Duon sätter färg alldeles uppåt väggarna

ANNONS
|

Kända Göteborgsmotiv, som Palmhuset, Skansen kronan och Älvsborgsbron – i duvblått och askgrått. Duon håller på att slutföra en väggmålning på ett lokalt företag som säljer brandutrustning. Själva representerar de sin firma, Studio Äppel Päppel, där väggmålning är en av nischerna.

Egentligen sammanfördes de båda av en slump. För åtta år sedan gick de på Linnéuniversitetet i Växjö. Skoluppgiften gällde att ta fram en grafisk profil till ett hotell. Där föddes ett samarbete som i det närmaste utvecklats till en harmonisk symbios. De gör i stort sett allting tillsammans i sitt företag, som de startade efter att de gått ut Child Culture Design på HDK, högskolan för design- och konsthantverk i Göteborg.

ANNONS

Först arbetade de mest med papper med att tillverka mobiler och girlanger.

– Vi hade inte så mycket pengar när vi startade vårt företag och papper var ett billigt material. Man kan göra mycket av papper, konstaterar Frida Nilsson.

– Det var tufft i början, men det går uppåt och framåt för oss, säger Erika Lindmark.

De har på kort tid byggt en plattform i Göteborg, med boende, arbete och sociala sammanhang. Plus nätverk för sitt företag.


    Inledningsvis umgicks Erika (till vänster) och Frida mest med klasskompisarna, men nu har de skapat ett eget nätverk – både privat och med sin firma. Bild: AnnaCarin Isaksson
Inledningsvis umgicks Erika (till vänster) och Frida mest med klasskompisarna, men nu har de skapat ett eget nätverk – både privat och med sin firma. Bild: AnnaCarin Isaksson

Båda är uppvuxna i småstäder och båda lever sina vardagsliv som om de fortfarande bodde i en liten stad. I små kretsar med kompisar från studietiden i Växjö eller med gemensamma vänner.

– Vi träffas hemma hos varandra och spelar olika strategi-spel. Favoritspelet just nu heter Settlers, säger Frida Nilsson som även gillar att gå på spelningar på olika klubbar i stan.

Hon kommer från Halmstad och hade flera vänner som flyttat till Göteborg, så hon upptogs snabbt i en större gemenskap. Dessutom flyttade hon in hos sin pojkvän som då bodde vid Stampen.

Erika Lindmark kommer från Piteå och kände inte så många i Göteborg till en början. Hon hamnade först i Kålltorp i en andrahandslägenhet, som hon hyrde av en klasskompis. I dag bor hon ihop med sin pojkvän sedan Växjö-tiden.

ANNONS

Erika och Frida trivs bra i Göteborg och har inga direkta planer på att flytta inom de närmsta fem åren.

Det skulle möjligtvis vara en liten flytt utanför staden för att kunna odla lite i framtiden, eller kanske skaffa en kolonistuga.

– Det jag gillar med Göteborg är att det finns ett stort utbud och mycket att göra, allt från spelningar till restauranger. Man kan varieras sig mellan litet och stort. Det är faktiskt lite som i en småstad, tycker Erika.

– Göteborg är inte någon stressig stad, den är mjukare än andra storstäder, påpekar Frida.


    Både Erika (till höger) och Frida har en egen verksamhet vid sidan av där de formger produkter som de sedan säljer i varsin webb-shop. Bild: AnnaCarin Isaksson
Både Erika (till höger) och Frida har en egen verksamhet vid sidan av där de formger produkter som de sedan säljer i varsin webb-shop. Bild: AnnaCarin Isaksson

I dag bor båda relativt centralt med sina sambor. De umgås fortfarande en del, fast inte lika mycket som i början, när de flyttade till Göteborg och inte kände så många.

– Det bästa är ändå att vi möts på jobbet varje dag klockan nio. Det blir disciplinerat och det känns tryggt, säger Frida Nilsson.

Samarbetet dem emellan är som en enda lång turtagning likt ett pågående maratonsamtal. De bollar och pratar sig fram till alla beslut, oavsett om det är produkter eller marknadsföring. Dessutom har de tagit fram en särskild skissteknik där de jobbar med papper och sax.

ANNONS

– Vi gillar verkligen att skissa analogt med händerna. Det går ganska snabbt i dag. Det gör också att vi kan sitta båda två samtidigt och arbeta med materialet, förklarar Frida Nilsson.

De använder detta arbetssätt oavsett om de skall ta fram motiv till en väggmålning eller som nyligen när de tog fram en tapet med sju olika motiv, till lika många uppgångar i ett nyrenoverat bostadsområde i Västra Frölunda.

Där hittade de emaljutsmyckningar av Stig Lindberg som fick bli en fingervisning i den färgskala från sextiotalet som de sedan använde.

– Jag tror att det blir bättre med fyra ögon. Till slut blir det en mix som gör att man inte vet vem som gjorde vad riktigt, säger Frida Nilsson som tillstår att de inte alltid är överens, men att då är det bara att tala för sin sak.

– Även om fördelarna är många så finns det nackdelar att vara två i varje steg i arbetsprocessen. Betalningen skall delas på två och ibland måste man kompromissa, säger Erika Lindmark.

Frida Nilsson

Ålder: 31 år.

Bor: Masthugget.

Familj: Sambo.

Gör: Designer & illustratör.

Intressen: Umgås med familj och vänner, samt film och musik.

Erika Lindmark

Ålder: 30 år.

Bor: Centrala Göteborg.

Familj: Sambo.

Gör: Designer och illustratör.

Intressen: Odling, inredning och bakning.

Studio Äppel Päppel

Är en designstudio i Göteborg som består av Erika Lindmark och Frida Nilsson.

De jobbar med allt från grafisk formgivning till workshops och konstnärliga utsmyckningar.

Läs mer på: www.appelpappel.com

ANNONS