För åtta år sedan började hon drömma den berättelse som i slutändan blev en bok. Författardebutanten Ann-Catrin Mattssons favorit bland figurerna som kom till henne nattetid är krigaren Roderic. ”Han har ett eldigt humör och jag älskar det med honom. Han är mångsidig; djup, känslig och lojal med ett hetsigt humör. Men jag och Ailea är definitivt mest lika varandra. Vi älskar båda djur och hjälper larver över vägen. Vi är också lite rebelliska", sammanfattar hon.
För åtta år sedan började hon drömma den berättelse som i slutändan blev en bok. Författardebutanten Ann-Catrin Mattssons favorit bland figurerna som kom till henne nattetid är krigaren Roderic. ”Han har ett eldigt humör och jag älskar det med honom. Han är mångsidig; djup, känslig och lojal med ett hetsigt humör. Men jag och Ailea är definitivt mest lika varandra. Vi älskar båda djur och hjälper larver över vägen. Vi är också lite rebelliska", sammanfattar hon. Bild: Anna Edlund

Drömmen blev sann – och Ann-Catrin gör författardebut

För att skriva två meningar om fasaner googlade hon i åtta timmar. Författardebutanten Ann-Catrin Mattsson gör ingenting halvdant och romanen "Dotter av Jord" har krävt en hel del research. Men själva idén till berättelsen, som i slutändan är tänkt att bli sju böcker, fick hon serverad i en dröm.

ANNONS

Först att dyka upp i Ann-Catrin Mattssons drömmar var Ailea, kvinnan som skulle komma att bli huvudkaraktär i nyss släppta "Dotter av Jord" – en bok som liknats vid en blandning av "Outlander", "Da Vinci-koden" och "Ronja Rövardotter". När Ailea, tydligt irländsk och uppvuxen på 1600-talet, gjorde intåg i Ann-Catrins liv hade den senare dock ingen plan på att bli författare.

– Det var inte alls meningen, men karaktärerna hemsökte mig, säger Ann-Catrin med ett snett leende.

– De kom smygande, alltmer intensivt och påträngande, fler och fler. Jag försökte putta bort dem men de stalkade mig.

Bild: Anna Edlund

Ann-Catrin skrattar lite. Hon har halvt på skoj kallat sig själv ”den ofrivillige författaren”.

ANNONS

Tidigare drev hon matblogg och var mer intresserad av att studera historia och bygga hus med maken som är snickare. Men i mars 2018 började Ann-Catrin skriva på "Dotter av Jord".

– Det var som om jag hade lovat Ailea och de andra en bok – ”okej, men sedan lämnar ni mig ifred”.

Planerar för sju delar

Snabbt insåg dock Ann-Catrin att historien som berättats för henne i drömmen skulle kräva mer än en bok. Tanken är nu att det ska bli sju delar.

– Jag blev lite lurad, konstaterar Ann-Catrin. De har bokat upp mig många år framöver. Men jag vet redan nu vad som ska hända i bok fem och sju. Jag vet hur allt ska sluta.

Ann-Catrin förklarar att det finns många perspektiv i boken men fokus ligger på Ailea och karaktären Roderic som man får följa från att de är barn tills dess att de blir vuxna.

– Ailea bor på Irland och Roderic i Spanien. Men han skickas till en krigsskola i Italien där han möter sin mentor Muccio som också var en av de första att dyka upp i mina drömmar. De är fortfarande påstridiga och närvarande men jag drömmer inte lika mycket längre. Nu är de med mig dagtid. För mig är de verkliga och inte några påhittade karaktärer. Jag har extremt mycket material, men de finns runt mig hela tiden. Behöver jag veta något så frågar jag.

ANNONS

Inspireras av Astrid Lindgren

Efter en kort paus fortsätter Ann-Catrin – återigen med ett snett leende:

– Men jag sitter inte som en idiot och pratar högt för mig själv.

Hon konstaterar vidare att hon började skriva ”för att få tyst på dem”.

– Fast när jag väl började fattade jag att det var skitkul! Men det krävs en hel del planering, jag vill hålla ihop berättelsen.

Själv inspireras Ann-Catrin av bland annat Astrid Lindgren.

– Jag tror verkligen på att läsa för att bli bättre på att skriva. Jag läser allt – men jag älskar Astrid Lindgren! Hon är en stor inspirationskälla. Hennes berättelser innehåller så många element; kärlek, död, relationer.

Romanen "Dotter av Jord" är den första romanen i en serie som i slutändan är tänkt att bli sju böcker.
Romanen "Dotter av Jord" är den första romanen i en serie som i slutändan är tänkt att bli sju böcker. Bild: Anna Edlund

"Dotter av Jord" beskrivs av Ann-Catrin som en historisk roman med influenser av magisk realism och keltisk mytologi.

– Många har undrat ”varför en historisk roman?”. Men jag hade i princip inget val, det är så de berättar det. Fast jag har gått historiekurser på universitetet, och har ett intresse för historia i botten.

Extremt mycket research

Ann-Catrin tystnar ett ögonblick innan hon lägger till:

– 1600-talet var en fruktansvärd tid på många sätt men folk har alltid älskat och haft relationer. Människor träffade sin första kärlek då också. Jag vill lyfta fram det. Det hade förstås varit mer praktiskt om de bott i Sverige. Det är lättare att skriva om sådant man känner till. Det ligger extremt mycket research bakom boken, slår hon fast.

ANNONS

Ann-Catrin berättar att det tog henne cirka åtta timmar av googlande att skriva två meningar om fasaner.

– De skulle jaga fasaner – men finns det ens fasaner i Italien, och på den tiden? Och var sover fasanerna? Finns det skogar så nära Bologna? Jag har lärt mig väldigt mycket oviktig fakta om fasaner och om svärd. Men det är samtidigt spännande och intressant, och jag vill att böckerna ska vara välskrivna.

Bild: Anna Edlund

Förhoppningen är att de följande delarna av serien, som Ann-Catrin kallar "Jordfödd", ska släppas en om året.

– Jag har börjat på andra boken men inte kommit så långt än. Det har varit lite mycket runt "Dotter av Jord" just nu. Att hålla i boken för första gången var fräckt, mäktigt – en obeskrivlig känsla. Och alla fina lovord i sociala medier och från olika bokbloggar har varit överväldigande. Jag skulle säga att boken kan läsas av många, man får lite av allt – men den bygger mycket på relationer, avslutar hon.

Ann-Catrin Mattsson

Ålder: 37 år.

Bor: Ljungskile.

Familj: Man och dotter.

Gör: Författare.

Intressen: Titta på byggprogram, resa och se nya saker, djur.

Aktuell: Har nyligen släppt romanen "Dotter av Jord".

ANNONS