Barbro Oborg firar 80-årsdagen på Gotland tillsammans med familjen. Alla barnen har köpt egna hus där.
Barbro Oborg firar 80-årsdagen på Gotland tillsammans med familjen. Alla barnen har köpt egna hus där. Bild: Matti Ljunggren

Ett liv i skådespeleriets tjänst

Skådespelerskan Barbro Oborg har en diger rollista att se tillbaka på, men när 80-åringen minns sitt yrkesliv står det klart att sammanhangen är viktigare än rollerna.

ANNONS
|

Barbro Oborg kan se tillbaka på många minnesvärda projekt inom både film, teater och tv. Hon var med och startade Norrbottensteatern 1967, i en tid när politiken stod i centrum och även norrbottningarna skulle få sin historia berättad. Hon och maken Sten Ljunggren rekryterades av George Fant, som varit rektor under deras år på scenskolan i Malmö.

– Alla skulle involveras i arbetet på teatern, man hade demokratimöten och reste runt och pratade med folk om deras vardag. Ett resultat blev ”Pjäsen om Norrbotten”, som handlade om avfolkningen i Norrland. För Barbro Oborg var det mest roligt att politiken fick spela en stor roll. Det var inte nödvändigt att dela alla åsikter för att passa in.

ANNONS

– Men man måste ju vara engagerad i det som händer och sker i samhället.

Lära för livet

Under åren i Luleå föddes parets tre barn. Efter sex år flyttade familjen till Göteborg och tog anställning på stadsteatern. På det röda 1970-talet fortsatte politiken stå i centrum, även i tv. Barbro Oborg ingick i tv-ensemblen och spelade en uttröttad högstadielärare som inte får ordning på sin klass. Serien "Lära för livet" blev omdiskuterad och åsikterna gick isär om huruvida skolan skildrades rättvist.

– Rektorer blev arga, och det är ju alltid roligt när det rör på sig. Men kritiken om att det inte var så där i skolan – Carin Mannheimer gjorde ju jätteresearch för att kunna skriva om det här. Hon var väldigt engagerad, säger Barbro Oborg.

Ingick i Tältprojektet

Samma år som serien sändes – 1977 – ingick Barbro i det berömda" Tältprojektet". Det var en musikteateruppsättning om den svenska arbetarrörelsens historia, som turnerade runt Sverige. ”Vi äro tusenden” som projektet också kallades initierades av Nationalteatern, och Hans Mosesson hörde av sig till Barbro med frågan om hon ville vara med.

– Och det ville jag ju, berättar hon. Vi delades upp i grupper, jag tillhörde Mätligan och Gradängligan. Men det var väldigt jobbigt, att resa med husvagn och bil och sen resa tältet och ut med gradängerna. Vi byggde en dag, och så spelade man, och så körde man.

ANNONS

Kamrater för livet

Hon minns med fasa natten när det stormade på Gärdet i Stockholm så att fyrmasttältet blåste ner. Elever från Dramatiska institutet kom och hjälpte till att bygga upp det igen. Men allt slit till trots – Tältprojektet gav en unik erfarenhet, och skapade en grundmurad sammanhållning bland de medverkande.

– De är kamrater för livet. Det var jättefint och kul och en stor upplevelse.

Men allt var inte politik. Barbro Oborg har spelat mycket komedi, till exempel i bröderna Herngrens tenniskomedi ”Smash”, och mot Sten-Åke Cederhök och Tomas von Brömssen i ”Albert och Herbert” på Lisebergsteatern. I ”Pistvakt” spelade hon Mor på både scenen och framför tv-kameran. En riktig höjdarupplevelse, tycker Barbro.

TT: Varför var det roligt att spela i "Pistvakt"? Var det för att få tramsa lite med Lennart Jähkel och gänget?

– Men det var inte trams! Tänk nu på de här tre stackars bröderna, som längtar efter pappa. Och tycker att han är jättefin, fast han har träffat ett annat fruntimmer i Norge, säger hon och skrattar! Nej, det var sorgligt också.

Sammanhang viktigt

Många av de roligaste händelserna i karriären har haft mer med sammanhang än roller att göra. Att ingå i ett spännande och nyskapande projekt, att ha duktiga motspelare eller en bra regissör. Eller helt enkelt att tycka om grundmaterialet, som när hon spelade farmor i ”Mig äger ingen”.

ANNONS

– Jag läste boken och tyckte den var så bra, så bra, jag blev jätteglad när jag fick vara med där.

Hennes man i filmen, farfadern, spelades av Sten Ljunggren – hennes man även i verkligheten. De gifte om sig 1991, och sedan dess har de hållit ihop. De har spelat mot varandra många gånger genom åren. Sten arbetar fortfarande, men för Barbro blev ”Mig äger ingen” det sista jobbet. Egentligen inget aktivt beslut, men rollerna slutade komma och hon kände sig för gammal för att springa på provspelningar.

– Nu har man funnit sig till rätta. Det är skönt att inte behöva söka jobb. Jag har ändå teatern i mitt liv, jag har inte släppt kontakten helt med den.

Barbro Oborg

Ålder: Fyller 80 år den 3 juli.

Gör: Skådespelare.

Bor: På Gotland och i Stockholm.

Familj: Maken Sten Ljunggren, skådespelare, tre vuxna barn och fem barnbarn.

Om att fylla 80: ”Man kan inte göra något åt det! Jag är bara glad att vi har överlevt hela den här perioden – vi fick ju corona både jag och Stene.”

Så firar jag födelsedagen: ”Då kommer barn och barnbarn över, för de har också ställen på Gotland. Men vi bjuder inte in några andra nu.”

Senast läst: ”Noréns dagböcker, Det är lite jobbigt att han går på människor så hårt, men de är så välskrivna, man kan inte sluta läsa.”

Så rensar jag tankarna: ”Jag vet inte om de rensas på något sätt. De virvlar runt.”

ANNONS