit för instagram hade jag aldrig nått ut till så många jag gjort och på så kort tid. Det är en fantastisk kanal som låter mig snacka direkt med mina kunder, vilket är så himla mysigt. Och jag ser direkt om något går hem eller inte. Instagram har också lett till flera fina kompisrelationer med andra kreatörer som stöttar, peppar och inspirerar mig.

Personliga motiv

Man kan även köpa hennes smycken, både örhängen och pins, i ett flertal butiker i både Göteborg och Stockholm.

Motiven är väldigt personliga. Det kan vara kantareller, semlor, ett par cowboyboots eller ett cigarettpaket.

– Det är saker jag hittar på min köksbänk, längst ner i en tygpåse jag använde för tre år sedan eller mat jag är sugen på att käka. Jag utgår från mig själv och kallade min första kollektion för "These are a few of my favourite things", och mina smycken är just det - en samling saker jag tycker om.

ANNONS

Fias kreativa förebilder är varma, färgglada, högljudda människor.

– Min mamma, mina vänner och äldre kvinnor med tjusiga hattar som skiter i allt.

Vad är det roligaste i skaparprocessen?

– Materialet jag använder är så himla tacksamt. Jag kan gå från en idé till färdigt smycke på en halvtimma, och det är nog det jag tycker är roligast. Jag är väldigt otålig och pallar inte vänta på grejer. Jag bara tänker: ”Ett sånt örhänge vill jag göra!" och trettio minuter senare kan jag stoppa in det i örat!

Flyttade till Majorna för ett år sedan

Fia är född och uppvuxen i Guldheden, men sedan ett år bor hon i Majorna tillsammans med sin sambo Axel. Hon säger att Guldheden är fint och nära stan men Majorna är mycket mer levande.

– Vi trivs så bra så det är inte klokt. Jag tror faktiskt inte att detta hade hänt om vi inte hade flyttat hit. Miljön här är tillåtande – lite dekadent och galen, och det gillar jag. Det finns en intressant skara människor här och många som är kreativa och det påverkar mig positivt, konstaterar Fia.

Hon och pojkvännen behöver inte lämna Majorna särskilt ofta.

– Här finns kompisarna, här går vi ut och dricker öl, och vi promenerar i Sjöbergen och vid Röda Sten.

ANNONS

Har startat egen firma

Fia har kunnat säga upp sig från sitt extrajobb i kassan i en butik och har startat egen firma.

Parallellt med smyckestillverkningen pluggar hon till digital kommunikatör (också det i Majorna).

Hon läser om varumärken och lär sig jobba med sökmotoroptimering och att designa i program som Indesign, bland annat.

Kan du tänka dig att göra något annat än smycken i framtiden?

– Ja, absolut. Men är inte helt säker på vad än. Att det blev smycken var egentligen bara en slump, för jag är framförallt illustratör och inte silversmed. Kanske blir det posters, snapshäften, etiketter till saft eller varför inte en barnbok? Och så vill jag gärna lära mig att tatuera. Mina motiv skulle passa jättebra som tatueringar.

Fia Schelander

Ålder: 25 år.

Yrke: Smyckeskonstnär och studerar till digital kommunikatör.

Familj: Sambon Axel, och även en mamma med ett fantastiskt nätverk. ”Det har lett till att jag har en helt underbar storfamilj med massa starka kvinnor som alla är lite mammor (och musor) för mig!”

Bor: Majorna

Intressen: Film, mat, dans, konst. Och vin.

Inspireras av: Exakt allting. ”Allt från tanterna på nakenbadet på Saltholmen till färgglada nagellack och vad som finns i mitt kylskåp.”

Instagram: fiaisadoradesign

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS