I sin bok ”Naturens hemlighet – återfinn din plats i det stora sammanhanget”, skriver författaren Eva Sanner om hur vi kan återuppta kontakten med naturen och hur den påverkar oss.
I sin bok ”Naturens hemlighet – återfinn din plats i det stora sammanhanget”, skriver författaren Eva Sanner om hur vi kan återuppta kontakten med naturen och hur den påverkar oss. Bild: AnnaCarin Isaksson

Eva avslöjar naturens hemligheter i sin bok

Att vistas i naturen får oss att må bra, men vad beror det egentligen på? Journalisten och författaren Eva Sanner har återupptagit sin relation med naturen och upptäcker något som de flesta av oss tycks ha glömt.

ANNONS
|

Ett par tidningar att ligga på och en filt. Eva Sanner kände plötsligt ett starkt behov av att sova ute, men det fanns inte tid att skaffa fram ett tält och liggunderlag. Hon cyklade ett par kilometer ut i skogen och hittade en plats som hon installerade sig på. Det var första gången hon sov i skogen själv, och ju längre natten fortskred desto mörkare blev det. Till slut kom också rädslan.

– Jag låg mycket vaken den natten. Samtidigt var det läskigare att cykla hem än att stanna kvar. Men när det blev ljust kom belöningen, då hade jag hela skogen för mig själv och gick ner och badade näck i sjön. Det var fantastiskt.

ANNONS

Djupare relation till naturen

Eva Sanner är journalist, författare och terapeut, och i sin senaste bok "Naturens hemlighet – återfinn din plats i det stora sammanhanget", berättar hon om denna spontana upplevelse som hon hade för många år sedan.

Men också om hur hon i dag har lyckats få en djupare relation till naturen än någonsin tidigare.

– Många tycker att det är obehagligt att gå i skogen, man kanske inte har täckning på mobilen och man kan gå vilse. Vi har en rädsla för naturen eftersom vi inte är vana vid den. Men det har förändrat mitt liv att komma närmare.

Inspirationen till boken fann hon under en kurs i ekopsykologi – en inriktning som undersöker människans känslomässiga och existentiella relation till resten av naturen. Enligt den här psykologiformen beror många av vår tids ekologiska och psykologiska problem på att vi har distanserat oss från naturen, vars positiva effekter på vår hälsa är något som stärks i forskning.

Hjärnan går ner i varv

Eva Sanner nämner studier som bland annat visar att hjärnan går ner i varv, att vi sover bättre, blir mer kreativa och löser problem bättre när vi vistas i naturen. Och att arbeta med jord gör oss dessutom lyckligare. När vi kommer i kontakt med jord frigörs små jordbakterier som påverkar serotoninnivån i hjärnan på ett positivt sätt.

ANNONS

– Det är det som de här rapporterna betyder, att vi är menade att vara i naturen. När vi inte är där mår vi sämre, säger Eva Sanner.

Din bok heter ”Naturens hemlighet”, vad är hemligheten?

– Det är en hemlighet som är för uppenbar för att vi ska se den. Vi är inte skilda från naturen, trots att vi har fått lära oss det. Hemligheten är att vi människor är natur. Vår kropp är uppbyggd på samma sätt som allt annat i den, det vill säga som ett självorganiserande system. Vi påverkas av allt som sker i naturen, av dagsljusets och årstidernas växlingar och av kontakten vi kan uppleva med djur och växter.

Ingår i det stora ekosystemet

Med den insikten är det också hög tid att vi reviderar vårt sätt att se på världen och vår plats i den, menar Eva Sanner. De flesta av oss har lärt oss att se naturen som en hierarki, där människan är på toppen, ovanför djur och växter. Men precis som alla varelser på jorden ingår vi i det stora ekosystemet, med undantaget att djur och växter bidrar till det, medan människan är den enda varelsen som bryter ner det.

– När du börjar se på dig själv som en del av naturen är du inte längre ensam när du går i skogen. Då är de djur och växter som finns där dina jämlikar, och då är det naturligt att vilja bidra till en god utveckling för alla.

ANNONS

Det här synsättet återfinns i många naturreligioner och bland urfolk, som ser andra varelser som släktingar eller vänner, och inte som främmande. Nu behöver vi hitta en ny version som passar i vår tid och som vi kan införliva i vår livsstil, menar Eva Sanner. Inte bara för vår hälsa utan för hela vår världs fortlevnad. I årtionden har vi fått fakta som visar på att vi måste förändra vår livsstil, trots det har lite hänt.

– Det går inte att skrämma folk till förändring men att engagera till förändring är en annan sak. Det är lättare att agera om vi känner kärlek till naturen tror jag. Det vi älskar det värnar vi.

Flyttade ut på landet

De nya insikterna som hon delar med sig av i boken, är också resultat av förändringar i hennes eget liv. En stor omställning var att flytta från Stockholms innerstad och ut på landsbygden utanför Stenungsund. Där kan hon odla, promenera i skogen och följa årstidernas växlingar. Ju mer tid hon tillbringar i naturen, desto mindre behov har hon dessutom av att resa långt. Att avstå från flygresor till exempel, känns inte längre som en uppoffring.

– Jag hoppas att min bok ska inspirera till att upptäcka hur lyckliga vi blir av närkontakt med naturen, för då behöver vi inte konsumera så mycket som vi gör eller resa till andra sidan jorden. Då löser vi vår längtan med det som verkligen hjälper.

ANNONS

Eva Sanner

Ålder: Fyller 60 år den 15 mars.

Familj: Gift och har två vuxna barn.

Bor: Svenshögen utanför Stenungsund.

Gör: Författare, journalist och psykosyntesterapeut med mottagning i Göteborg.

Intressen: Odling, smyckestillverkning och träning.

Aktuell: Med boken Naturens hemlighet – återfinn din plats i det stora sammanhanget.

ANNONS