Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Julia Fernández-Rodriguez har gott hopp om att hennes spanska landsmän ska lyckas spela hem ännu ett EM-guld sommar.
Julia Fernández-Rodriguez har gott hopp om att hennes spanska landsmän ska lyckas spela hem ännu ett EM-guld sommar. "Fast sådana spelare som Iniesta och Xavi får vi nog aldrig fram igen", säger hon. Bild: Lars Hjertberg

EM-premiär – då är Julia från Majorna spanjorska för hela slanten

På måndagskvällen kommer det att bli trångt på soffbordet hemma hos Julia Fernández-Rodriguez i Majorna. God mat, en flaska galiciskt vin och en gulröd spansk flagga vid sidan av sambons svenska.
– Sedan är jag redo. Och jag tror vi kan vinna hela EM!

Det fanns en tid när Julia Fernández-Rodriquez tränade flera timmar om dagen. Det som började med volleyboll och basket i skolan landade så småningom i intensiva aerobic-pass och ett respektingivande svart bälte i Kung fu.

– Även om det är rätt länge sedan, har jag fortfarande glädje av andningstekniken och disciplinen från Kung fu-träningen. Fast för mig är det antingen eller…kan jag inte köra fullt ut, då avstår jag hellre.

I några snabbt skissade meningar om sin idrottsbakgrund låter oss Julia också förstå hur hon ser på det professionella arbetslivet:

– Visst, det kan bli ganska många timmar på jobbet – ibland även helger – men jag känner mig privilegierad som får jobba med något som jag verkligen är intresserad av.

EM-premiär måndag kväll

Med det sagt: på måndag kväll kommer Julia Fernández-Rodriguez att lämna mikroskopen på Medicinareberget och leta sig hem till lägenheten i Majorna i god tid före Spaniens EM-premiär mot Sverige klockan 21.

– Jag vill ju gärna hinna fixa till lite god mat och plocka fram en flaska bra vin innan matchen börjar.

Räkna med att vinpavan kommer från Galicien, den nordvästra del av Spanien som gränsar mot Portugal. Det är där Julia har sina rötter, och dit hon gärna regelbundet återvänder. Inte minst för det goda vinets skull.

Bild: Lars Hjertberg
Bild: Lars Hjertberg

Efter avklarad disputation började Julia fundera över sin framtid. Var i världen kunde hon hitta en specialiserande forskningsutmaning? Och var fanns positionen som kunde bidra med ett utökat internationellt nätverk?

Valet föll på Göteborg, och en het augustilördag 1997 anlände hon för första gången till sin nya hemstad.

– Jag minns precis. Michael Jackson spelade på Ullevi, och det var så varmt att man kunde tro att man kommit till Brasilien.

– Värmen, ljuset, färgerna – jag tyckte redan från första dagen att Göteborg var en väldigt vacker stad. Fast jag var förstås ändå inställd på att jag efter ett tag skulle tillbaka till Spanien igen. Men det visade sig ju snart att Göteborg var en väldigt bra plattform. Människor var vänliga och visade respekt, och jag lärde mig så småningom att uppskatta livet här.

Göteborg är Julias stad

Tjugofyra år efter den där första sommarkvällen i Göteborg har Julia för länge sedan gjort Göteborg till sin stad.

– Och så länge det franska bageriet finns kvar i Majorna vill jag aldrig flytta härifrån. Skriv det!

Känner du dig mer svensk än spansk i dag?

– Jag skulle inte säga att jag känner mig svensk, men jag känner mig absolut bekväm här.

Uppskattar utlandsuppdragen

Inte desto mindre uppskattar Julia de täta utlandsuppdragen som hör till hennes chefstjänst. För en mat- och vinintresserad person innebär resorna ju också möjligheter till nya aromer, dofter, smaker.

Och i EM-premiären mot Sverige hoppas du alltså på spansk seger?

– Ja, i den matchen hejar jag på Spanien, men i alla andra matcher som Sverige spelar håller jag ju på dem. För svenskarna var det nog lite oturligt att matchen flyttades till Sevilla i Andalusien. Supportrarna i Sevilla är kända för sin passion och sitt engagemang.

– När jag var ung vande man sig annars vid att Spanien nästan alltid förlorade, men så plötsligt föll allt på plats i EM 2008. Två år senare vann vi till och med VM!

– Om man ser tillbaka har vi alltid haft en massa olika regioner med varierande grad av självständighet, och det saknades länge en uppslutning kring hela nationens landslag. Men 2008 spelade stjärnorna plötsligt för varandra, och ärligt talat tror jag att vi har rätt stora chanser till en ny EM-seger i sommar, fastslår hon och lägger till:

– Vi börjar med en seger redan i premiären. Beklagar Sverige!

Fotnot: Spanien-Sverige spelar måndagen den 14 juni kl 21 på Estadio La Cartuja i Sevilla.

Julia Fernández-Rodriguez

Ålder: 56 år.

Yrke: Biolog, Fil dr och chef för CCI, ett resurscentrum för avancerad mikroskopi knutet till Göteborgs Universitet.

Bor: Lägenhet i Majorna.

Familj: Sambo.

Fritidsintressen: Att resa, matlagning och viner.

Favoritmusik: ”Jag lyssnar gärna på klassiskt och älskar till exempel den italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli. Men jag tycker också mycket om spansk flamenco och svensk folkmusik.”

Senast lästa bok: ”Sagan om ringen” av J.R.R. Tolkien.

Julias EM-tips: Spanien-Sverige 2-1.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.