Emmili för en ständig kamp mot svetten

Emmili Yoshiguchi, 30, har lidit av extrema svettningar i hela sitt liv. Men det var först för knappt fyra år sedan som hon fick reda på att det var en sjukdom: hyperhidros. I dag får hon behandling och kan leva ett normalt liv.

ANNONS
|

Sommar, sol och värme. Nu är det en härlig tid på året, tycker förmodligen de flesta. Emmili Yoshiguchi inte minst. I år är det tredje sommaren i sitt 30-åriga liv som hon kan njuta av den på riktigt. Efter 26 år i skuggan.

– Det känns helt underbart. På sommaren vill jag vara ute så mycket som möjligt, och att bara kunna röra mig fritt utan att skämmas och känna mig obekväm är en fantastisk frihet, säger Emmili leende.

För säkerhets skull har hon en handduk i väskan, i fall hennes sjukdom skulle bryta ut. Två månader har gått sedan senaste behandlingen och effekten sinar med tiden.

ANNONS

Det syns inte utåt men Emmili lider av sjukdomen hyperhidros, kraftigt överdriven svettning.

– Tack vare att jag fick hjälp kan jag leva ett normalt liv i dag. Det är därför jag vill berätta, det är så många som lider i onödan, säger Emmili.

Bild: Emilie Aune
Bild: Emilie Aune

Hon är född med sjukdomen, men det är först i vuxen ålder som hon fått sin diagnos. Under hela hennes uppväxt var det ett mysterium – och ständig plåga. Emmili drömde om att spela piano, men gav upp efter ett par lektioner då tangenterna blev dränkta av svett. När hon var utomhus om vintern kunde svetten rinna och blöta ner kläderna, så hon fick köldskador av fukten.

– Det var jättejobbigt och jag skämdes hela tiden, så jag gjorde allt för att dölja det. Jag blev tillbakadragen och blyg och undvek sociala sammanhang. Det kändes jättetråkigt men jag hade inget val, berättar Emmili.

Föräldrarna tog henne till vårdcentralen gång på gång, men hon fick ingen hjälp.

– Det fanns inget att göra sa läkarna. De visste inte ens att det var en sjukdom, utan de sa bara att jag svettades mer än andra och fick lära mig att leva med det. Jag var som fången i min egen kropp, men jag kämpade på.

ANNONS

Det blev ”ett liv i skuggan”, en blek version av den hon egentligen var.

– Livet gick ut på att dölja svetten, därför var jag alltid extra försiktig. Egentligen är jag en utåtriktad person och jag ville så mycket i livet, men min hyperhidros hämmade mig. Jag vågade till exempel inte söka jobb som jag egentligen ville söka och jag var hela tiden på min vakt när jag var hemifrån. Jag kunde aldrig riktigt slappna av, berättar Emmili.

Vändpunkten kom för snart fyra år sedan, då hon var på en middag tillsammans med sin sambo.

– Jag berättade om mina problem för min svåger och han tyckte att det lät som hyperhidros. Jag hade aldrig hört ordet, men det var skönt att äntligen få ett namn på det.

Strax därefter kom Emmili i kontakt med en specialistklinik för hyperhidros, Svettmottagningen i Stockholm. Där fick hon sin diagnos och blev rekommenderad att vända sig till Svettmottagningens filial i Köpenhamn, för att få kostnadsfri EU-vård. I Sverige ses nämligen inte hyperhidros som en tillräckligt allvarlig sjukdom, så patienterna får många gånger betala ur egen ficka för privatvård. Många landsting erbjuder behandling för händer och armhålor, men Emmili lider även av svettningar från fötter och i ansiktet.

ANNONS

– Om jag hade gjort behandlingen privat hade det kostat omkring 40 000 kronor per behandlingstillfälle, och det fanns ju inte en möjlighet. Så då blev lösningen att åka till Köpenhamn, berättar Emmili.

I september 2013 satt Emmili i behandlingsrummet på Svettmottagningen i Köpenhamn, där hon fick sprutinjektioner av nervgiftet botulinumtoxin i händer, fötter, armhålor och ansiktet. Någon vecka senare var svettningarna borta.

– Jag trodde knappt att det var sant, jag var helt snustorr! Det var som att få en ny chans i livet igen.

Sedan dess går Emmili på regelbundna behandlingar två till tre gånger om året i Köpenhamn.

– Det kostar tid och pengar för resan, men det är det värt. Förhoppningsvis ändras de svenska reglerna i framtiden. Tack vare att jag fick hjälp kan jag leva mitt liv fullt ut, och nu vill jag hjälpa andra genom att prata öppet om detta.

Fakta: Emmili Yoshiguchi

Ålder: 30 år.

Bor: Göteborg.

Familj: Sambon Basim.

Gör: Konsult på Volvo Cars, modell, håller föreläsningar om hyperhidros.

Intressen: Fotografera, skriva, kreativa projekt.

ANNONS