Fem punkter: Därför blir det allt svårare att hålla Parisavtalet

Det blir allt svårare att hålla nere den globala uppvärmningen. Markku Rummukainen, professor vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap vid Lunds universitet, förklarar varför – och hur vi fortfarande kan påverka vår framtid.

ANNONS
|

Vad innebär nettonollutsläpp av koldioxid?

– Det innebär att kvarvarande koldioxidutsläpp motsvaras av lika stora ökade upptag, exempelvis genom ökade kolsänkor i skog och mark. Då ökar inte koldioxidhalten i atmosfären. Koldioxidinfångningen behövs dock även för att kompensera för eventuella kvarvarande utsläpp av andra klimatutsläpp för att åstadkomma netto minusutsläpp av koldioxid.

Vad krävs av oss här i Sverige?

– I Sverige råder vi direkt över våra egna utsläpp och behöver ansvara för att de minskar. Samtidigt behöver vi förstås genomföra vår egen anpassning till klimatförändringen. Och därtill ska vi rimligen bidra till klimatomställningen i världens fattiga länder.

Hur ska vi minska utsläppen?

– Det bästa är att minska våra direkta utsläpp från exempelvis transporter och industrin samt utsläpp som hänger ihop med matvanor, inköp och så vidare. Det som sedan finns kvar behöver fångas in genom förändrat skogsbruk eller teknisk koldioxidinfångning.

ANNONS

Ligger ansvaret på den enskilde?

– Det är ett sampel i vilket samhället skapar ramar för klimatomställningen genom mål, ledarskap, infrastruktur och styrmedel för att underlätta avveckling av gamla lösningar och införandet av nya. Klimatmärkning kan vara ett sätt för att underlätta för individen att välja, samtidigt som det sätter press på producenter. Individen är en del av individerna tillsammans och det finns stor rådighet där för att välja klimatklokt. Skatter och lagstiftning är effektiva, men det finns en lång rad olika instrument och saker, allt från snabbare tillståndsprocesser som bonusar som också används.

Är 1,5-gradersmålet kört?

– Det blir allt svårare att kunna nå 1,5 gradersmålet. Utsläppen behöver minska mycket snabbare än de gjort hittills. Det är inte helt omöjligt, men ett åtminstone tillfälligt överskridande verkar nästan oundvikligt. Men det går fortfarande att styra bort från 2,5-3 grader.

LÄS MER:Kolets kretslopp ger svaren på den stora klimatfrågan

LÄS MER:Så mycket kostar dina latvanor i både kronor och klimatavtryck

LÄS MER:Urskogen är hotad – om femtio år kan Sverige vara helt utan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS