När boken ”Vårt enda liv – sekulär tro och andlig frihet” kom ut blev Martin Hägglund något så ovanligt som en kändisfilosof. "Det senaste året har jag sagt nej till väldigt mycket", säger han.
När boken ”Vårt enda liv – sekulär tro och andlig frihet” kom ut blev Martin Hägglund något så ovanligt som en kändisfilosof. "Det senaste året har jag sagt nej till väldigt mycket", säger han. Bild: Pontus Höök

En ny tid för succéfilosofen

Martin Hägglund väckte stor uppmärksamhet, även i breda kretsar, för sin filosofiska bok om livets ändlighet. Nu har en ny vardag inträtt hemma i USA och i april väntas ännu en förändring, den kanske största i hans liv.

ANNONS
|

Dagen före vår planerade intervju mejlar Martin Hägglund, professor i litteratur och filosofi vid Yale University i USA, och frågar om vi kan skjuta på den en dag. ”Det har oväntat börjat läcka i taket på nedervåningen i mitt hus och rörmokarna ska komma i morgon förmiddag”, skriver han.

Läckande innertak är en glimt av en ny vardag efter den rockstjärnelika uppmärksamhet han fick efter boken ”Vårt enda liv – sekulär tro och andlig frihet” som kom ut för ett drygt år sedan på svenska. Originalet på engelska kom 2019.

–  Det blev oerhört intensivt förra hösten och jag fick ett stort behov av att andas ut. Det senaste året har jag sagt nej till väldigt mycket. Jag vill komma tillbaka till min grundforskning och hinna tänka nya filosofiska tankar.

ANNONS

I boken argumenterar han för en ickereligiös andlig hållning. Ett evigt liv skulle inte vara ett liv över huvud taget, enligt Martin Hägglund. Att livet är bräckligt och sårbart är tvärtom en förutsättning för att vi ska känna omsorg om det levande. Denna omsorg är kärnan i vad han kallar sekulär tro.

”Sekulär tro är den form av tro vi alla uppvisar genom att vi bryr oss om någon eller någonting som vi riskerar att förlora”, skriver han i boken som också mynnar ut i ett vänsterpolitiskt ställningstagande.

–  Jag ville skriva en bok som nådde många men nu är det skönt att låta den leva sitt eget liv. Det är lätt att dras med av framgången men risken är att man till slut bara blir en urvattnad version av sig själv om man ska upprepa samma saker.

Efter att ha bott i New York i sex år köpte Martin och nyblivna hustrun Alisa ett hus i staden New Haven åtta mil nordost. Sedan augusti har han gångavstånd till jobbet på prestigeuniversitetet Yale, där han undervisar studenter och handleder doktorander.

–  För mig måste det jag gör vara förankrat i mig själv och inte styras av vad som för tillfället är på modet i den akademiska världen. Jag försöker inspirera mina studenter till det också: ”Varför håller du på med det här? Vad var det som grep tag i dig från början?”

ANNONS

För Martin Hägglund fick det filosofiska tänkandet fart i samband med starka existentiella upplevelser under tonåren, som den första förälskelsen och förlusten av farmor och farfar. När han förstod att man kunde arbeta med att tänka på sådana frågor var valet gjort. Än i dag kan han förundras över att han har till yrke att läsa och skriva om det han tycker är intressant och viktigt.

Men det finns ju annat i livet än att tänka. Eller?

Martin Hägglund skrattar till. Han har faktiskt aldrig känt behovet av en motvikt till allt det intellektuella. I den mån vardagen ställer honom inför en praktisk utmaning brukar han göra filosofi även av den.

–  Jag har alltid undvikit praktiska saker, men nu som husägare måste jag tvinga mig över den tröskeln. Jag tror att jag kommer uppleva en ny sida av tillvaron och även av mig själv och det är nog bra för mig.

Till det nya huset hör också en trädgård och när Martin Hägglund stod och vattnade härom dagen slogs han av att det faktiskt var det enda han gjorde just då. Varken Aristoteles eller Marx behövde vara med. Det var en ovanlig erfarenhet.

Den hittills största förändringen i Martin Hägglunds liv lär komma i april då han och hans fru får sitt första barn. I hela sitt vuxna liv har han velat bli pappa, men inte förrän nu har han känt att det varit rätt läge.

ANNONS

–  Nu är jag i en fas där jag kan göra det till min prioritet att vara förälder. Det kommer säkert att bli en stor utmaning ändå men nu är jag redo på ett sätt jag inte varit förut.

USA har ju inte Sveriges föräldraförsäkring. Kommer du att vara föräldraledig?

–  Absolut. Som professor har man rätt till en termins ledighet, det blir nio månader med sommaren. En del akademiker sitter ju och skriver ändå men jag vill verkligen vara förälder.

Martin Hägglund

Ålder: Fyller 45 år den 23 november.

Gör: Professor i litteratur och filosofi vid Yale University. Känd för boken ”Vårt enda liv – sekulär tro och andlig frihet” (Volante, 2020).

Aktuell: I december utkommer debutboken ”Kronofobi” i ny upplaga på svenska, som också innehåller en textversion av Martin Hägglunds manus till "Sommar i P1" förra året.

Bor: Hus i New Haven, USA. Uppvuxen i Ångermanland och Sollentuna.

Familj: Gifte sig i augusti med Alisa Zhulina, professor i teatervetenskap vid New York University.

Om att fylla 45: ”Mer än tidigare är jag på en plats där jag intellektuellt och personligt har alla resurser jag behöver. Allt är på plats, men det betyder inte att livet är över.”

Så firar han födelsedagen: "Föräldrarna kommer från Sverige och hälsar på."

Om ironi: ”Jag brukar säga att jag är en helt oironisk person. Jag tar det jag gör på mycket stort allvar. Det är mitt sätt att vara. Sedan kan jag förstås vara uppsluppen också.”

ANNONS