När Sven-Göran Malmgren vid 72 års ålder lämnade arbetet med Svenska akademiens ordlista började han istället skriva en bok om språkvetaren Bertil Molde. Nu väntar ett nytt bokprojekt om Carl Jonas Love Almqvists journalistik.
När Sven-Göran Malmgren vid 72 års ålder lämnade arbetet med Svenska akademiens ordlista började han istället skriva en bok om språkvetaren Bertil Molde. Nu väntar ett nytt bokprojekt om Carl Jonas Love Almqvists journalistik. Bild: Lars Hjertberg

Ett strategiskt bondeoffer och schack matt inför orden

Under två sommarveckor 1971 spelade Sven-Göran Malmgren som i trance. Inte ens partier med svarta pjäser föreföll besvära honom och när han lördagen den 17 juli sensationellt stod som segrare i schack-SM förstod han nästan inte hur det gått till. Femtio år senare undrar han fortfarande.

ANNONS
|

I ett anonymt och alldagligt villagarage på Johannebergs höjder döljer sig drivor av schacklitteratur och tidskrifter som inte rörts på många år. Historiska matcher, klassiska öppningar och smarta slutspel, sida vid sida i en glömskans kammare.

När den 28-årige Sven-Göran Malmgren 17 juli 1971 plötsligt stod som svensk mästare i schack var det en första klassens sensation. Ingen hade räknat med att den unge göteborgaren skulle ha något med toppstriden att skaffa. Allra minst han själv.

– Den våren försökte jag samtidigt bli klar med både en trebetygsuppsats i litteraturvetenskap och tvåbetygsstudier i nordiska språk. Det fanns helt enkelt inte utrymme för någon riktig SM-satsning och jag tänkte att det skulle vara alldeles fantastiskt om jag kanske bara kunde klara en plats i mitten av startfältet.

ANNONS

Säkrade slutsegern med remi

SM-tävlingarna i Eskilstuna började bra men efter två raka segrar gick Sven-Göran på pumpen mot den store talangen Åke Olsson.

– Sedan vann jag fem partier i följd det var inte klokt! Allting stämde och jag vann till och med ett parti där jag egentligen var helt utspelad.

Lördagen den 17 juli säkrade han slutsegern genom remi i den 15:e och sista ronden, och Schackklubben Kamraterna från Göteborg hade fått sin första svenska mästare. När föreningen förra året summerade hundra års verksamhet lyste Malmgrens seger i Eskilstuna sommaren 1971 fortfarande starkt. Ingen annan schackkamrat har lyckats upprepa bedriften.

Den här historien började egentligen under gymnasieåren på Hvitfeldtska. Där fanns den livaktiga schackklubben Varianten och allt oftare stannade den tonårige Sven-Göran kvar i skolan efter lektionernas slut.

Vad var det du fascinerades av?

– Att hela tiden försöka ligga steget före och redan i förväg kunna räkna ut alternativa kombinationer och strategier. Även slutspel med några få pjäser kvar på brädet tyckte jag var jätteroligt. Så småningom gick några av oss från Hvitfeldtska med i Schackklubben Kamraterna. Då var jag 17 år, egentligen alldeles för sent om man ska bli riktigt bra.

Sedan gick det bara utför

Efter bara ett år i en riktig schackklubb vann Sven-Göran Malmgren junior-DM och hösten därpå ansågs han vara redo att ta en plats i Kamraternas förstauppställning.

ANNONS

Det följande decenniet kombinerades med det speciella livet på klubben - ”enkönat, inrökt, och en hel del original” - med allt ambitiösare universitetsstudier. Efter tidiga år med matematik, fysik och astronomi tog den schackspelande studenten så småningom ut ny kurs mot historia, litteraturhistoria och svenska. Och 1973 bestämde sig Sven-Göran för att det fick vara slutspelat.

– Två veckor efter SM-segern slog jag Ulf Andersson från Arboga, som redan då var en världsspelare, men sedan gick det bara utför. Kanske kände jag att det fanns för stora förväntningar på mig, och dessutom behövde jag få med mig en examen från lärarhögskolan.

Ett telefonsamtal blev avgörande

Sent på 70-talet gjorde Sven-Göran en kortare comeback och kunde 1981 hjälpa fram Kamraterna till ett SM-guld i lag. Sedan var det definitivt över och ett oväntat telefonsamtal gav plötsligt den akademiska karriären en knuff i rätt riktning.

– Sture Allén ringde och berättade att hans forskargrupp skulle starta ett ordboksprojekt. Nu undrade han om jag kunde vara intresserad av att ansvara för bokens facktermer.

Där och då, tidigt 80-tal, inleddes en karriär som sett Malmgrens namn förknippas med Svensk Ordbok (Norstedts förlag), Nationalencyklopedins ordbok, svensk ordbok utgiven av Svenska akademien och Svenska akademiens ordlista.

– Arbetet med ordlistan var jätteroligt och den blev väldigt bra till slut. Men när den kom ut 2015 hade jag fyllt 72 år och drog mig tillbaka.

ANNONS

I dagarna har det gått ett halvt sekel sedan Sven-Göran Malmgren blev svensk mästare i Eskilstuna, och 40 år sedan han senast spelade ett parti schack. Men en titt i garaget påminner om dagar då knappast något var viktigare än tankarna på en kungsindisk spelöppning eller ett strategiskt bondeoffer.

Sven-Göran Malmgren

Ålder: 78 år

Yrke: Professor i svenska språket

Bostad: Villa i Johanneberg

Familj: Hustru Marzena och fyra vuxna barn

Fritidsintressen: Litteratur men följer också intensivt sporter som tennis och fotboll

Favoritmusik: Gärna klassiskt, helst Beethoven. Dessutom Benny Anderssons orkester med Helen Sjöholm eller Tommy Körberg som solister

Senast lästa bok: ”Frida, min okända farmors krig” av Nina Grünfeld

Sture Allén var 1972 -1993 professor i språkvetenskaplig databehandling vid Göteborgs universitet. Sedan 1980 är Allén en av de aderton i Svenska akademien.

ANNONS