Nyligen var Didi Ananda Samprajina "hemma" i Göteborg för att träffa sin ursprungsfamilj och för att ha kurser i yoga. Annars är det Bali som är hemmaplan för henne sedan snart tjugo år tillbaka.
Nyligen var Didi Ananda Samprajina "hemma" i Göteborg för att träffa sin ursprungsfamilj och för att ha kurser i yoga. Annars är det Bali som är hemmaplan för henne sedan snart tjugo år tillbaka. Bild: Agneta Slonawski

Didi har aldrig ångrat valet att leva i celibat

För snart tjugo år sedan gjorde göteborgskan sitt stora livsval. Hon blev meditationsnunna, flyttade till Bali och bytte namn.
– Jag är Didi nu, förklarar Didi Ananda Samprajina, som inte vill benämnas med sitt gamla namn.

ANNONS
|

Tänk er en sammetslen nyårsaftonskväll i Indien med stjärnklar himmel. En ung kvinna sitter ensam på ett hustak och söker förvissning om vad som är viktigast i detta liv. Hon kommer fram till att hon vill verka som meditationsnunna; ägna sig åt att hjälpa och försöka bidra till en bättre värld.

Det låter kanske enkelt, men det var inte lätt att ta steget från arbetet som clown, till att flytta från Sverige – leva i celibat och tjäna andra.

– Det var ju inte så att jag plötsligt fick en idé. Utan jag hade rest runt en del och utfört yoga i några år. Det handlade mer om ett medvetandegörande. Nu har jag dedikerat mitt liv till detta och jag har aldrig ångrat mitt beslut, säger Didi och tillägger att hon stämmer av med sig själv med jämna mellanrum för att känna in om det fortfarande är detta hon egentligen vill.

ANNONS

Tillfälligt "hemma" i Sverige

Nyligen var hon på besök hemma för att träffa sin ursprungsfamilj i Partille och för att ha kurser i yoga och meditation i Göteborg, Skåne och Stockholm. Det är ett sätt att informera om skolan, men framförallt en mission om tankesätt och teknik kring yoga och meditation.

– Hela idén är att skapa en bättre värld. Ett sätt att göra det på är att hjälpa människor att hitta sig själva, förklarar hon.

I Ananda Marga-rörelsen ingår det att hjälpa.

Det sker genom lika delar yoga och meditation och genom hjälpverksamhet. Det kan handla om att driva medicinska kliniker eller barnhem och förskolor - dela ut mat och kläder.

En av de bästa saker som Didi varit med om att göra är att starta en skola för barn mellan 8-14 år på Bali. Byggandet påbörjades 2016. I dag kommer ett 90 barn på eftermiddagarna för att lära sig engelska, yoga och att meditera. De deltar i olika projekt som att laga mat eller vårda trädgården och att leda en liten grupp.

Allt för att bli handlingskraftiga arbetare, inkännande människor och få arbete på en ö som i stort sett lever av turism.

– Jag kommer ihåg första skoldagen. Då hade jag berättat vilken tid vi skulle starta i byns lilla affär, för att det skulle spridas med djungeltrumman. På öppningsdagen öste regnet ned och ingen kom. Men nästa dag, på klockslaget, stod det tio små barn utanför dörren med skrivhäften och pennor, och veckan därpå stod det tjugo barn och väntade, berättar Didi.

ANNONS

Bidragsgivare från Sverige

Hon är skolans ansikte utåt och något av en organisatör på plats. Hon har även hand om sponsorerna. I dag finns ett tiotal i Sverige som skänker en slant varje månad. På så sätt går skolans verksamhet runt. I dag har man byggt tre hus på plats. I Didis värv ingår det att arbeta gratis, men lärarna får betalt. Nästa år kommer en av dem att åka till Sverige för att få inspiration och kunna föra hem bra saker till Bali.

Det innebär att hon kommer tillbaka till Sverige nästa vår, för att åka med den utvalda läraren på studiebesök i flera svenska städer. I dag har Didi inte särskilt många vänner kvar här hemma. Efter snart tjugo år utomlands slås hon ofta av hur Sverige har förändrats.

– Det är en helt annan stadsbild i Sverige i dag. Det har blivit ett mycket mer multikulturellt samhälle. Det ser jag som en frisk fläkt. Samtidigt är det en tuffare attityd. När man bor utomlands förstår man vilket otroligt bra land Sverige är, menar Didi.

Allt överskott till skolan

Ändå ser hon en stor nöd. I gatloppet med att arbeta mer och konsumera ikapp. Det är här yogan och meditationen kommer in. Det finns ett starkt sug efter kunskapen. Det var en av anledningarna till att Didi startade yogaresor till Bali och Borneo.

ANNONS

– I dag finns det nog fler yogastudior i Göteborg än i en liten stad i Indien. Vi behöver stanna upp och andas och bara vara, det handlar om att hämta hem sig själv. Det verkar som folk gillar helheten i våra resor; med hälsosam mat och utflykter, utan att du behöver vara social, förklarar Didi som påpekar att allt överskott från resorna går till skolan och verksamheten på Bali.

Didi Ananda Samprajina

Ålder: 44 år

Bor: På Bali

Familj: Skolbarnen och min hund Lola.

Arbete: Yoga- och meditationsnunna inom Ananda Marga-rörelsen.

Egenskaper: Vetgirig, inspiratör, organisatör.

Fakta: Ananda Marga

Ananda Marga-rörelsen grundades i Indien på 50-talet.

Ananda betyder ”enorm inre glädje”. Marga betyder ”väg”. Tillsammans brukar det utläsas som lycksalighetens väg.

Ananda Marga är en världomspännande organisation. I dag finns det cirka 1 500 Marga-nunnor och munkar i världen. De håller i lokala utvecklingsprojekt. Projekten drivs tillsammans med dem och volontärer, samt finansieras av donatorer.

Läs mer: www.anandamarga.com och www.joyfuljourneys.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS