Den kristna tron var vad som fick Sebastian Stakset att till slut ta tag i sitt liv. ”När jag lyckades var det för att jag hittade en kraftkälla utanför mig själv”, säger han inför sin 35-årsdag.
Den kristna tron var vad som fick Sebastian Stakset att till slut ta tag i sitt liv. ”När jag lyckades var det för att jag hittade en kraftkälla utanför mig själv”, säger han inför sin 35-årsdag. Bild: Henrik Montgomery

En stark tro har hjälpt Sebastian bort från droger och kriminalitet

Det var inte mycket som pekade åt rätt håll för Sebastian Stakset när han växte upp. Tidigt hamnade han i kriminalitet och drogmissbruk. Det var först 2016 han förmådde lämna livet som grov brottsling och känd rappare bakom sig.

ANNONS

November 2011. Sebastian Stakset står vid perrongen på Kärrtorps tunnelbanestation i södra Stockholm och räknar minuterna tills tåget kommer. Tre minuter kvar.

Han ska ingenstans. Han är bara fast besluten att avsluta sitt liv som länge dominerats av tunga droger, kriminalitet och ett enormt hat mot allt och alla. Inte minst hatar han sig själv.

Två minuter. Då ringer mobilen. Det är storebrorsan Geir. Hade det varit någon annan skulle Sebastian ignorerat det men nu svarar han och hör Geirs röst. ”Sebbe, hem och packa väskan! Du flyttar in på Hattens behandlingshem i dag. Det är betalat och klart.”

När tåget susar förbi står Sebastian kvar på perrongen.

ANNONS

– Det var alldeles för snyggt tajmat för att bara vara en människas verk. Jag förstod att det var Gud som hade räddat mig, säger Sebastian Stakset som i dag lever med en stark tro.

Vändpunkt på perrongen

Händelsen på perrongen blev en vändpunkt i hans liv, eller snarare en av flera. Framför sig hade han fem år av kamp, återfall och fler självmordsförsök innan han till slut, 2016, lyckades bryta helt med sitt destruktiva förflutna.

Då var han välkänd rappare i gruppen Kartellen sedan många år, en artistkarriär som han hade kombinerat med grov brottslighet, drogberoende och sammanlagt nära fem år i fängelse för bland annat ett värdetransportrån.

Under uppväxten i Bagarmossen var det mycket som på ett tidigt stadium gick snett för Sebastian Stakset. Han hamnade utanför, började med småstölder och så småningom med grövre brott. Som 17-åring använde han kokain, bar ständigt kniv och skaffade också en pistol.

– Jag mötte ingen kristen tro under min uppväxt men i mina raptexter från den tiden fanns ändå ett sökande. Jag hade sett min tjej ta livet av sig, kompisar som dog, en polares bebis krypa runt bland kanyler. I den misären frågade jag mig så klart: "Gud, finns du?"

Tackar Gud för sitt nya liv

Sedan några år har han fått ordning på sitt liv och för det tackar han Gud. Några tycker att han borde tacka sig själv i stället, att det är hans egen förtjänst att han kom på fötter igen.

ANNONS

– Jag kan inte se det så. Jag hade försökt på egen hand massor av gånger. När jag lyckades var det för att jag hittade en kraftkälla utanför mig själv.

Sebastian Stakset har inte glömt var han kommer ifrån. Sedan några år arbetar han bland annat med att hjälpa gängkriminella att komma vidare. Han startade organisationen Heart of Evangelism 2018 för att sprida budskapet om att man kan få ett nytt liv med Jesus.

Bland det bästa han vet är att åka ut till fängelser och berätta om sin livsresa.

– Fängelser är bästa kyrkan! säger Sebastian Stakset som vill komma ut i verkligheten och ”få skit på stövlarna”.

Hans organisation har också köpt ett omsorgshem norr om Uppsala som ska heta Barmhärtighetens hus och vara riktat till kvinnliga missbrukare. Han skulle ha varit där och målat väggar den här dagen men annat kom emellan.

Fortsätter göra musik

Ett annat projekt han arbetar med är att tillsammans med Frälsningsarmén skapa ett socialt center i Stockholm som framför allt ska vända sig till personer som är involverade i kriminella gäng.

– Det är så mycket misär som sköljer över oss, med psykisk ohälsa, våld och droger. Dessa unga människor är ju inte onda men de är utsatta för enormt mörka krafter.

ANNONS

Vid sidan av det arbetet fortsätter han med att göra musik och framför allt att sända sin podcast ”Helt ärligt” där han varje vecka samtalar med en inbjuden gäst.

Spåren finns kvar

Sebastian Staksets liv har tagit en tvärvändning men spåren av det förgångna finns kvar på hans kropp i form av tatueringar, bland annat den med texten ”Fuck Aina”; aina som är slang för polisen.

– En pastor sa att de här ska du inte ta bort, de är ett vittnesbörd om varifrån du kommer.

Frågar dina barn om tatueringarna?

– De vet ju om allt ändå. De såg hur ljuset stormade lägenheten som en insatsstyrka av kärlek. De såg hur pappa gick från ett stort mörker till ett stort ljus.

Sebastian Stakset

Ålder: Fyller 35 år den 20 december.

Firar: Med de närmaste.

Gör: ”Du kan skriva ambassadör för hopp. Och musiker. Och medmänniska.”

Bor: Sigtuna.

Familj: Frun Isabella och tre barn.

Om att fylla 35: ”Det känns som om jag redan levt flera liv och ändå har väldigt mycket av livet kvar.”

Bakgrund: Blev tidigt kriminell och drogberoende och fick sitt första fängelsestraff som 20-åring. Var 2008–2016 medlem i hiphopgruppen Kartellen och rappade under namnet Sebbe Staxx om bland annat brott och hat mot polisen. Sedan 2016 arbetar han med att på kristen grund motverka gängkriminalitet och drogmissbruk.

Gör gärna på fritiden: Lagar mat.

ANNONS