"Det var inte min idé att jag skulle sluta i förtid, men tillvaron blev ju mycket skönare och lättare på en gång", säger Anna Kinberg Batra om uppbrottet från partiledarposten 2017. Nu fyller Moderaternas före detta partiledare 50 år.
"Det var inte min idé att jag skulle sluta i förtid, men tillvaron blev ju mycket skönare och lättare på en gång", säger Anna Kinberg Batra om uppbrottet från partiledarposten 2017. Nu fyller Moderaternas före detta partiledare 50 år. Bild: Jonas Ekströmer

"Det som händer nu tvingar alla ledare att tänka om"

Inget blir som man har tänkt sig, i alla fall inte i dessa dagar. Anna Kinberg Batra skulle ha varit i Göteborg vid tiden för den här intervjun. Hon hade planerat möten och umgänge med släkt och vänner. Det blev inget av med det.

ANNONS
|

– Vi är mitt i den största kris som jag kanske får uppleva under min livstid. Allting ställs på ända för alla människor och för hela samhället, säger Anna Kinberg Batra.

När vi hörs på telefonen sitter den före detta partiledaren för Moderaterna hemma i Nacka med mjukisbyxor och Bodil i knät. Det är familjens kelsugna spaniel, som numera får gott om tid med både matte och husse.

Jobbar hemifrån

Normalt ingår många möten och föreläsningar i Anna Kinberg Batras arbete. Nu sköter hon det mesta från hemmakontoret, bland annat rådgivning till företag som står inför stora samhällsförändringar. Vilket nog gäller de flesta rörelser i dag.

ANNONS

– Det som händer nu är stort och brutalt och tvingar alla ledare att tänka om. Mitt första råd är att själv försöka hålla sig frisk och lugn. Det andra viktiga är att våga tänka nytt och stort. Det som var otänkbart förra veckan kan vara rätt och nödvändigt att göra nu. Och för det tredje måste man också våga fatta beslut. Våga agera, annars kan din verksamhet gå under. Och det kan gå fort.

Hon är ändå obotlig optimist i grunden och sätter sig aldrig ned och deppar över motgångar.

– Dyker det upp något får man lösa det. Sådan har jag alltid varit.

Växte upp i Rotterdam

Anna Kinberg Batra växte upp i Rotterdam och har fortfarande användning för sin holländska.

– Men den är lite rostig. När jag träffade en gammal klasskompis och hon berättade om sin skilsmässa fick vi gå över till engelska. Sådant hade jag aldrig pratat om på holländska som barn.

Anna Kinberg Batra håller sitt sista tal under Moderaternas extrastämma 2017 då hennes efterträdare Ulf Kristersson valdes.
Anna Kinberg Batra håller sitt sista tal under Moderaternas extrastämma 2017 då hennes efterträdare Ulf Kristersson valdes. Bild: Janerik Henriksson

Hon var tio år när familjen flyttade tillbaka till Sverige och bosatte sig i Djursholm. Men i hennes pass står det Skärholmen där familjen bodde när hon föddes.

– Det var sådana kontraster, det allra rikaste området i Stockholm och det allra fattigaste. Djursholm är en miljö där många har det väldigt bra men jag har aldrig tagit den för given eftersom jag inte kommer därifrån.

ANNONS

Passade inte in

Anna Kinberg Batra har alltid levt med känslan av att inte riktigt passa in. Det berättar hon i sin bok ”Inifrån” som hon skrev efter att hon avgått från posten som partiledare för Moderaterna sommaren 2017.

I boken återkommer hon flera gånger till bilden av henne som lite stram.

– Det var många kriser och omvälvande saker som hände under åren jag var partiledare. Det är ju intressant att det blev debatt om att jag skulle se gladare ut. Ingen tidigare moderatledare hade eftersträvat att vara rolig, de ville framstå som seriösa.

Undviker skämt

Det är svårare för en kvinna att hitta balansen mellan att vara uppsluppen och allvarlig än för en man, tror hon. Ingen bryr sig väl om hur glada Stefan Löfven eller Ulf Kristersson ser ut, eller vad de har på sig.

– Sedan har vi den uppdelningen i familjen att det är en av oss som jobbar som komiker. Och det är inte jag, säger Anna Kinberg Batra, och syftar på maken David Batra som bland annat skojade om deras relation i föreställningen ”Elefanten i rummet”.

Anna Kinberg Batra med sin man, komikern David Batra.
Anna Kinberg Batra med sin man, komikern David Batra. Bild: Anders Wiklund

Själv lärde hon sig att undvika att skämta offentligt efter att ha skojat om ”lantisar” i en intervju år 1998. Det har hon ångrat många gånger.

ANNONS

Så här långt fram i intervjun hörs ett ljud i bakgrunden som skulle kunna vara Anna Kinberg Batra som steker pannkakor. Mitt under en telefonintervju?

– Nej, skrattar hon, det är komikern i familjen som brygger kaffe. Vi har en sådan där högljudd gammal kaffemaskin som skakar. Men den funkar fortfarande.

Mer avslappnad tillvaro

Anna Kinberg Batra har en betydligt mer avslappnad tillvaro nu än under partiledartiden. Då hade hon den ständiga pressen på sig själv, medieexponeringen och de stora och avgörande besluten att fatta.

– Det var inte min idé att jag skulle sluta i förtid, men tillvaron blev ju mycket skönare och lättare på en gång.

Om du blir erbjuden en ministerpost i en kommande regering, vad svarar du då?

– Det har jag faktiskt inte tänkt på. Jag tvingades bryta upp och då fick det sluta där. Men jag får väl ta ställning till det ifall frågan kommer. Jag har ett stort samhällsintresse och tar gärna ansvar där jag kan. Men jag trivs också väldigt bra med tillvaron som jag har nu.

Anna Kinberg Batra

Ålder: Fyller 50 år den 14 april.

Gör: Rådgivare, föreläsare, författare.

Bor: Nacka.

Familj: Maken David, en dotter och en cavalier king charles spaniel.

Så firar hon födelsedagen: ”Det bästa man kan göra för dem man tycker om är i dag att INTE träffas, så det blir inget med det nu. Men jag ser fram emot att återkomma i frågan!”

Om att fylla 50: ” Det är skönt att vara mitt i livet, jag har hunnit med mycket men hoppas ha långt kvar. Och jag känner inte att jag behöver bevisa något längre utan kan göra vad jag vill.”

Det vet inte många: Som ung spelade hon kontrabas i en orkester. Senare i livet insåg hon att det var som att sitta i en riksdagsgrupp. ”En orkester låter bra när alla spelar sina olika instrument men med samma gemensamma plan och mål.”

Om schlagerintresset: Intresserad över genomsnittet, har uppträtt i Fridas Waterloo-kostym från 1974 och sett finalen i Melodifestivalen och Eurovision live flera gånger.

ANNONS