Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Peter och Maria Siberg har spelat in bortåt hundra avsnitt av sin podcast som tar upp dans i alla tänkbara former. Nyligen spelade de in två avsnitt med det legendariska dansbandet Streaplers.
Peter och Maria Siberg har spelat in bortåt hundra avsnitt av sin podcast som tar upp dans i alla tänkbara former. Nyligen spelade de in två avsnitt med det legendariska dansbandet Streaplers. "Vi vill att folk ska få inspiration när de lyssnar på vår podd", säger de. Bild: Ann-Christin Mathiasson

Det går som en dans när Peter och Maria spelar in

Peter och Maria Siberg lever för dansen. När de inte själva dansar driver de sin egen podcast för att sprida glädjen på och kring dansgolvet.
– Vi vill att folk ska få inspiration när de lyssnar på vår podd, säger de.

På uppfarten till Peter och Marias villa utanför Kungälv står en husvagn med loggan ”Danspassion” parkerad. Det är bland annat i den, kuskande landet runt, som många av deras poddavsnitt spelas in.

– Oftast reser vi iväg och träffar gästerna. Ibland är vi på ett hotellrum, ibland i vår husvagn. Studion är överallt, säger Maria.

Många av poddavsnitten har spelats in i den här husvagnen. Bild: Ann-Christin Mathiasson
Många av poddavsnitten har spelats in i den här husvagnen. Bild: Ann-Christin Mathiasson

Hon och Peter är snart inne på det hundrade avsnittet av sin podcast som tar upp dans i alla former: bugg, salsa, foxtrot, showdans... Idén fick de under en bilresa för snart två år sedan.

– Vi brukar lyssna på poddar när vi kör bil, och letade efter en som handlade om dans. När vi inte kunde hitta någon bestämde vi oss för att göra en själva, säger Peter, som ända sedan barndomen närt drömmar om att bli radiopratare.

Alla sorters dansmänniskor

I podden intervjuar de motionsdansare, tävlande, tränare och annat dansfolk.

– Ämnena är spridda och i ett av avsnitten tog vi upp mental träning som handlade om hur man kan tänka om man ska våga bjuda upp någon eller vara med i en tävling, säger Maria.

Hon är den som bokar folk och hittar på frågor medan Peter sköter tekniken och det mesta av själva snacket.

– Jag är den där idésprutan medan Maria ser till att saker händer – eller INTE händer, säger Peter med ett skratt.

Maria och Peter tar sig förstås gärna en svängom. Bild: Ann-Christin Mathiasson
Maria och Peter tar sig förstås gärna en svängom. Bild: Ann-Christin Mathiasson

Syftet med podden är att väcka dansintresset och en fråga är ständigt återkommande: Vad är danspassion för dig?

– Det finns så många olika passioner. Allt från passionen till musiken och själva dansen, till den passion som kan uppstå mellan de dansande. Det är ju många par som blir ihop just genom dans, säger Peter.

Många glada skratt

Ämnet väcker entusiasm och det märks. Skratten avlöser varandra under intervjun och Maria och Peter fyller i varandras meningar när de pratar.

– För oss är danspassion glädje och samspel. Fötterna går och man behöver inte tänka så mycket, säger Peter.

– Och vi kan få exakt samma känsla när vi poddar, inflikar Maria. När vi åker från en gäst kan vi sitta helt tysta i bilen och bara vara uppfyllda av det vi har upplevt.

Uppvuxna i Kungälv

Både Maria och Peter är uppvuxna i Kungälv och har dansat från och till sedan yngre tonåren. Peter började med gammaldans, Maria med foxtrot och bugg. De hade känt varandra i 30 år innan de blev ett par för nio år sedan. Och naturligtvis var det dansen som förde dem samman.

– När vi gifte oss valde vi att dansa in till gästerna. Dansen är vårt liv. Det låter kanske illa, men så är det, skrattar Peter och Maria som genom åren har gått på otaliga kurser, tävlat, motionsdansat och besökt olika dansbandsfestivaler.

Maria och Peter har känt varandra i hela sina vuxna liv, men det var först för nio år sedan som de blev ett par. Bild: Ann-Christin Mathiasson
Maria och Peter har känt varandra i hela sina vuxna liv, men det var först för nio år sedan som de blev ett par. Bild: Ann-Christin Mathiasson

Arbetet med podden har tillfört ytterligare en dimension till deras stora intresse.

– Vi får träffa människor vi annars aldrig skulle ha mött, säger Maria. Som tv-profilen Ann Wilson till exempel. Henne hade vi nog aldrig fått med till ett fik annars. Och så har vi suttit med Let's dance-domaren Tony Irving på hans altan och tjötat.

Let's dance-domarna Tony Irving och Ann Wilson. Bild: Fredrik Sandberg
Let's dance-domarna Tony Irving och Ann Wilson. Bild: Fredrik Sandberg

Samtalsämnet dans brukar vara outtömligt.

– Man tar på sig hörlurarna och börjar med småprat. Sedan går allt av bara farten. Det ska kännas som ett snack om dans, inte som en intervju, säger Peter.

Podden är än så länge bara en hobby, men drömmen är att i framtiden kunna ägna åtminstone en dag i veckan helt åt den, och få betalt.

– Det är mycket jobb bakom. Det ska redigeras, bokas gäster och så är vi noga med att lägga upp en händelse på sociala medier varje dag, säger Maria.

Hoppas på fler lyssnare

Hon tycker att det är svårt att nå ut till folk, eftersom många inte vet vad en podd är eller hur man lyssnar på den.

– Vi finns på Spotify och i nästan all poddläsare. Men lyssnarna får gärna bli fler. Vi vill inspirera folk till att våga prova nya danser och upptäcka glädjen som finns på dansgolvet.

Peter och Maria Siberg

Ålder: 50 respektive 47 år.

Bor: I Kareby, utanför Kungälv.

Familj: Tre barn i åldrarna 16, 18 och 20 år.

Yrke: Peter jobbar med butik och lager för va, Maria är chef för affärsstöd.

Intressen: Dans, driver podcasten danspassion.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.